Ministro kėdę drebinančiai opozicijai – šaltas valdančiųjų dušas: savo rankomis Vyriausybės negriausime

Tarp Seimo liberalų ir konservatorių atstovų yra nepatenkintų žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko darbu, tačiau valdantieji savo rankomis Vyriausybės negriaus, įsitikinęs liberalas Eugenijus Gentvilas, opozicijai planuojant dar vieną interpeliaciją K.Navickui.

Seimo opozicija paskelbė, kad šią savaitę ketina imtis antrosios interpeliacijos žemės ūkio ministrui K.Navickui, o palaikymo procedūrai šį kartą esą gali sulaukti ir iš valdančiųjų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo opozicija paskelbė, kad šią savaitę ketina imtis antrosios interpeliacijos žemės ūkio ministrui K.Navickui, o palaikymo procedūrai šį kartą esą gali sulaukti ir iš valdančiųjų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kęstutis Navickas.<br>T.Bauro nuotr.
Kęstutis Navickas.<br>T.Bauro nuotr.
Virgis Valentinavičius.<br>T.Bauro nuotr.
Virgis Valentinavičius.<br>T.Bauro nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kęstutis Navickas.<br>T.Bauro nuotr.
Kęstutis Navickas.<br>T.Bauro nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kęstutis Navickas.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Kęstutis Navickas.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2023-04-04 17:43

Tuo metu pasirodžius svarstymams, kad K.Navicko atėjimas į Seimą gali tapti pretekstu iš jo atimti ministro kėdę, E.Gentvilas teigė, kad tai – tik premjerės Ingridos Šimonytės sprendimas.

E.Gentvilas: „Tai yra naivu“

Seimo opozicija paskelbė, kad šią savaitę ketina imtis antrosios interpeliacijos žemės ūkio ministrui K.Navickui, o palaikymo procedūrai šį kartą esą gali sulaukti ir iš valdančiųjų.

Ekspremjeras Algirdas Butkevičius įsitikinęs, kad valdančiųjų motyvaciją atsisveikinti su ministru didina aplinkybė, kad Mykolui Majauskui pasitraukus iš Seimo, būtent K.Navickas pretenduoja į parlamente atsilaisvinusią vietą.

„Seime pradėjo sklandyti idėja, kad K.Navickui tapus Seimo nariu, jis ant dviejų kėdžių nesėdės. Ir tie balsai pasklido iš valdančiosios daugumos žmonių. Taigi, gal valdantieji pasinaudos šia proga: K.Navickas ateina į Seimą ir išeina iš Vyriausybės“, – svarstė A.Butkevičius.

Liberalas E.Gentvilas „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ pripažino, kad ir tarp valdančiosios daugumos atstovų yra nepatenkintų ministro darbu, tačiau tai nereiškia, kad valdantieji palaikys opozicijos sumanymą.

„Yra (nepatenkintų – aut.past.), bet ar tai reiškia, kad pradėsime griauti savo Vyriausybę? Daug kuo galime būti nepatenkinti, tačiau kaip koalicija turime elgtis brandžiai, diskutuoti“, – pabrėžė liberalas.

Seimo narys priminė, kad liberalai per metus į savo frakciją pasikalbėti išsikvietė net septynis savo Vyriausybės ministrus, finansų ministrė Gintarė Skaistė pasiaiškinti buvo kviesta net du kartus. Tiesa, pats K.Navickas kviestas nebuvo.

„Kalbantis galima daug dalykų pataisyti, o prisidėti prie opozicijos pastangų nuversti ministrą mūsų rankomis, net jeigu kas ir mano, kad ministras nėra pats geriausias – tai yra naivu.

Yra politinė logika, kurios turime laikytis. Galime turėti asmenines simpatijas ar antipatijas, vertinimą profesine prasme, bet tai nereiškia, kad reikia versti ministrą.

Jeigu tai būtų koks interesų konfliktas ar korupciniai dalykai, tada parodytume savo poziciją, bet dėl darbo, dėl pasaulinių tendencijų, kurių ministras nesugeba pakeisti, jis tikrai nebus pakeistas“, – pabrėžė E.Gentvilas.

Stabilus balsas

Buvusiam konservatoriui M.Majauskui atsisakius Seimo nario mandato, jo vietą parlamente užimti turėtų būtent K.Navickas – konservatorių sąraše rinkimuose jis liko už brūkšnio.

E.Gentvilas teigė Seime girdėjęs svarstymų, ar Seimo nario mandato gavimas gali tapti pretekstu iš K.Navicko atimti ministro kėdę, tačiau, kaip pabrėžė liberalas, tai bus premjerės sprendimas.

„K.Navickas ateis į Seimą, o dėl sąsajų su jo išlikimu ministru arba dilema, kad arba Seimo nario mandatas, arba ministro kėdė – tą spręs premjerė. Premjerė yra tas žmogus, kuris labai aiškiai prisiima atsakomybę, ji nuspręs, ar reikia ministrui atiduoti savo kėdę, ar nereikia, ar Seimo nario mandato gavimas yra pretekstas tam, ar ne, – kalbėjo E.Gentvilas.

O tai, kad į Seimą vietoje M.Majausko ateis K.Navickas, reikš, kad valdančioji koalicija turės dar vieną stabilų balsą.

„Kai M.Majauskas buvo išmestas iš konservatorių ir nebepriklausė valdančiajai daugumai, reikia pripažinti, kad kiek balsavimų buvo nuo gruodžio, M.Majauskas tikrai laikėsi savo pasaulėžiūros ir nebuvo taip, kad jis pradėjo balsuoti su opozicija. Formaliąja prasme balsas nebuvo prarastas“, – įvertino Seimo narys.

V.Valentinavičius: „Bus triukšmo ir oro virpinimo“

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas Virgis Valentinavičius laidos metu svarstė, kad dar viena opozicijos inicijuojama interpeliacija baigsis taip, kaip ir buvusios iki šiol.

„Bus triukšmo ir oro virpinimo, o ministras liks vietoje. Kaip suprantu, premjerė I.Šimonytė juo pasitiki“, – kalbėjo V.Valentinavičius.

Be to, politologas teigė manantis, kad K.Navicko patraukimas iš ministro kėdės nebūtų teisingas sprendimas.

„Reikia įsižiūrėti, ką reiškia ūkininkų protestai. Ūkininkai protestuoja, o rezultatas bus toks, kad pieno kainos parduotuvėse žmonėms augs. Jie reikalauja, kad mokesčių mokėtojai susimokėtų du kartus – kad ūkininkams sumokėtų subsidijas, o paskui mokėtų aukštą pieno kainą parduotuvėse.

Ši ūkininkų logika, kad žemės ūkio ministras neatstovauja jų interesams, man nepriimtina. Manau, kad ministras, kaip ir visa Vyriausybė, turi atstovauti visų Lietuvos žmonių interesams. Ministras neturi būti ūkininkų lobistas, o jiems atrodo, kad būtent tokio varianto reikia“, – dėstė V.Valentinavičius.

Anot jo, kol kas nėra jokių ženklų, kad Seimo valdantieji palaikytų opozicijos interpeliacijos iniciatyvą .

„Gali būti, kad vienas kitas vadinamasis kaimo liberalas norėtų palaikyti. Iš konservatorių pirmas kandidatas (palaikyti interpeliaciją – aut.past.) būtų buvęs žemės ūkio reikalų ministras Kazys Starkevičius, bet bent kol kas jis labai lojalus Vyriausybei ir net į tą pusę nekalba.

Jeigu tokios kalbos prasidėtų, manyčiau, kad kažkas gali būti, bet kol kas atrodo, jog koalicijai užteks susiklausymo ir drausmės tą interpeliaciją pasiųsti ten pat, kur ir visas likusias“, – kalbėjo politologas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.