M. Puidokui už Kremliaus propagandos skleidimą – Seimos etikos sargų grūmojimas

Seimo Etikos ir procedūrų komisija nusprendė, kad parlamentaro Mindaugo Puidoko viešai skleidžiami Kremliaus naratyvai neatitinka Valstybės politikų elgesio kodekse nustatytų elgesio reikalavimų ir prieštarauja oficialiai Lietuvos pozicijai.

Mindaugas Puidokas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mindaugas Puidokas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-04-08 09:27

Dėl šio komisijos sprendimo M. Puidokas žada kreiptis į teismą.

„Seimo nario Mindaugo Puidoko elgesys, viešai skleidžiant Kremliaus propagandos naratyvus atitinkančius teiginius, kurie prieštarauja oficialiai Lietuvos Respublikos pozicijai dėl karo Ukrainoje kaltininkų bei eigos, neatitinka Valstybės politikų elgesio kodekse nustatytų elgesio reikalavimų“, – rašoma Seimo Etikos ir procedūrų komisijos išvadoje.

Komisija konstatuoja, kad savo pasisakymais M. Puidokas pažeidė Valstybės politikų elgesio kodekse nustatytus pagarbos žmogui ir valstybei, sąžiningumo, padorumo, pavyzdingumo ir atsakomybės principus.

Etikos ir procedūrų komisija taip pat konstatuoja, kad Seimo nario M. Puidoko teiginiai apie karo Ukrainoje eigą, kaltinimai Vakarų valstybėms tyčia vilkinant karą, taip pat teiginiai, jog Vakarų valstybių pagrindinis siekis yra susilpninti ir suskaidyti Rusiją, atitinka Rusijos propagandos skleidžiamus naratyvus.

Taip pat, atkreipia dėmesį Seimo etikos sargai, kad Valstybės saugumo departamentas savo ataskaitoje yra patvirtinęs melagingą Kremliaus naratyvą, jog dėl karo Ukrainoje yra kalti Vakarai.

Komisija taip pat atkreipia dėmesį, kad kalbėdamas apie Liublino trikampio prezidentų susitikimą, Seimo narys M. Puidokas nurodė, kad Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos įsipareigojimai karinėje ir saugumo srityje greičiausia susiję su idėja atkurti Žečpospolitą kaip trijų valstybių konfederaciją.

ELTA primena, kad skundą Etikos ir procedūrų komisijai pateikė konservatorių frakcijos narys Bronislovas Matelis ir visuomenės veikėjas Markas Adamas Haroldas. Jie prašė etikos sargų įvertinti M. Puidoko viešojoje erdvėje išsakomą poziciją Rusijos karo prieš Ukrainą klausimu. Pareiškėjai nurodo, kad Seimo nario „Youtube“ laidoje „Pasaulis atvirai“, o taip pat ir kitur viešojoje erdvėje, nuo karo Ukrainoje pradžios, M. Puidokas dėl karo kaltina ne Rusiją, o Vakarų valstybes.

Visgi M. Puidokas neigė jam adresuotus kaltinimus ir pateikia savo versiją. Dėl netinkamos retorikos kritikos sulaukęs politikas cituoja Konstitucijos straipsnius ir sakė, kad visa geopolitinė analizė jo laidose yra paremta solidžiais šaltiniais.

Komisijos sprendimą ketina skųsti teismui

Šį Seimo Etikos ir procedūrų komisijos sprendimą M. Puidokas ketina skųsti teismui. Parlamentas įsitikinęs, kad šis komisijos sprendimas buvo politinis.

„Lietuvoje kilo pagrįsta grėsmė demokratijai ir žodžio laisvei. Prašiau Komisijos išvadoje aiškiai išdėstyti, kaip, komisijos požiūriu suprantamas politiko nuomonės išsakymas demokratinės valstybės viešojoje erdvėje ir kaip tokiai nuomonei, remiantis teisės aktų nustatytais kriterijais, mano nuomonė ir (ar) informacija neatitiko? Į šiuos mano klausimus atsakyta nebuvo. Akivaizdu, kad tai buvo politinis veiksmas, skirtas mane įgąsdinti viešai reikšti nuomonę“, – savo feisbuko paskyroje penktadienį rašė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.