Seimo koridoriuose atgaivinta idėja įpūsti gyvybės opozicijai: pradėjo neformalius pokalbius

Dar neseniai laidota idėja suburti Seimo opozicinių frakcijų koaliciją ir išsirinkti opozicijos lyderį vėl bandoma prikelti iš numirusiųjų. Portalo lrytas.lt žiniomis, misijos suburti opoziciją ėmėsi Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas Algirdas Butkevičius ir Mišrios parlamentarų grupės narė Agnė Širinskienė.

Lrytas.lt fotomontažas
Lrytas.lt fotomontažas
Aušrinė Norkienė.<br>T.Bauro nuotr.
Aušrinė Norkienė.<br>T.Bauro nuotr.
Gintautas Paluckas ir Orinta Leiputė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintautas Paluckas ir Orinta Leiputė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Algirdas Butkevičius.<br>D.Umbraso nuotr.
Algirdas Butkevičius.<br>D.Umbraso nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 27, 2023, 4:17 PM, atnaujinta Apr 28, 2023, 6:09 AM

Neformalūs pokalbiai su kitomis opozicinėmis frakcijomis Seimo koridoriuose pradėti ketvirtadienį.

Šią informaciją portalui lrytas.lt patvirtino pats A.Butkevičius. Jo teigimu, kol kas teigiamų signalų sulaukta iš pačių demokratų, Mišrios parlamentarų grupės ir Darbo partijos frakcijos.

Abejonių kol kas turi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), kuri atsakė dar turinti pagalvoti ir pasitarti partijos, o ne frakcijos formate. Labiausiai kol kas spyriojasi Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP).

„Tai yra suprantama, nes tik šiandien tas pasiūlymas atsirado“, – kitų opozicinių frakcijų abejones komentavo A.Butkevičius.

Anot jo, sulaukus šių frakcijų seniūnų verdikto, bus sėdama prie bendro stalo ir tariamasi dėl tolesnių darbų, opozicijos lyderio. Jis turėtų būti rotuojamas po kiekvienos Seimo sesijos.

„Artėja rinkimai, manau irgi tam tikras pliusas, parodant, kad opozicinės frakcijos vis dėlto gali susitarti ir dirbti susivienijusios. Dabar tikrai matosi vieningumas daug didesnis, stipresnis“, – akcentavo demokratas.

Valstiečiai tarsis

LVŽS frakcijos Seime seniūnė Aušrinė Norkienė portalui lrytas.lt patvirtino, kad diskusija dėl Seimo opozicinių frakcijų koalicijos ir opozicijos lyderio yra atnaujinta, tačiau kol kas tai – tik pokalbiai parlamento koridoriuose.

Valstiečiai, pasak jos, sprendimą turėtų priimti ne frakcijos, o partijos viduje. Pati A.Norkienė bandymus suvienyti opoziciją likus pusantrų metų iki Seimo rinkimų vertino atsargiai.

„Nežinau, ar tikrai tinka dalyvauti tuose žaidimuose, kai pasiskelbiame opozicijos lyderiais ir bendraujame ne kaip opozicijos lyderiai, o kaip pagalba valdžiai. Turime įdomių patirčių, tai tikrai galvosime“, – sakė A.Norkienė.

2021-ųjų kovą Seimo opozicinės LVŽS bei Darbo partijos frakcijos buvo pasirašiusios opozicinių frakcijų koalicijos susitarimą. Susitarimą pasirašiusių frakcijų sprendimu, nutarta opozicijos lyderį rinkti rotaciniu būdu.

Opozicijos lyderio pareigas pirmasis eiti pradėjo tuo metu valstiečių frakcijai priklausęs S.Skvernelis. Tiesa, ekspremjerui su dar devyniais parlamentarais pasitraukus iš valstiečių frakcijos, Seimas tuomet rudens sesiją pasitiko jau be opozicijos lyderio.

A.Norkienė svarstė, kad diskusiją greičiausiai nuspręsta atgaivinti antradienį Mišriai parlamentarų grupei pasiskelbus opozicine. Ji nemano, kad prie opozicinių frakcijų koalicijos jungtųsi LSDP.

„Nemanau. Jie turi pakankamai kategorišką nuomonę tuo klausimu“, – įsitikinusi valstietė.

Socialdemokratai turi abejonių

LSDP frakcijos seniūnė Orinta Leiputė patvirtino ketvirtadienį taip pat sulaukusi siūlymo opozicinėms frakcijoms vienytis. Tačiau pirmiausia ji nori tai aptarti frakcijoje. Kol kas tam dar esą nebuvo laiko.

„Mano asmeninė pozicija... Kaip čia pasakyti... Susilaikanti nuo tokių iniciatyvų. Bet frakcijoje pasitarsime“, – žadėjo O.Leiputė.

„Mes nematome viso to siūlymo pridėtinės vertės“, – pridūrė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.