Pakartotiniai rinkimai Visagine valstybei kainuos apie 330 tūkst. eurų: visgi kandidatai kalba apie prarastą laiką ir moralinę žalą

Kitą savaitę Visagine vyksiantys pakartotiniai mero rinkimai papildomai patuštins tiek Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK), tiek kandidatų kišenes. Visgi, pasak kandidatų Visagino savivaldybės mero kėdei užimti, labiausiai gaila ne išlaidų, o moralinės žalos ir laiko.

Rinkimai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rinkimai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Dalia Štraupaitė<br>D.Umbraso nuotr.
Dalia Štraupaitė<br>D.Umbraso nuotr.
Erlandas Galaguz.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Erlandas Galaguz.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 29, 2023, 10:06 PM

Komisijos teigimu, rinkiminiai procesai vyks įprastine tvarka – nuo antradienio iki ketvirtadienio vyks išankstinis balsavimas visose savivaldybėse Lietuvoje, o sekmadienį numatoma pagrindinė rinkimų diena.

VRK atstovė pažymi, kad pakartotinių rinkimų organizavimas komisijai gali atsieiti 330 tūkst. eurų.

Po antrojo rinkimų turo išrinktas ir vėl pakartotiniuose mero rinkimuose dalyvausiantis valstietis Erlandas Galaguzas sako, kad labiausiai gaila ne išlaidų, o prarandamo laiko pradėtiems darbams užbaigti.

„Neabejotinai gaila, ir gaila ne tik tų išlaidų, bet ir sprendimų, kurie stabdomi yra ir jau sustabdyti ir dabar mes tokie, pakabinti situacijoje“, – Eltai sakė kandidatas į Visagino mero postą.

Visgi valstietis pripažįsta, kad papildomų išlaidų trečioji kampanija išties pareikalavo, tačiau tikslesnės sumos, kiek partijai tai atsiėjo, neįvardija.

„Sumos tikrai nepasakysiu, kadangi vis tiek yra štabas ir atsakingi už tai žmonės, bet tikrai bus papildomų išlaidų ir jos tikrai ženklios“, – sako E. Galaguzas.

Pirmame ir antrame savivaldos rinkimų turuose kovo mėnesį pirmavęs E. Galaguzas sako pergalės besitikintis ir šįkart.

„Būtų keista kažkaip, jei eičiau į rinkimus būti perrinktu ir nesitikėčiau laimėti. Tai aš įsitikinęs, kad turiu laimėti – 2 kartus – ir pirmame, ir antrame ture pirmavau, tai tikiuosi, kad žmonės tą supras ir taip pat balsuos jau ir trečiame ture. Tai pakartojimas, manau, kad bus laimėtas“, – lūkesčiais dalijosi E. Galaguzas.

Tuo metu prieš antrąjį rinkimų turą iš rinkimų VRK sprendimu pašalinta, o vėliau vėl grąžinta partijos „Laisvė ir teisingumas“ kandidatė Dalia Štraupaitė sako, kad rinkimų laikotarpiu patyrė daugiau „moralinės žalos“ nei finansinių nuostolių.

„Antrame ture aš neturėjau nei reklamos, nei lankstinukų, nei plakatų, nei pinigų. Čia daug patirta žalos, aišku, kad daug (…) bet mes ne skaičiais vertiname – moralinės žalos ir žmonių pažeminimo, konstitucinės teisės juk niekas neįvertina. Dabar man partija irgi nedaug skyrė pinigų, gal 2000 eurų (…) Visaginui didžiausia yra sakyčiau moralinė skriauda“, – Eltai teigė kandidatė į Visagino mero postą D. Štraupaitė.

VRK atstovė pažymi, kad pakartotinių rinkimų organizavimas komisijai gali atsieiti 330 tūkst. eurų.

ELTA primena, kad kovo 5 d. vykusiame pirmajame savivaldybių merų ir tarybų rinkimų ture Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas E. Galaguz surinko 29,39 proc. rinkėjų balsų, o antroje vietoje likusi „Laisvė ir teisingumas“ partijos kandidatė Dalia Štraupaitė – 23,77 proc. balsų.

Visgi, po pirmojo turo Visagino rajono savivaldybėje kilo teisinis chaosas. Panevėžio apygardos teismui patikslinus savo sprendimą buvusios Visagino merės D. Štraupaitės byloje dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir nurodžius, kad politikei uždrausta būti renkamai mere, kovo 9 d. VRK pašalino partijos „Laisvė ir teisingumas“ atstovę D. Štraupaitę iš Visagino mero rinkimų, kuriuose ji tuomet jau buvo patekusi į antrą turą. Tiesa, situacija pasikeitė jau kovo 13 d., kai Apeliacinis teismas panaikino Panevėžio apygardos teismo sprendimo dalį dėl draudimo D. Štraupaitei būti renkamai į merus.

Tą pačią dieną VRK, remdamasi minėtu teismo sprendimu, sugrąžino D. Štraupaitę į rinkimus.

Visagino mero postą kovo 19 d. savivaldos rinkimuose laimėjo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas (LVŽS) Erlandas Galaguz, sulaukęs 52,15 proc. rinkėjų palaikymo.

Tuo tarpu partijos „Laisvė ir teisingumas“ kandidatė į mero postą šiame mieste Dalia Štraupaitė surinko 46,24 proc. rinkėjų balsų.

Šių savivaldos rinkimų organizavimo metu VRK sulaukė nemažai kritikos dėl kilusio teisinio chaoso ir nevienareikšmiškų sprendimų. Po nesusipratimų iš pareigų atsistatydino VRK pirmininkė Jolanta Petkevičienė. Ji tikino apie pasitraukimą iš užimamų pareigų galvojusi dar iki rinkimų pradžios, o tokio sprendimo priežastys, pasak jos, buvo asmeninės – ne prezidento, Seimo pirmininkės ar kitų politikų išsakytos pastabos dėl VRK darbo.

Visgi, Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT) patenkinus Visagine kandidatavusios ir rinkimus pralaimėjusios Dalios Štraupaitės kreipimąsi, savivaldybėje bus rengiamas naujas mero rinkimų turas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.