VRK: rinkėjų aktyvumas išankstiniuose Visagino mero rinkimuose siekia 2,69 proc.

Išankstinių Visagino mero rinkimų pirmąją dieną rinkėjų aktyvumas siekia 2,69 procento, Eltą informavo Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) atstovė Indrė Ramanavičienė. Daugiausiai žmonių rinkimuose dalyvavo Visagino savivaldybėje – 450, tuo metu Alytaus miesto, Kauno miesto, Klaipėdos miesto ir Zarasų rajonų savivaldybėse savo valią išreikšti atėjo po 1 rinkėją.

Balsavimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Balsavimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-05-02 22:45

Anot I. Ramanavičienės, antradienį, 20 val. VRK duomenimis, rinkėjų aktyvumas išankstiniuose Visagino mero rinkimuose siekė 2,69 proc. Šis rodiklis, pasak VRK atstovės, yra didesnis nei fiksuotas kovą, pirmosios išankstinio balsavimo dienos pabaigoje.

„Lygindami šiuos duomenis su balsavimu kovo mėnesį, matome, kad kol kas dabartinio balsavimo rinkėjų aktyvumas stipriai šoktelėjo į viršų. Kovo mėnesį vykusio II savivaldybių rinkimų turo metu pasibaigus pirmajai išankstinio balsavimo dienai rinkėjų aktyvumas buvo – 1,68 procento“, – Eltai sakė I. Ramanavičienė.

Pasak jos, pirmąją išankstinio balsavimo dieną balsuoti už kandidatus į Visagino merus atvyko 466 rinkėjai.

„Didžioji dauguma jų – 450 – balsavo Visagino savivaldybėje, 12 – Vilniaus miesto savivaldybėje, po 1 – Alytaus miesto, Kauno miesto, Klaipėdos miesto ir Zarasų rajonų savivaldybėse“, – statistika pasidalijo I. Ramanavičienė.

VRK duomenimis, iš viso balsuoti renkant Visagino savivaldybės merą teisę turi daugiau kaip 17300 šios savivaldybės rinkėjų.

Antradienį Visagine prasidėjo išankstinis balsavimas pakartotiniuose savivaldos mero rinkimuose. Juose varžosi du daugiausiai balsų pirmame savivaldybių tarybų ir merų rinkimų ture gavę kandidatai – Erlandas Galaguz ir Dalia Štraupaitė.

Išankstinis balsavimas pakartotiniuose rinkimuose vyks iki ketvirtadienio, gegužės 4 d.

Kaip pažymi VRK, išankstinis balsavimas vyks savivaldybių pastatuose visose Lietuvos savivaldybėse nuo 7 val. ryto iki 20 val. vakare.

Rinkimų dieną, gegužės 7-ąją, sekmadienį, rinkėjai savo pilietinę valią išreikšti kviečiami į savo rinkimų apylinkes, kurios darbą pradės 7 val. ryto ir balsavimą organizuos iki 20 val. vakaro.

Pranešama, kad nuo trečiadienio iki penktadienio, gegužės 3–5 dienomis, balsavimas bus organizuojamas Visagino savivaldybės ligoninėse, socialinės globos ir rūpybos įstaigose, kariniuose vienetuose, bausmių atlikimo vietose.

Penktadienį ir šeštadienį, gegužės 5–6 dienomis, komisijų nariai organizuos balsavimą rinkėjų namuose. Balsuoti namuose gali neįgalieji, neįgaliuosius namuose slaugantys asmenys, dėl ligos nedarbingi žmonės. Taip pat rinkėjai, sulaukę 70 ir daugiau metų.

Primenama, kad prieš I rinkimų turą balsuoti namuose užsiregistravusiems rinkėjams nieko papildomai daryti nebereikia. Tie rinkėjai, kurie turi teisę balsuoti namuose ir kurie dar nėra užsiregistravę, gali tai padaryti iki gegužės 3 d. kreipdamiesi į savo rinkimų apylinkę, skelbia VRK.

Balsuoti iš anksto visoje Lietuvoje gali tik tie rinkėjai, kurie savo gyvenamąja vietą yra deklaravę Visagino savivaldybėje iki š. m. sausio 4 d.

Teisę balsuoti savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose turintys Europos Sąjungos valstybių narių piliečiai kartu su savo asmens dokumentu turėtų atsinešti ir laikiną arba nuolatinį leidimą gyventi Lietuvoje. Kitų (ne ES) valstybių piliečiams kartu su savo asmens dokumentu reikės pateikti dokumentą, patvirtinantį teisę nuolat gyventi Lietuvos Respublikoje, rašoma pranešime.

ELTA primena, kad kovo 5 d. vykusiame pirmajame savivaldybių merų ir tarybų rinkimų ture Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas E. Galaguz surinko 29,39 proc. rinkėjų balsų, o antroje vietoje likusi „Laisvė ir teisingumas“ partijos kandidatė D. Štraupaitė – 23,77 proc. balsų.

Visgi, po pirmojo turo Visagino rajono savivaldybėje kilo teisinis chaosas. Panevėžio apygardos teismui patikslinus savo sprendimą buvusios Visagino merės D. Štraupaitės byloje dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir nurodžius, kad politikei uždrausta būti renkamai mere, kovo 9 d. VRK pašalino partijos „Laisvė ir teisingumas“ atstovę D. Štraupaitę iš Visagino mero rinkimų, kuriuose ji tuomet jau buvo patekusi į antrą turą. Tiesa, situacija pasikeitė jau kovo 13 d., kai Apeliacinis teismas panaikino Panevėžio apygardos teismo sprendimo dalį dėl draudimo D. Štraupaitei būti renkamai į merus.

Tą pačią dieną VRK, remdamasi minėtu teismo sprendimu, sugrąžino D. Štraupaitę į rinkimus.

Visagino mero postą kovo 19 d. savivaldos rinkimuose laimėjo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas (LVŽS) E. Galaguz, sulaukęs 52,15 proc. rinkėjų palaikymo.

Tuo tarpu partijos „Laisvė ir teisingumas“ kandidatė į mero postą šiame mieste D. Štraupaitė surinko 46,24 proc. rinkėjų balsų.

Šių savivaldos rinkimų organizavimo metu VRK sulaukė nemažai kritikos dėl kilusio teisinio chaoso ir nevienareikšmiškų sprendimų. Po nesusipratimų iš pareigų atsistatydino VRK pirmininkė Jolanta Petkevičienė. Ji tikino apie pasitraukimą iš užimamų pareigų galvojusi dar iki rinkimų pradžios, o tokio sprendimo priežastys, pasak jos, buvo asmeninės – ne prezidento, Seimo pirmininkės ar kitų politikų išsakytos pastabos dėl VRK darbo.

Visgi, Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui patenkinus Visagine kandidatavusios ir rinkimus pralaimėjusios D. Štraupaitės kreipimąsi, savivaldybėje bus rengiamas naujas mero rinkimų turas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.