A. Veryga: siūlau drausti el. cigarečių prekybą, nes niekas nepasiūlo geresnio būdo, kaip suvaldyti esantį chaosą

Buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tvirtina siūlantis uždrausti elektroninių cigarečių prekybą todėl, kad niekas nepasiūlo geresnio būdo, kaip valdyti šiuo metu esantį chaosą. Pasak jo, šių prietaisų dėka galima garinti ir narkotines medžiagas.

Aurelijus Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-05-10 21:51

„Niekas nepasiūlo geresnio būdo, kaip suvaldyti visą tą chaosą, kuris yra dabar. Skoniai, kvapai yra tik dalis istorijos, kurią dar teoriškai būtų galima valdyti griežtinant atsakomybę ir t. t. Kita istorijos dalis yra žiurkių nuodai, kanabinoidai, kurių nėra legalioje rinkoje, ir su jais, kaip su nelegaliais narkotikais, nepakelsi jų kainos, amžiaus ribos (nuo kurios gali įsigyti – ELTA), tai yra nelegalūs dalykai“, – trečiadienį TV3 televizijai teigė A. Veryga.

„Pats prietaisas yra patogus slėpti tokį elgesį, nes kiekvieno gatvėje garinančio nestabdysi, nedarysi testų. Nuo tėvų labai lengva užmaskuoti, nes kvapai skanūs, malonūs, jie nesmirda ir net nesuprasi, kas tai yra“, – pabrėžė jis.

Valstietis taip pat akcentavo, kad šiuo metu tiek legalūs, tiek nelegalūs elektroninių cigarečių pardavėjai šaiposi iš valstybės.

M. Danielė: aparatų uždraudimas nieko nepakeistų

Tuo metu „laisvietė“ Morgana Danielė tikino, kad elektroninių cigarečių draudimas nespręstų problemos, nes nepilnamečiams įstatymiškai draudžiama rūkyti ir dabar, o iš suaugusio žmogaus garinimo aparatas atimamas nebus.

„Ar tikslas yra parengti dar vieną draudimą tų šalių, kuriuos jau turime, ar tikslas yra spręsti pačią problemą? Aurelijus (Veryga – ELTA) sako, šaiposi iš valstybės, o ką darysime, kai viską uždrausime ir toliau šaipysis iš valstybės? Tai mus atitolina nuo diskusijų apie tai, kaip mes pirmiausia įgyvendiname tuos draudimus, kuriuos jau turime“, – sakė M. Danielė.

„Sakome, kad kiekvieno garinančio gatvėje nestabdysime, tačiau pagal įstatymą nepilnamečiams yra draudžiama rūkyti bet ką. Iš principo galime nepilnametį stabdyti, nes jam yra uždrausta rūkyti. Tai uždraudus pačius aparatus, tai nieko nepakeičia, mes neatimsime iš suaugusio žmogaus garinimo aparato (...), jeigu prekyba bus uždrausta Lietuvoje, nereiškia, kad nebus galima turėti patį aparatą“, – akcentavo ji.

Pastaruoju metu apie galimybę uždrausti el. cigaretes yra užsiminęs ne tik A. Veryga, bet ir konservatorius Vytautas Kernagis.

Politikai, siūlantys tokį draudimą, akcentuoja padidėjusį paauglių, apsinuodijusių nuo elektroninių cigarečių rūkymo, kiekį. Taip pat pabrėžiama, kad prietaisais gali būti garinamos ir narkotinės medžiagos.

Nuo 2022 m. liepos 1 d. yra įsigaliojęs Seimo įstatymo projektas, kuriuo buvo uždrausta elektroninių cigarečių skysčių su skoniais prekyba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.