IŽA: žiniasklaidai turi būti teikiama visa informacija, tarp jų – ir vaizdo įrašai

Interneto žiniasklaidos asociacija (IŽA), reaguodama į Seimo ir Vadovybės apsaugos tarnybos sprendimą nesuteikti naujienų portalui Delfi originalaus vaizdo įrašo iš Seimo posėdžio, kai vienas iš Seimo narių – Petras Gražulis – galimai pažeidė Konstituciją, atkreipia dėmesį, kad tai riboja žodžio laisvę, prasilenkia su demokratinėmis vertybėmis, mažina visuomenės pasitikėjimą institucijomis.

Žiniasklaida.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žiniasklaida.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Interneto žiniasklaidos asociacija (IŽA)

May 16, 2023, 11:41 AM

IŽA pirmininkės Linos Bušinskaitės teigimu, mokesčių mokėtojų pinigais išlaikomos institucijos turi būti maksimaliai atviros visuomenei, teikti informaciją žiniasklaidai ir nebandyti jos nuslėpti gudraujant, rašo IŽA pranešime spaudai.

„Vienam iš asociacijos narių – naujienų portalui Delfi – paprašius Seimo ir Vadovybės apsaugos tarnybos pateikti redakcijai viešo Seimo posėdžio įrašą, kai kilo abejonių, jog vienas parlamentaras galėjo sulaužyti priesaiką, prasidėjo susirašinėjimas su institucijomis, kuris užsitęsė pernelyg ilgai. Žiniasklaidai yra atsisakoma pateikti originalų, neretušuotą Seimo posėdžio įrašą, nepaisant to, jog visi Seimo posėdžiai yra vieši. Tai yra nepriimtinas, netoleruotinas ir labai blogas pavyzdys, paminantis demokratines vertybes“, – sako L. Bušinskaitė.

Pasak jos, naujienų portalų nuomone, visoms redakcijoms turi būti teikiama informacija, taip pat – ir vaizdo įrašai. Juolab, kai informacijos prašoma iš institucijų, išlaikomų visų mūsų – mokesčių mokėtojų – pinigais. Tai būtina, siekiant užtikrinti maksimalų atvirumą prieš visuomenę ir skaidrumą.

IŽA taip pat atkreipia dėmesį, jei tokie precedentai kartosis, Lietuva kasmetiniame pasauliniame žiniasklaidos laisvės indekse kitais metais gali ženkliai nukristi žemyn, nes stebėseną atliekanti organizacija „Reporteriai be sienų“ vertina ne tik teisės aktus, žiniasklaidos darbo aplinką šalyje, bet ir institucijų veiksmus teikiant informaciją žiniasklaidai.

Tai būtų ne tik smūgis žodžio laisvei, demokratinėms vertybėms, bet ir neatsakingai nubrauktas ilgametis Lietuvos indėlis, dėl kurio mūsų šalis pasauliniame žiniasklaidos laisvės indekse per pastaruosius dvejus metus pakilo į 7 vietą iš 27.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.