S. Kairys: manau, kad sugebėčiau atrasti panaudotas savivaldos lėšas pagrindžiančius banko išrašus

Kultūros ministras Simonas Kairys mano, kad esant poreikiui teisėsaugai sugebėtų pateikti banko išrašus, pagrindžiančius savivaldos tarybos nario veiklai skirtų lėšų panaudojimą. Ministras taip pat atkreipia dėmesį, kad dalis šių lėšų buvo panaudota prieš daugiau nei dešimtmetį ir jos buvo kelis kartus mažesnės nei pastarosios kadencijos tarybos narių.

S. Kairys taip pat paaiškino ir kodėl neinicijavo ydingos Kauno savivaldybės praktikos.<br>M.Patašiaus nuotr.
S. Kairys taip pat paaiškino ir kodėl neinicijavo ydingos Kauno savivaldybės praktikos.<br>M.Patašiaus nuotr.
S. Kairys taip pat paaiškino ir kodėl neinicijavo ydingos Kauno savivaldybės praktikos.<br>Josvydo Elinsko (ELTA) nuotr.
S. Kairys taip pat paaiškino ir kodėl neinicijavo ydingos Kauno savivaldybės praktikos.<br>Josvydo Elinsko (ELTA) nuotr.
S. Kairys taip pat paaiškino ir kodėl neinicijavo ydingos Kauno savivaldybės praktikos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
S. Kairys taip pat paaiškino ir kodėl neinicijavo ydingos Kauno savivaldybės praktikos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė, ELTA

May 18, 2023, 1:57 PM

„Tos visos rūšys išlaidų buvo pagal patvirtintą įstatymo reglamentą. Bet šiuo atveju aš tikrai daugiausiai leidau transporto išlaidoms. Mano atveju yra situacija, kad aš jau prieš 10 metų buvau tarybos narys ir tas laikotarpis yra prieš 4–5 metus ir iki 12 metų atgal. Tai būtų, aišku, tų išlaidų, kurias tikrai įmanoma ištraukti iš bankininkystės“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime teigė S. Kairys.

Visgi ministras atkreipia dėmesį ir į Kauno savivaldybės sprendimus. Pasak jo, kyla klausimu, kodėl ministrų išlaidų ataskaitos yra pateikiamos, tačiau visų tarybos narių, kažkodėl vis dar nėra paviešintos.

„Kažkaip selektyviai, kai ministrų yra prašoma pateikti, pateikia, kai yra prašoma visų tarybos narių, nėra pateikiama. O fokusas gi yra į praėjusią kadenciją“, – stebėjosi jis.

Jis taip pat akcentuoja, kad jo išlaidos, lyginant su praeitos kadencijos tarybos narių išlaidomis, buvo kelis kartus mažesnės.

„Mano atveju, noriu pabrėžti, mes kalbame apie du ar net tris kartus mažesnes išmokas, kokios yra šiandieną ir kokios buvo praėjusią kadenciją“, – akcentavo jis.

Paklaustas, ar teisėsaugai pradėjus tyrimą jis sugebėtų atrasti savo išlaidas pagrindžiančius banko sąskaitos išrašus, ministras teigia, kad, greičiausiai, galėtų tai padaryti.

„Aš manau, kad irgi tą sugebėčiau padaryti, nes tiek mano, tiek finansų ministrės atveju, aš dar kartą akcentuoju, kad išmokos tikrai nėra tokios, kurios nebūtų logikos pagrįsti išlaidas“, – sakė ministras.

S. Kairys taip pat paaiškino ir kodėl neinicijavo ydingos Kauno savivaldybės praktikos, neprašyti tarybos narių išlaidas pagrindžiančių čekių, pakeitimo.

„Be abejo, mes visi galėjome imtis vienų ar kitų veiksmų, bet kaip ir minėjau, jeigu mes kalbame būtent apie tą pirmąją mano kadenciją, ta suma neatrodė tokia svari ir didelė, bet be abejo, kai ekonomika augo, ir ta suma susidarė kone 1000 eurų, tai čia privalu yra reaguoti, nes kažkas yra ne taip“, – teigė ministras.

ELTA primena, kad abejonės, ar švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė skaidriai naudojosi savivaldybės tarybos nario veiklai skirtomis lėšomis, kilo po to, kai praėjusios savaitės ketvirtadienį visuomenininkas Andrius Tapinas paskelbė, kad politikė, prieš pradėdama darbą ministerijoje, galimai neskaidriai įsisavino beveik 14 tūkst. eurų.

Ministrė savo išlaidų pagrįsti čekiais negalėjo, tačiau paviešino Kauno savivaldybei pateiktas ataskaitas.

Tuo metu Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos vadovybė tvirtina, kad pasitikėjimas J. Šiugždiniene nėra susvyravęs. Pasak konservatorių Prezidiumo, ministrė, eidama Kauno miesto savivaldybės tarybos narės pareigas, už kanceliarines lėšas atsiskaitinėjo savivaldybėje nustatyta tvarka. Todėl, TS-LKD vertinimu, ji nepadarė jokių nusižengimų.

Kaip pranešė portalas lrt.lt, Kauno miesto savivaldybės taryboje dirbę ministrai Gintarė Skaistė ir Simonas Kairys taip pat negali pagrįsti visų deklaruotų išlaidų čekiais.

„Konservatorių deleguotos finansų ministrės G. Skaistės, kuri Kauno miesto tarybos nare buvo iki 2016-ųjų, ataskaitos išsiskiria išlaidomis paštui. 2015 metais per tris mėnesius ji rašo paštui išleidusi 260 eurų, kitą ketvirtį – 200, dar kitą – 216 eurų. Transportui 2015-ųjų pradžioje, per tris mėnesius Gintarė Skaistė išleido 1125 eurus. Nuo vasaros nurodoma, pavyzdžiui, 500, 700 ar 730 eurų už ketvirtį ir kitos apvalios sumos“, – rašoma portale lrt.lt.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.