Socialdemokratai įvertino Vyriausybės ataskaitą: primena kreivų veidrodžių karalystę

Premjerei Ingridai Šimonytei antradienį ruošiantis pristatyti Seimui Vyriausybės praėjusių metų veiklos ataskaitą, socialdemokratai joje įžvelgia daug prieštaravimų ir teigia, kad ši ataskaita iliustruoja Vyriausybės nuostatas, kurios lėmė „rekordinį ūkio nuosmukį“.

Rasa Budbergytė, Gintautas Paluckas, Orinta Leiputė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Rasa Budbergytė, Gintautas Paluckas, Orinta Leiputė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintautas Paluckas, Vilija Binkevičiūtė<br>D.Umbraso nuotr.
Gintautas Paluckas, Vilija Binkevičiūtė<br>D.Umbraso nuotr.
Gintautas Paluckas, Orinta Leiputė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintautas Paluckas, Orinta Leiputė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 18, 2023, 10:00 AM

Pasak Socialdemokratų partijos pirmininkės Vilijos Blinkevičiūtės, ministrų kabineto ataskaita – nuvilianti.

„Dokumente vaizduojama, kad viskas yra labai gerai – esą suplanuoti darbai padaryti, o pasiekimai – puikūs. Bet Vyriausybė pernai dažnai reagavo į pasekmes, o ne priežastis, todėl ryškių pokyčių mažinant žmonių pajamų ir galimybių nelygybę bei didinant socialinį teisingumą – nematyti. O viešųjų paslaugų trūkumas ir prasta jų kokybė mūsų šalyje tapo dar didesne problema“, – teigia LSDP lyderė.

Anot Seimo frakcijos seniūnės Orintos Leiputės, nei viena iš Vyriausybės ataskaitoje išvardytų „misijų“ neišvengė „kontroversijų ir skandalų šleifo“.

„Pirmuoju numeriu Vyriausybės ataskaitoje pažymėta „misija“ „Vienodos starto pozicijos visiems Lietuvos žmonėms“. Tačiau ar švietimo įstaigų naikinimas atokesnėse vietovėse yra tai, kas pagerins vaikų galimybes šviestis ir kabintis į gyvenimą?“ – klausia O. Leiputė, pažymėdama, kad tai kertasi ir su Vyriausybės pažadu užtikrinti „darnią Lietuvos regionų plėtrą“.

Anot parlamentarės, Vyriausybės žadamas „ilgas ir visavertis sveiko žmogaus gyvenimas“ skamba graudžiai, matant, kas vyksta sveikatos priežiūros sistemoje.

„Paslaugos tolsta nuo pacientų, mažinamas lovų skaičius, naikinamos gydymo įstaigos atokiuose vietovėse, kainos privačiose įstaigose – astronominės, susisiekimas tarp regionų blogėja“, – teigia ji.

R. Budbergytė: Vyriausybė vėl ignoruoja besiartinančią krizę

Seimo Ekonomikos komiteto vicepirmininko Gintauto Palucko vertinimu, žvelgiant į Vyriausybės ūkio politiką „nesusieina galai“.

„Vyriausybė ataskaitoje sako „įgalinanti“ pažeidžiamiausias visuomenės grupes. Bet visą laiką tik kratosi atsakomybės dėl kainų naštos, pragyvenimo lygio nuosmukio. Mokesčių ėmėsi tik Briuselio prispausta, energijos kainų šoku pradėjo rūpintis irgi pavėluotai“, – primena G. Paluckas.

Seimo Audito komiteto narė Rasa Budbergytė priduria, kad kylančios būsto paskolų palūkanos į neviltį varo ne tik mažesnių pajamų, bet ir vidutiniškai uždirbančias šeimas.

„Ingrida Šimonytė nesidrovi pašiepti palūkanų prislėgtus žmones, sakydama kad ne valdžios reikalas rūpintis tais, kurie rizikingai prisiskolino... Bet juk čia kalbame apie būstą, apie gyvybinį žmonių poreikį turėti stogą virš galvos“, – komentuoja R. Budbergytė.

Pasak parlamentarės, ekspertų įspėjimai dėl Lietuvai gresiančio vieno didžiausių per pastarąjį dešimtmetį ūkio nuosmukių kertasi su Vyriausybės pažadėta „misija“ kurti „aukštos pridėtinės vertės ekonomiką“.

„Jau atsidūrėme recesijoje, o Vyriausybė ir toliau ignoruoja besiartinančią krizę, kuomet gali pradėti kilti nedarbo lygis ir kristi darbo užmokestis“, – vertina R. Budbergytė.

D. Šakalienė: progresas saugumo srityje – kuklus, nes valdantieji riejosi tarpusavy

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narė Dovilė Šakalienė turi pastabų Vyriausybės ataskaitos skyriui „Stipri ir saugi Lietuva“.

„Rusijos karas prieš Ukrainą tapo lūžio tašku visam pasauliui – Vakarai pripažino savo klaidas, NATO sparčiai adaptuoja gynybos planus, Europos šalys priėmė beprecedenčius sprendimus dėl karinės pagalbos Ukrainai. Deja, mūsų „patriotiškiausia“ partija tesugebėjo persipykti tarpusavyje, kritikuoti ar net šantažuoti partnerius ir per dvejus metus padaryti itin kuklų realų progresą tvarkant mūsų gynybos spragas bei statant tiek mums, tiek sąjungininkams priimti būtiną infrastruktūrą“, – akcentuoja parlamentarė D. Šakalienė.

LSDP pirmininkės pavaduotoja pastebi, kad artimiausiais metais Lietuvos laukia sudėtingi iššūkiai stiprinant šalies saugumą.

„Būtų labai sveika susitelkti vieningam darbui, baigti erzinti Vokietiją, spartinti infrastruktūros įrengimo darbus, užbaigti šauktinių reformos pristatymą ir labai rimtai suplanuoti viešųjų finansų pertvarkymą, kuris bus būtinas norint įgyvendinti Valstybės gynimo tarybos sprendimą dėl divizijos kūrimo“, – sako D. Šakalienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.