Kaip Lietuva gyveno praėjusią savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

Į Nemuną ties Lazdijų rajono kaimu šią savaitę buvo išpilta 3500 litrų biologinio preparato „VectoBac 12AS“, naikinančio upinius mašalus.
Į Nemuną ties Lazdijų rajono kaimu šią savaitę buvo išpilta 3500 litrų biologinio preparato „VectoBac 12AS“, naikinančio upinius mašalus.
„Poezijos pavasaris“ 59-ąjį kartą vyksta visoje Lietuvoje, tačiau Vilkaviškio krašte šis renginys yra išskirtinis.
„Poezijos pavasaris“ 59-ąjį kartą vyksta visoje Lietuvoje, tačiau Vilkaviškio krašte šis renginys yra išskirtinis.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 20, 2023, 1:56 PM

Varviškė

Į Nemuną ties Lazdijų rajono kaimu šią savaitę buvo išpilta 3500 litrų biologinio preparato „VectoBac 12AS“, naikinančio upinius mašalus.

Antrą kartą apie 2 tūkst. litrų biologinio preparato, naikinančio tik konkrečios rūšies mašalus, bus pilama gegužės pabaigoje.

Druskininkų meras R.Malinauskas teigė, kad aštuntą pavasarį naikinami mašalai Dzūkijos regionui buvo tapę didele problema: „Darbas ar tiesiog buvimas lauke birželį buvo didelė kančia, nes esant tokiam milžiniškam mašalų kiekiui negelbėdavo jokie repelentai.

Kraujasiurbių naikinimo programą po ilgų įtikinėjimų mums pavyko atnaujinti 2016-aisiais.“

Kretinga

Šiandien pirmą kartą vyksta Žemaitijos etnografinio regiono tradicinių amatų centrų sueiga „Darbs meistra kuolėj“.

Bus skaitomi moksliniai pranešimai, demonstruojami tradiciniai amatai, tautiniai kostiumai, dalyviai kviečiami žaisti, dainuoti, ragauti ir pirkti.

Nuo ryto žmonės laukiami Kretingos muziejaus erdvėse, dvaro malūne. Popiet tradicijų sala pavirs Akmenos upės slėnis.

Alytus

Regiono atliekų tvarkymo centro darbuotoja mechaninio rūšiavimo įrenginyje aptiko su mišriomis atliekomis atvežtą granatą ir pranešė apie pavojingą radinį specialiosioms tarnyboms. Sprogmuo buvo pastebėtas, kai jis automatiniu magnetu buvo išimtas į metalo turinčių atliekų talpyklą.

Granatą išsivežė išminuotojai. Centro darbuotojai teigė, kad tai ne pirmas kartas, kai tarp atliekų jie aptinka sprogmenų.

Vilkaviškis

„Poezijos pavasaris“ 59-ąjį kartą vyksta visoje Lietuvoje, tačiau Vilkaviškio krašte šis renginys yra išskirtinis. Jame būna įteikiama rajono savivaldybės administracijos skiriama Salomėjos Nėries 600 eurų premija. Šiemet ji buvo įteikta 54-ą kartą.

Laureatu tapo poetas, prozininkas A.S.Daškevičius už eilėraščių knygą „Skruzdėlynas po šaukštu“.

Visaginas

Ketvirtadienį Kosmoso gatvėje esančioje miško poilsiavietėje neblaivus (2,20 prom.) 45 metų vyras pneumatiniu ginklu, kuriam specialus leidimas nereikalingas, šaudė į medžius ir netyčia pataikė į neblaivią (2,64 prom.) bendraamžę moterį. Jai prireikė medikų pagalbos.

Nesunkiu sveikatos sutrikdymu įtariamas vyras buvo uždarytas į areštinę.

Bagrėnai

Nemuno kilpų regioninis parkas pranešė, kad ties Prienų rajono kaimu, Nemuno saloje įsikūrusioje rudagalvių kirų kolonijoje, užfiksavo paukščių gripo protrūkį. Buvo rasta 10 kirų gaišenų. Gyventojams nerekomenduojama lankytis šioje teritorijoje.

Virusas plinta per paukščių išmatas, vandenyje išlieka gyvybingas apie mėnesį. Paukščių gripo židinių šiemet aptikta ir kituose Lietuvos regionuose: Šiaulių, Švenčionių, Panevėžio, Kretingos, Šilutės, Marijampolės rajonuose.

Kazlų Rūda

Ant pėsčiųjų viaduko virš geležinkelio bėgių, praėjusiais metais tapusio meno galerija po atviru dangumi, demonstruojami Kazlų Rūdos miesto garbės piliečio, kraštiečio, prozininko, gamtininko, fotografo, aplinkosaugininko S.Paltanavičiaus užfiksuoti gamtos vaizdai.

Ant 6 nerūdijančiojo plieno lakštų telpa 12 darbų. Fotokopijos atsparios gamtos poveikiui, nesudaužomos. Praėjusiais metais čia savo darbus pademonstravo Kazlų Rūdos turizmo ir informacijos centro darbuotoja D.Živelienė.

Melnragė

Maždaug šimtas uostamiesčio moksleivių jau išklausė paskaitą apie saugų elgesį prie vandens. Jas pajūryje rengia „Klaipėdos paplūdimių“ atstovai. Pirmieji klausytojai buvo pirmokai ir ketvirtokai.

Jie supažindinti su perspėjimo ženklais paplūdimyje, sužinojo, ką reikėtų daryti pamačius skęstantį žmogų, kokią pagalbą kviesti, kas yra povandeninės ir vadinamosios atgalinės srovės, plūdurai, kokių savybių prireiks norint tapti gelbėtoju.

Senoji Radiškė

Senoji Radiškė. Nelegalių migrantų ir jų vedlio kelionė nutrūko Kalvarijos savivaldybės tvenkinyje, netoli Lietuvos ir Lenkijos pasienio. Ketvirtadienį apie pusę dviejų nakties policijos pareigūnai pastebėjo automobilį „Audi A6 Allroad“, kurio vairuotojas, pamatęs pareigūnus, staigiai pasuko į šoninį kelią ir padidino greitį.

Pareigūnai įtartiną mašiną vijosi apie 5 kilometrus, kol vairuotojas staigiame posūkyje nesuvaldė automobilio, nulėkė nuo kelio, trenkėsi į stulpą ir įvirto į pelkėtą tvenkinį aukštyn ratais. Atvažiavę pareigūnai keturis keleivius rado išsiropštusius iš pusiau nuskendusios mašinos.

Paaiškėjo, kad šiuo automobiliu su lietuviškais registracijos numeriais 38 metų Moldovos pilietis gabeno pabėgėlius iš Sirijos. Žuvo vairuotojas ir 57 metų Sirijos pilietis. Į Marijampolės ligoninę buvo nugabenti 23, 27, 38 ir 49 metų sirai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.