Seime „laisviečių“ siūlymu iš darbotvarkės išbrauktas valdančiųjų pateiktas Civilinės sąjungos įstatymas

Laisvės partijos frakcijos siūlymu iš Seimo antradienio darbotvarkės išbrauktas diskusijas keliantis Civilinės sąjungos įstatymo projekto svarstymas.

LGBTQ+ vėliava.<br>G.Bitvinsko nuotr.
LGBTQ+ vėliava.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Viktorija Smirnovaitė

May 22, 2023, 5:06 PM

Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas sako, kad projekto svarstymas iš darbotvarkės buvo pašalintas pačių „laisviečių“ iniciatyva.

„(Taip nusprendėme – ELTA) ir frakcijoje, ir valdančiojoje koalicijoje“, – sakė V. Mitalas.

„Tiesiog taip sutarėme ir jis bus tada, kada bus. Daugiau nenorėčiau nieko detalizuoti. Šitas klausimas bus kažkada kitą kartą“, – Eltai sakė Laisvės partijos frakcijos seniūnas.

Antradienį Seimas, pagal darbotvarkę, turėjo svarstyti valdančiosios koalicijos inicijuotą Civilinės sąjungos įstatymo projektą. Valdančiųjų teigimu, šis projektas yra kompromisinis iniciatyvos teisiškai reglamentuoti tos pačios lyties porų civilinius santykius variantas.

Dar pirmadienio rytą, numatyto svarstymo išvakarėse, Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė kreipėsi į valdančiosios koalicijos partnerius ir opozicinių partijų vadovus su prašymu palaikyti siūlomas pataisas.

Ji taip pat prašė paraginti partijoms savo narius balsuoti už įstatymo projektą svarstymo stadijoje.

„Laisvietė“ taip pat ragino pakviesti „skeptiškus kolegas nedaryti proaktyvių veiksmų“, siekiant pakenkti įstatymo priėmimui.

Nepaisant dviejų mažųjų koalicijos partnerių programinių nuostatų, dešiniųjų Seime iniciatyva teisiškai reglamentuoti tos pačios lyties porų civilinius santykius kelią skinasi sunkiai. Nesulaukusi parlamentarų paramos ši iniciatyva iki šiol nėra įveikusi nei vienos pateikimo stadijos. Reaguodami į tai, valdantieji pristatė Civilinės sąjungos įstatymo projektą.

Jų teigimu, tai kompromisinis variantas, parengtas įsiklausius į visuomenės nuotaikas. Valdančiųjų gretose pasirodančias iniciatyvas dėl tos pačios lyties porų civilinių santykių įtvirtinimo kritikuoja parlamentarai tiek iš opozicijos, tiek iš Seimo daugumos. Abejones dėl pasirodžiusių projektų yra išsakęs ir prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu