G. Landsbergio kvietimą susitikti boikotuojanti opozicija iniciatyvos siūlo imtis V. Čmilytei-Nielsen, ši atkerta: kodėl aš?

Opozicinės Seimo frakcijos neketina dalyvauti konservatorių partijos pirmininko Gabrieliaus Landsbergio inicijuojamame susitikime, kuriame bus aptariama pirmalaikių Seimo rinkimų idėja.

Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rasa Budbergytė<br>T.Bauro nuotr.
Rasa Budbergytė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 23, 2023, 10:17 AM, atnaujinta May 23, 2023, 10:43 AM

Tokį kvietimą parlamento kolegoms jis išplatino pirmadienį. G.Landsbergis pakvietė antradienio vidurdienį frakcijų atstovus susitikti Seime.

Socialdemokratų frakcijos narė Rasa Budbergytė tikino, kad frakcija į susitikimą neis, ir tam turi aiškią priežastį. Pasak jos, burti Seimo narius turi ne G.Landsbergis, o parlamento vadovė.

Nedalyvauti konservatorių pirmininko inicijuojamame susitikime planuoja ir kitos opozicinės frakcijos.

„Pirmą kartą mes išgirdome tokį kvietimą susitikti, aptarti kažkokios situacijos valstybėje per šituos visus metus. Iš tiesų ne Gabrielius, ir ne konservatorių partija turi organizuoti tokio klausimo aptarimą, jeigu jau iškyla klausimas, ar reikalingi priešlaikiniai Seimo rinkimai. Socialdemokratai galvoja, kad tokios iniciatyvos turėtų imtis Seimo pirmininkė, kuri yra antras valstybėje asmuo.

Viktorija Čmilytė-Nielsen turėtų kviesti opozicines frakcijas ir valdančiojoje koalicijoje esančias frakcijas pasitarti“, – įsitikinusi socialdemokratė.

Pasak R.Budbergytės, visi procesai ir dialogas turėtų vykti gerokai nuoseklesne, logiškesne eiga.

„Mes neisime dalyvauti pas Gabrielių ir padėti jam įgyvendinti kažkokią strateginę jų darbotvarkę, kurią jie susikūrė penktadienį per savo prezidiumo posėdį. Mes vertiname taip, kad pirmiausia turi viskas vykti nuosekliau.

Vyriausybė turi atsistatydinti, prezidentas turi formuoti naują Vyriausybę, ir tik tada, jei tai nepavyks, turėtų vykti priešlaikiniai Seimo rinkimai. Bet noriu pasakyti ir kitą dalyką – jei vis dėlto TS-LKD ateis su Seimo nutarimu, kuriuo siūlys organizuoti priešlaikinius Seimo rinkimus, socialdemokratai yra pasiruošę dalyvauti balsavime ir paremti šitą idėją“, – pabrėžė LSDP atstovė.

Savo ruožtu V.Čmilytę-Nielsen toks R.Budbergytės pasiūlymas kiek nustebino.

„Kodėl aš? Aš nepritariu šiai iniciatyvai, todėl nesuprantu, kodėl turėčiau burti frakcijas ir palaikymą.

Buvome susitikę šeštadienį, koalicijos partneriai pristatė savo prezidiumo sprendimus. Premjerė patikino, kad ketina atsistatydinti po NATO summit'o, ir taip pat patvirtino, kad inicijuos pirmalaikius rinkimus, nelaukdami NATO summit'o.

Aš kolegas informavau, kad Liberalų sąjūdžio valdyba svarstė šį klausimą, ir kad iš esmės mes nematome pirmalaikių rinkimų kaip teisingo sprendimo, manome, kad tai yra skubotas sprendimas, kad sprendžima ne visai ta problema ir ne visai toje vietoje. Matyt, neketintume pritarti“, – komentavo Seimo pirmininkė.

Ar liberalai dalyvaus antradienio vidurdienį planuojamame susitikime, V.Čmilytė-Nielsen kol kas nežino.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis teigė, kad frakcija palaikytų pirmalaikius rinkimus tuomet, kai būtų žengtas „konstitucine ir politine prasme logiškas žingsnis“ – jei Vyriausybė pasitrauktų.

„Valdantieji suformuoja naują Vyriausybę, o jeigu nesiseka, tada galima kalbėti apie pirmalaikius rinkimus“, – pabrėžė S.Skvernelis.

Anot jo, naują Vyriausybę dar kartą formuoti turėtų būtent konservatoriai, nes jie – didžiausia frakcija Seime.

„Ir tada jau atsirastų labai, labai svarbus Respublikos prezidento vaidmuo, kurio mes dar nematėme, nes jis turėtų pareigą per 15 dienų pateikti kitą ministrą pirmininką. Logiška, kad jis turėtų pasiūlyti didžiausiai frakcijai formuoti Vyriausybę. Čia jau lyderystės menas bus reikalingas, jeigu toks žingsnis bus ir Vyriausybė atsistatydins“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Savo ruožtu pats G.Landsbergis teigė, kad nepaisant dalies Seimo frakcijų seniūnų nenoro aptarti pirmalaikių parlamento rinkimų galimybės, konservatoriai registruos šią iniciatyvą.

„Jeigu neketina (diskutuoti – ELTA), matyt, turi apsisprendę savo nuomones, reiškiasi, galėsime tiesiog eisme pirmyn, registruosime nutarimą ir eisime link balsavimo“, – antradienį žurnalistams Seime teigė G.Landsbergis.

G.Landsbergis pirmadienį Seimo frakcijų vadovams išsiuntė kvietimą antradienį susitikti dėl konservatorių partijos prezidiumo siūlymo rengti pirmalaikius parlamento rinkimus. Konservatorių lyderis siūlo pirmalaikius Seimo rinkimus surengti rugsėjo mėnesį.

Pirmalaikių rinkimų idėja kilo po to, kai visuomenininkas Andrius Tapinas paskelbė, kad švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, dirbdama Kauno savivaldybėje, galimai piktnaudžiavo tarybos nario veiklai skirtomis lėšomis ir įsisavino beveik 14 tūkst. eurų. Ministrė savo išlaidų pagrįsti čekiais negalėjo, tačiau paviešino Kauno savivaldybei pateiktas ataskaitas. Tai neišsklaidė abejonių nei opozicijai, nei daliai valdančiosios koalicijos atstovų.

Nors premjerė I.Šimonytė kartojo pasitikinti J.Šiugždiniene, praėjusią savaitę ministrė paskelbė Vyriausybės vadovei įteikusi atsistatydinimo pareiškimą. Premjerė pirmadienį patenkino J.Šiugždinienės prašymą.

Tačiau klausimų kilo ir dėl Kauno miesto savivaldybės taryboje dirbusių kitų ministrų: Gintarės Skaistės ir Simono Kairio. Finansų ministrė G.Skaistė pirmadienį pranešė, kad negalėdama pagrįsti dalies savo išlaidų dirbant Kauno miesto savivaldybės taryboje, nusprendė jai pervesti beveik 14 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?