Seimo konservatorių dauguma linkusi pritarti pirmalaikių parlamento rinkimų idėjai: tačiau buvo ir nepritariančių

Didžioji dalis Seimo Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos pritaria partijos prezidiumo sprendimui dėl pirmalaikių parlamento rinkimų skelbimo, tvirtina konservatorius Andrius Vyšniauskas. Tačiau galutinį sprendimą dėl to, frakcija priims, kai pirmalaikių rinkimų projektas bus įregistruotas, pažymėjo jis.

Andrius Vyšniauskas<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Vyšniauskas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2023, 7:07 PM

„Didžioji dalis frakcijos pritarė prezidiumo sprendimui nutarimui, galutinai dėl pirmalaikių rinkimų frakcija spręs, kada projektas bus įregistruotas. Frakcijos posėdyje dabar kalbėjome daugiau apie pačią situaciją, apie sprendimus, kurių reikia keičiant tą nelemtą kanceliarinių tvarką savivaldybėse, taip pat ir apie bendrą politinę situaciją. Bet iš esmės turime didžiosios dalies bendrą sutarimą“, – Eltai po trečiadienį vykusio konservatorių frakcijos posėdžio tvirtino A. Vyšniauskas.

Jis tikino, kad šią savaitę, matomai penktadienį, bus registruotas projektas dėl pirmalaikių rinkimų, o Seimas dėl to balsuoti turėtų birželio pradžioje.

„Artimiausiu metu, šią savaitę, matomai penktadienį, registruosime nutarimą. Kita savaitė yra ne posėdžių savaitė išskyrus vieną šventinį posėdį ir matomai birželio pačioje pradžioje, kai Seimas vėl susirinks, bus balsavimas. Poros savaičių bėgyje viskas įvyks“, – sakė parlamentaras.

Eltos šaltinių duomenimis, konservatorių frakcijos posėdžio metu prieš pirmalaikių Seimo rinkimų idėją pasisakė Jurgis Razma, Audronius Ažubalis, Vilija Aleknaitė Abramikienė, Arvydas Pocius, taip pat dalis frakcijos narių posėdyje nedalyvavo. Tuo tarpu premjerė Ingrida Šimonytė, pasak šaltinių, nepaneigė galimybės antrą kartą, po potencialaus Vyriausybės pasikeitimo, vėl būti ministre pirmininke.

ELTA primena, kad visuomenininko Andriaus Tapino savivaldos tarybų lėšų įsisavinimo tyrimas sukėlė politinę krizę.

Suabejojus, ar ministrai Jurgita Šiugždinienė, Gintarė Skaistė bei Simonas Kairys skaidriai naudojosi kanceliarinėmis lėšomis, konservatorių partijos prezidiumas priėmė sprendimą siūlyti Seimui surengti pirmalaikius rinkimus. Jeigu parlamentas apsispręs kitaip, tuomet, pasak TS-LKD, būtų svarstoma dėl Vyriausybės atsistatydinimo.

Konservatorių partijos prezidiumas nurodė savo frakcijai Seime inicijuoti pateikti ir artimiausiu metu siekti tobulinti savivaldos kanceliarinių lėšų naudojimo ir atsiskaitymo tvarkos reglamentavimo pokyčius.

Skandalo įkarštyje švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė pripažino negalinti dokumentais pagrįsti savo išlaidų, dirbant Kauno miesto savivaldybėje, todėl politikė pateikė atsistatydinimo pareiškimą, kurį pirmadienį premjerė Ingrida Šimonytė perdavė prezidentui.

Laikinosios sostinės taryboje dirbusi G. Skaistė bei S. Kairys taip pat nurodė, kad neturi kaip pagrįsti, kur naudojo tarybos nario veiklai skirtas lėšas. Finansų ministrė nurodė, kad susiklosčius tokiai situacijai ji Kauno savivaldybei perves beveik 14 tūkst. eurų.

A. Tapinui tęsiant tyrimą, Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) pradėjo ikiteisminius tyrimus Neringos, Mažeikių, Šilutės, Pagėgių bei Šaulių savivaldybėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu