S. Malinauskas išanalizavo I. Šimonytės ir G. Landsbergio laišką konservatoriams: tonas keičiasi Priminė, kaip baigėsi identiški S. Skvernelio grasinimai

Premjerė Ingrida Šimonytė ir konservatorių partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis penktadienį laišku kreipėsi į partijos bendražygius, kuriame argumentavo siekį inicijuoti pirmalaikius Seimo rinkimus, o nepavykus – atsistatydinti Vyriausybei, tuo pačiu partiečius ragino šį jų sumanymą palaikyti, veikti vieningai.

S.Malinauskas pastebėjo, kad valdantieji ir toliau bendrauja viešais laiškais, koalicijos partneriai santykius aiškinasi laidų metu.<br>Lrytas.lt koliažas
S.Malinauskas pastebėjo, kad valdantieji ir toliau bendrauja viešais laiškais, koalicijos partneriai santykius aiškinasi laidų metu.<br>Lrytas.lt koliažas
Skirmantas Malinauskas.<br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
Skirmantas Malinauskas.<br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
Skirmantas Malinauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Skirmantas Malinauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė, Laurynas Kasčiūnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė, Laurynas Kasčiūnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 26, 2023, 7:23 PM, atnaujinta May 27, 2023, 10:22 AM

Buvęs ekspremjero Sauliaus Skvernelio patarėjas, turinio kūrėjas Skirmantas Malinauskas „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ pastebėjo, kad konservatorių partijos lyderių tonas laiške pasikeitė.

Priminė, kaip baigėsi S.Skvernelio pareiškimas

„Šis laiškas įdomus tuo, kad jame keičiasi tonas. Įdomiausia vieta laiške yra tai, kad bus siūlomi pirmalaikiai Seimo rinkimai, o jeigu ne, tai bus siūloma svarstyti Vyriausybės pasitraukimą.

Visai neseniai I.Šimonytė sakė, kad tikrai trauksis, garantuotai. Panašu, kad tas tonas švelnėja, emocijos šiek tiek atvėsta, ir galbūt iš tiesų viskas bus paprasčiau, nei mes dabar galvojame, dėliodami būsimus premjerus ar premjeres“, – kalbėjo S.Malinauskas.

Apskritai jis pastebėjo, kad valdantieji ir toliau bendrauja viešais laiškais, koalicijos partneriai santykius aiškinasi laidų metu.

„Garantuoju, kad visų galvose sukasi viena ir ta pati mintis – pakalbėsime, viskas nurims. Turbūt nei opozicija labai spaus I.Šimonytę, J.Razma jau pasisakė, kad norėtų, jog I.Šimonytė liktų. Matyt, po truputį, atvėsusi, I.Šimonytė priims sprendimą likti“, – prognozavo S.Malinauskas.

S.Malinauskas pasakojo jaučiantis „mažą deja vu“, nes 2019 metais to meto premjeras Saulius Skvernelis buvo pareiškęs, kad atsistatydins iš premjero pareigų, jeigu nelaimės prezidento rinkimų.

„Mes lygiai tą pačią situaciją, tik kitame kontekste, turėjome, kai S.Skvernelis turėjo trauktis. Visi spėliojo, kas bus, kai jis pasitrauks. Jis nepasitraukė, bet įvyko vienas labai didelis dalykas, lūžis – buvo suformuota jau kitokia Vyriausybė, į ją atėjo Lietuvos lenkų rinkimų akcija.

Ten visai kitokį svorį įgijo koalicijos partneriai, prasidėjo skandalų virtinė, įskaitant ir premjero gatvę. S.Skvernelio Vyriausybę vertinčiau iki perkrovimo ir po jo, nes tai yra du skirtingi dalykai“, – svarstė S.Malinauskas.

Tuo metu dabartinės Vyriausybės atveju, anot jo, jeigu I.Šimonytė liktų premjere, bent dalis Vyriausybės narių būtų keičiami.

„Atsimenu, jau kažkada laukėme iki išnaktų, ką pasakys premjerė apie du ministrus, ir ji galiausiai išėjusi pasakė, kad „pasikalbėjau, išsisprendėme viską ir judame toliau“.

Visi tada sakė, kad tai blogai, kad atsakomybės išvengta, bet užsimiršo. Manau, kad dabar gali būti panašus scenarijus, bet neužsimirš. Iki rinkimų bus apie tai kalbama, burnojama“, – spėjo jis.

Buvęs patarėjas prisiminė, kad ir S.Skvernelio persigalvojimas rinkėjams nepasimiršo.

„Buvo sakoma „va, žodžio žmogus – pasakė, kad pasitrauks ir nepasitraukė“. Dabar I.Šimonytė yra aiškiai pasakiusi, kad pasitrauks. Jeigu nepasitrauks… Ji tą situaciją puikiai supranta“, – kalbėjo jis.

Kaip keisis konservatorių partija?

S.Malinauskas taip pat neatmetė, kad šio skandalo ir pasiūlytų iniciatyvų fone sprendžiasi ir konservatorių partijos, ir paties partijos pirmininko likimas.

„Akivaizdu, kad Tėvynės sąjungoje sprendžiasi didžiuliai, globalūs klausimai, pirmiausiai – kas vadovaus partijai.

Antras dalykas yra žmonės, kurie dabar labiau kritikuoja. Pažiūrėkime į A.Anušauską, A.Ažubalį. Vargu, ar A.Ažubalis žino, kokia bus jo vieta (konservatorių partijos Seimo rinkimų – aut.past.) sąraše – kiek žinau, jis buvo nureitinguotas į apačią, jis nežino, ar laimės vienmandatę.

Ir dabar staiga jam sakoma – „eik, pusantrų metų iki kadencijos pabaigos, nubalsuok už savo darbo pabaigą, ir žiūrėsime, kas bus po to“. Gal paskui bus 15 konservatorių Seime.

Tai yra vidinės kovos. Daug kas kalba, kad I.Šimonytę norima pasaugoti tam, kad ji galėtų laimėti rinkimus ir užimti G.Landsbergio postą. Pamatysime.

G.Landsbergiui daug kas prognozuoja eurokomisaro kėdę. Vėlgi, tokioms aistroms verdant, ar tai bus realu, ar ne – pamatysime“, – sakė S.Malinauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.