Naujausi reitingai: skandalas kirto ir premjerei, ir Vyriausybei, ir partijai Apklausoje – A. Tapino šuolis

To ir reikėjo laukti: piliečiai negailestingai įvertino į neskaidraus išmokų panaudojimo skandalą patekusią švietimo, mokslo ir sporto ministrę konservatorę Jurgitą Šiugždinienę.

Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis, Jurgita Šiugždinienė, Andrius Tapinas, Gitanas Nausėda.<br>Lrytas.lt montažas
Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis, Jurgita Šiugždinienė, Andrius Tapinas, Gitanas Nausėda.<br>Lrytas.lt montažas
 Naujausi reitingai.
 Naujausi reitingai.
Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Naujausi reitingai labai nepalankūs Vyriausybei ir konsveratorių lyderiams.
 Naujausi reitingai labai nepalankūs Vyriausybei ir konsveratorių lyderiams.
Ingrida Šimonytė, Jurgita Šiugždinienė,<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė, Jurgita Šiugždinienė,<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

May 27, 2023, 6:47 AM, atnaujinta May 27, 2023, 11:31 AM

Tai parodė gegužės 17–21 dienomis atliktos „Vilmorus“ apklausos rezultatai.

Iš pradžių – nemėgstamiausių politikų penketas. Susumavus palankias ir nepalankias apklausos dalyvių nuomones riebiausią minusą sugraibė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos vedlys europarlamentaras Waldemaras Tomaszewskis (-56,1).

Įkandin jo išsirikiavo valdantieji – Laisvės partijos pirmininkė, ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė (-55,5), J.Šiugždinienė (-55,5), Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų vadovas, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis (-48,7) ir energetikos ministras Dainius Kreivys (-48,6).

Palyginti su praėjusio mėnesio apklausa, labiausiai nusmuko dabar jau atsistatydinusios švietimo ir mokslo ministrės reitingas. J.Šiugždinienę palankiai įvertino vos 6,8 proc., o nepalankiai – net 62,3 proc. apklaustųjų. Balandį šie skaičiai buvo atitinkamai 14 ir 39,7 procento.

J.Šiugždinienė neįstengė pagrįsti, kaip išleido jai skirtas išmokas būdama Kauno miesto tarybos narė, bet konservatorę ministrę visaip gynė jos partijos kolegė premjerė Ingrida Šimonytė.

Už tokį elgesį gyventojai kirto ir pastarajai. Vyriausybės vadovė surinko 22,2 proc. palankių ir 57,5 proc. nepalankių nuomonių. Prieš mėnesį šie skaičiai buvo šviesesni – 27,9 ir ir 53,3 procento.

Beje, šįkart mažiau žmonių nei anksčiau pasakė, kad I.Šimonytė geriausiai atstovauja jų interesams, – tokių buvo vos 3,5 proc. (balandį – 4,9 proc.). Užtat šuolį šioje lentelėje padarė savivaldybių tarybų narių neskaidraus išmokų panaudojimo skandalą užkūręs visuomenininkas Andrius Tapinas.

Jis surinko 4,9 proc. apklausos dalyvių balsų ir atsilieka tik nuo lyderių trejeto – prezidento Gitano Nausėdos, socialdemokratų lyderės europarlamentarės Vilijos Blinkevičiūtės ir Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ vadovo, Seimo nario Sauliaus Skvernelio.

Premjerei vis aiškinant, kad visi jos vadovaujamo ministrų kabineto nariai puikiai dirba ir yra skaidrūs, gyventojai yra kitokios nuomonės. Vyriausybe pasitiki tik 11,8 proc., nepasitiki 48,8 proc. respondentų. Balandį šie skaičiai buvo atitinkamai 16,9 ir 45,8 proc., o kovą – 19,5 ir 42,4 procento. Taigi pasitikėjimas vis čiuožia žemyn.

Verta atkreipti dėmesį, kad pastaruoju metu sušlubavo ir švietimo kaip institucijos autoritetas. Švietimu pasitiki 39,3 proc., nepasitiki 15,3 proc. apklaustųjų (prieš mėnesį – atitinkamai 48,2 ir 9,5 proc.).

Ar šie skaičiai dar labiau nesuprastės ateityje? Juk ne tik opozicijos politikai, bet ir švietimo bendruomenės atstovai itin prieštaringai (labiau – neigiamai) įvertino I.Šimonytės sprendimą vietoj pasitraukusios J.Šiugždinienės paskirti laikinai vadovauti Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai teisingumo ministrę Eweliną Dobrowolską.

O kokio derliaus gali tikėtis partijos, jei dabar būtų surengti Seimo rinkimai? Dar sunku pasakyti, kuo baigsis konservatorių vadovybės karštligiški užmojai perkrauti šalies politinę sistemą ir siūlymai surengti pirmalaikius parlamento rinkimus, tačiau, kaip parodė „Vilmorus“ apklausos rezultatai, Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams tie perkrovimai didelių laimėjimų nežada.

Balandžio mėnesį antroje partijų rikiuotės vietoje buvę konservatoriai smuktelėjo į ketvirtąją, o juos pralenkė Valstiečių ir žaliųjų sąjunga bei Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“.

Įtikinami lyderiai liko socialdemokratai. Tiesa, toks išsidėstymas gali keistis, nes kaskart aiškėja, kad savivaldybių tarybų narių išmokas švaistė visų partijų atstovai.

Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą“ būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.