Nesutaria dėl siūlymo leisti dujinius balionėlius turėti asmenims nuo 14 metų: prašys Vyriausybės išvados

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) pritarė Seimo valdybos iniciatyvai kreiptis į Vyriausybę išvados dėl parlamentarų siūlymo dujinius balionėlius savigynai leisti turėti paaugliams nuo 14 metų. Pirmadienį NSGK vykusiame posėdyje komiteto narė, socialdemokratų Dovilė Šakalienė pranešė kolegoms, kad Seimo valdyba inicijuoja kreipimąsi į Vyriausybę išvados dėl Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pataisų projekto, kuriuo siūloma leisti asmenims nuo 14 metų turėtų savigynai dujinius balionėlius.

Dujų balionėlis.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Dujų balionėlis.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 28, 2023, 8:37 AM

Kaip teigė socdemė, diskutuojant dėl šios idėjos ne vieną pastabą išsakė tiek dalis parlamentarų, tiek ir įvairios institucijos.

„Seimo valdyba, atsižvelgdama į klausymų ir svarstymų metu ekspertų bei institucijų išsakytas pastabas, kuriomis reziumuojama, jog tikrai reikėtų įvertinti šiuo metu rinkoje parduodamų dujų balionėlių rūšis, kalbant apie įvairias charakteristikas – nuo to, kam yra skirti (balionėliai – ELTA) – civiliškai, specialiosioms tarnyboms – iki to, kokio tipo dujos naudojamos – ašarinės, pipirinės ir taip toliau – dujų purškimo pobūdžio, stiprio, taip pat galimo poveikio agresyviems gyvūnams, galimos žalos vaikų fizinei sveikatai“, – kalbėjo D. Šakalienė.

Anot NSGK narės, diskutuojant dėl leidimo turėti dujinius balionėlius nuo 14 metų, taip pat iškilo klausimų ir dėl nepilnamečių mokymo, kaip elgtis su minėtais balionėliais, ir dėl to, ką reikėtų daryti, kad balionėliai nebūtų nešami į mokyklas.

„Taip pat yra siūlymai dėl subjektų, kurie galėtų surengti mokymus nepilnamečiams, nes pirminė idėja, kad tėvai tuo turėtų užsiimti, taip pat turi tam tikrų pagrįstų abejonių, taip pat vaikų mokymo prasme dėl būtinosios ginties ribų peržengimo ir siūlymų dėl dujų balionėlių saugojimo, kad jie nepatektų į mokyklos erdvę“, – kalbėjo parlamentarė.

Galiausiai D. Šakalienė pasiūlė NSGK pritarti Seimo valdybos iniciatyvai dėl teisės akto projekto paprašyti Vyriausybės išvados.

„Kitaip tariant, klausimų daug, tikrai komitetas negali prisiimti atsakomybės už atsakymus į visus šiuos klausimus, tai prašysime Vyriausybės išvadas ir matysime, ar šis projektas gali judėti toliau, ar nėra tam praktinių, techninių galimybių“, – sakė socdemų atstovė.

NSGK bendru sutarimu pritarė kreipimuisi į Vyriausybę išvados dėl įstatymo projekto.

ELTA primena, kad Seimo opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijos nariai siūlo dujinius balionėlius savigynai leisti turėtų paaugliams nuo 14 metų, kai juos nuperka tėvai. Patys nepilnamečiai tokių įrenginių nusipirkti negalėtų.

Policija savo ruožtu pranešė nepritarianti tokiai idėjai, anot jos, tai sukeltų nemažai rizikų, pavyzdžiui, kad balionėliai būtų naudojami ne savigynai, o nusikaltimams ar nusižengimams.

„Turėdami dujinius balionėlius paaugliai norės juos išbandyti ant savo bendraamžių, siekdami parodyti savo viršenybę ar įvykdyti kitokius savo neteisėtus tikslus (pasityčioti, apiplėšti ir pan.) naudos juos prieš savo bendraamžius“, – teigiama policijos pranešime.

Pareigūnų vertinimu, nepilnamečiai ne visais atvejais gebės atskirti, kur baigiasi savigyna ir prasideda kerštas ar neteisėti tikslai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.