G. Nausėda: NATO partneriai žino apie Lietuvos politinę krizę, tačiau jų reakcijos dramatizuoti nereikėtų

Artėjant NATO viršūnių susitikimui, prezidentas Gitanas Nausėda sako sulaukęs Vakarų partnerių klausimų apie Lietuvos vidaus politikoje kilusią politinę krizę. Pasak šalies vadovo, sąjungininkai sutaria, kad skandalas kilo „labai ne laiku“.

G. Nausėda: NATO partneriai žino apie Lietuvos politinę krizę, tačiau jų reakcijos dramatizuoti nereikėtų.<br>V.Skaraičio nuotr.
G. Nausėda: NATO partneriai žino apie Lietuvos politinę krizę, tačiau jų reakcijos dramatizuoti nereikėtų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 30, 2023, 6:13 PM

„Ir šiandien kalbėdamas su Vokietijos prezidentu, ir kalbėdamas su kitais partneriais – jie žino tai, kas vyksta, jie žino patį faktą, jie supranta, kad tai yra labai ne laiku, nes ruošiamės NATO viršūnių susitikimui“, – antradienį lankydamasis Pabradėje žurnalistams sakė G. Nausėda.

„Bet tikrai nereikėtų dramatizuoti nei jų reakcijos, nei aš siūlyčiau dramatizuoti situacijos, kadangi visi esame pasirengę, visi žinome, ką turime daryti“, – tvirtino jis.

Prezidentas nurodė, kad Lietuva intensyviai ruošiasi liepos mėnesį sostinėje vyksiančiam aukščiausio rango NATO lyderių suvažiavimui – derinami tiek organizaciniai klausimai, tiek politinė darbotvarkė, kurios derinimu rūpinasi pats G. Nausėda.

„Pačiame viršūnių susitikime Lietuvą atstovauja prezidentas. Dabar aš intensyviai važinėju į mūsų partnerių sostines, kalbuosi su šalimis, deriname pozicijas – stengiamės, kad jos daugiau ar mažiau sutaptų, kad mažiau ginčų kiltų paties viršūnių susitikimo metu“, – akcentavo jis.

„Manau, kad pakankamai gerai sekasi tai daryti“, – pridūrė Daukanto aikštės lyderis.

Abejonės dėl to, ar Lietuvos vidaus politikoje kilusios įtampos dėl vadinamojo „čekiukų skandalo“ galėtų paveikti aukščiausio lygio Aljanso lyderių suvažiavimo darbotvarkę, kilo po to, kai vienas įtakingiausių politikos leidinių „Politico“ praėjusią savaitę publikavo straipsnį apie Lietuvoje besitęsiančią Vyriausybės krizę.

Dėl straipsnio ėmė nerimauti ir konservatorių koalicijos partneris, Laisvės partijos narys Vytautas Mitalas.

„Šiandien „Politico“ yra straipsnis apie tai, ar ši krizė paveiks NATO samitą. Tai yra labai rimta. Aš siūlau kuo greičiau iš to išeiti ir visus siūlų kamuolius atpainioti“, – akcentavo parlamentaras.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis taip pat pripažino, kad iš partnerių yra sulaukęs neoficialių paklausimų apie šiuo metu Lietuvoje įsisiūbavusią situaciją. Pasak jo, verdančios diskusijos dėl aukštesnių skaidrumo reikalavimų yra „suprantamos ir visiškai aiškios“, todėl būgštavimai, kad vidinės trintys gali pakenkti Lietuvos įvaizdžiui ar artėjančiam Vilniaus NATO viršūnių susitikimui, yra nepagrįsti.

Augustė Lyberytė (ELTA)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.