Prezidento patarėja apie savivaldos skaidrinimą: teisingiausias kelias – atlyginimas arba universali išmoka

Prezidento vyriausioji patarėja socialinės politikos ir ekonomikos klausimais Irena Segalovičienė sako, kad ieškant sprendimų skaidrinti ir kontroliuoti savivaldoje tarybų narių įsisavinamas lėšas, teisingiausias kelias būtų nustatyti atitinkamą tarybos nario veiklos atlyginimą arba universalią išmoką.

Prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė.<br>LRP nuotr.
Prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė.<br>LRP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 30, 2023, 9:52 AM, atnaujinta May 30, 2023, 9:53 AM

„Prezidentas dar gegužės pirmosiomis dienomis pasisakė, kad (…) reikia stiprinti skaidrumą ir kontrolės mechanizmą ir sukurti naują sistemą, kuri būtų palanki ir skaidrumui, ir atitiktų realius poreikius. Labai svarbu (tai daryti – ELTA) proporcingumo ir protingumo principu“, – „Žinių radijui“ antradienį teigė prezidento patarėja.

„Šiuo atveju siūlomas ir diskutuojamas atlyginimas ar universali tarybos nario veiklos vykdymui skirta išmoka galėtų būti variantai. Ko gero, tai yra pats teisingiausias kelias – atlyginimas arba universali išmoka“, – pažymėjo I. Segalovičienė.

Ji pabrėžė, kad keičiant ir kuriant naują savivaldybių tarybų narių veiklos apmokėjimo sistemą, labai svarbu peržiūrėti ir kaip veikia valstybės kontrolė, kurios įsitraukimo į skaidrumo savivaldoje didinimą, anot I. Segalovičienės, galėtų būti ir daugiau.

„Sprendžiant, kaip teisingai apmokėti (tarybų narių veiklą – ELTA), lygiagrečiai turi būti galvojama ir apie kontrolės mechanizmą, kuris derėtų su tais pasiūlymais, būtų proporcingas, protingas. Kad situacija nebūtų palikta visiškai nekontroliuojama – taip yra nepriimtina, nes tai yra mokesčių mokėtojų pinigai“, – komentavo prezidento patarėja.

„Labai svarbu peržiūrėti, kaip veikia kontrolė, pradedant nuo savivaldybės vidaus audito tarnybų, kaip efektyviai jos veikia, kaip periodiškai vykdo kontrolės mechanizmus, kaip veikia savivaldybės kontrolierius ir apskritai pats savivaldybių kontrolės modelis Lietuvoje. Ir valstybės kontrolės rekomendacijų, kaip aukščiausios audito institucijos – jų galėtų būti daugiau“, – pažymėjo I. Segalovičienė.

Anot prezidento patarėjos, sprendimai esamos savivaldybių tarybų narių veiklos modeliui keisti ir naujam kurti pirmiausia turi būti priimami Seime. Be to, pasak I. Segalovičienės, reikalingas institucijų bendradarbiavimas, savo siūlymus turėtų išsakyti ir pati savivalda.

„Sprendimai turi gimti Seime, o paskui – jų įgyvendinimas savivaldybėse. (…) Seimo nariai, savivaldybių ir valstybės valdymo komitetas ėmėsi iniciatyvos Seimo narių grupėje ir frakcijų seniūnai, Seimo pirmininkė yra įsijungusi į šitą procesą ir, vis tiek, tai yra teisės aktų pakeitimai ir čia turi būti sprendimai, jie ir vyksta“, – pabrėžė prezidento patarėja I. Segalovičienė.

Pirmadienį Seime, siekiant užkardyti savivaldos politikų piktnaudžiavimą veiklai skirtomis lėšomis, įregistruotos įstatymo pataisos, kuriomis siūloma nustatyti fiksuotus tarybos narių atlyginimus ir atsisakyti kanceliarinių išmokų.

Projekte siūloma nustatyti fiksuotus tarybos narių atlyginimus, siekiančius 20 proc. savivaldybės mero algos. Kiek daugiau uždirbtų tarybos opozicijos lyderis bei savivaldybės komitetų pirmininkai. Jų atlyginimas būtų penktadaliu, o komitetų pirmininkų pavaduotojų – 10 proc. didesnis nei papildomų pareigų neinančių savivaldos politikų atlygis.

Be to, numatoma, kad už praleistus posėdžius tarybos nariai sulauktų piniginės nuobaudos – už tai jiems būtų mažinamas atlyginamas.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen kartu su parlamentinių frakcijų seniūnais aptarė savivaldybių tarybų narių išmokų skaidrinimo klausimą bei Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto diskusijų dėl kompensacinių lėšų rezultatus.

Kilus skandalui dėl galimo savivaldos politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pradėjo ikiteisminius tyrimus Neringos, Mažeikių, Šilutės, Pagėgių bei Šaulių savivaldybėse.

Savo ruožtu tyrimus dėl galimai pažeisto viešojo intereso Pagėgiuose ir Šilutėje pradėjo ir Generalinė prokuratūra. Kauno apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai pradėjo tyrimą dėl Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybių tarybų nariams skirtų išmokų teisėtumo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.