A. Tapinas turi savo paaiškinimą, kodėl konservatoriams prireikė pirmalaikių rinkimų

Visuomenininko Andriaus Tapino viešinamos ataskaitos, kaip savivaldybių tarybų nariai, galimai klastodami dokumentus, įsisavina kanceliarines lėšas, jau sukėlė savotišką politinę krizę – konservatorių lyderiai paskelbė sieksiantys pirmalaikių Seimo rinkimų ir pranešė apie Vyriausybės ketinimą atsistatydinti.

Andrius Tapinas.<br>J.Elinsko/ELTA nuotr.
Andrius Tapinas.<br>J.Elinsko/ELTA nuotr.
Andrius Tapinas.<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Andrius Tapinas.<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>Laimos Penek/LRV nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>Laimos Penek/LRV nuotr.
Andrius Tapinas.<br>J.Kalinsko/ELTA nuotr.
Andrius Tapinas.<br>J.Kalinsko/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 31, 2023, 6:59 AM

„Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“ A.Tapinas pateikė savo poziciją dėl kilusios politinės krizės ir atsakė, kokiems įvykiams konservatoriai galimai bando užbėgti už akių.

Konservatoriai – apsiskaičiavo?

Jau kelinta savaitė Lietuvą drebina savivaldybės tarybos narių išmokų skaidrumo skandalas, o pats „Skaidrinam“ iniciatorius A.Tapinas kartais net kaltinamas tuo, kad valstybėje sukėlė krizę.

Paklaustas, ar tokiomis aplinkybėmis miega ramiai, A.Tapinas atsakė teigiamai, pabrėžęs, kad ne jis sukėlė krizę.

„Aš miegu ramiai, tik mažai, nes labai daug laiko reikia į čekučius žiūrėti. Tai dabar yra 17 valandų darbo, ir 7 valandos lieka miego. Bet ateis vasara ir šis dalykas pasikeis. Aš miegu ramiai, nes krizę susikėlė patys politikai savo galvose“, – kalbėjo A.Tapinas.

Svarstydamas, kodėl premjerės Ingridos Šimonytės ir konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio reakcija į kilusį skandalą buvo priešlaikiniai Seimo rinkimai ir Vyriausybės atsistatydinimas, A.Tapinas kalbėjo, kad tokią neadekvačią reakciją galėjo lemti politikų nuovargis.

„Jeigu būtų teisingai sureaguota, tai valdantieji galėjo iš šios situacijos išsinešti nemažai bonuso taškų – pasirodyti, kad jie tikrai yra skaidrūs, kad nepasitraukė nuo savo 2020 metais deklaruotų skaidrumo standartų.

Dabar matėme tokią aklą gynybą, ypač ministrės Jurgitos Šiugždinienės, ir vis dar jie negali pripažinti, kad ministrė padarė kažką blogo“, – pastebėjo jis.

A.Tapinas priminė ir I.Šimonytės bei G.Landsbergio išplatintą laišką bendražygiams, kuriame buvo rašoma, esą „ministrė rituališkai paaukota, nors pas ją viskas gerai“.

„Nė žodžio neužsimena, kad ministrės ataskaitos yra nurašytos iš lubų – ministrė, paėmusi rimtą finansinės atskaitomybės dokumentą, jį greičiausiai suklastojo, ir taip gavo pinigus.

Ministrė atsisakė pateikti, ir, panašu, nebepateiks savo sąskaitų išrašų. O I.Šimonytė, mūsų skaidrumo etalonas, sako „man nereikia – aš tikiu“. Jie įvedė naują skaidrumo standartą – „aš tikiu“, – ironizavo visuomenininkas.

Būtent tada visuomenei, o ir konservatorių rinkėjų burbului, anot jo, ir pasidarė labiausiai pikta.

„Mes, kaip piliečiai, negalime pasakyti VMI, kad mes tiek įrašome, ir jūs mumis tikėkite – mes tiek mokesčių mokėsime. Mes negalime to pasakyti „Sodrai“, kitoms institucijoms, o čia politikai bando mums įrodyti, kad jiems tai yra galima. Tai ir yra tas tikrasis gyvulių ūkis“, – įsitikinęs jis.

A.Tapino manymu, būtent tokiais pareiškimais konservatoriai labiausiai apsiskaičiavo, tuo metu žaidimas su pirmalaikiais rinkimais atrodo keistai.

„Kiek kalbėjau su konservatoriais, jie negali atsakyti į klausimą, o kaip jie tuomet sudarytų sąrašą į naujus rinkimus? Pagal konservatorių logiką, tame sąraše neturėtų būti visų tarybos narių, europarlamentarų, ministrų, kurie galimai turėjo problemų su čekiais“, – pabrėžė visuomenininkas.

Turi paaiškinimą

A.Tapinas turėjo savo versiją, kodėl konservatoriai pasirinko tokią netikėtą strategiją – Seimui pasileisti.

„Manau, mintis tokia, jog iš karto peršokamas vienas laiptelis – esą pabaigę tikrinti savivaldybes, mes, „Skaidrinam“ ar kiti žurnalistai, imsis ir Seimo narių išlaidų“, – svarstė jis.

Visuomenininkas prisiminė, kad kai kurie žurnalistai jau pradėjo „kapstyti“ Seimo narių išlaidas, o jos taip pat atrodo prastai.

„Tokia nuosekli Seimo narių išlaidų analizė irgi atneštų labai įdomius rezultatus. Gali būti, kad jie, suprasdami, kad tai nutiks, o greičiausiai tai nutiks kada nors, bando užbėgti tam už akių.

Tačiau tai neišsprendžia klausimo, o tai kas bus sąrašuose? Nes, kai partijos pateiks savo naujus sąrašus, tai po trijų dienų gali prireikti tuos sąrašus iš esmės pakeisti, bus sakoma, „o šitas?“. Nes į tuos naujuosius sąrašinius žmones bus tas pirminis taikiklis nukreiptas – patikrinime gi jų čekius, jų ataskaitas, ar jų neklastoja“, – prognozavo A.Tapinas.

Visuomenininkas taip pat teigė manantis, kad išankstiniai savivaldos rinkimai turėtų daugiau logikos nei išankstiniai Seimo rinkimai, nes problema yra savivaldybėse.

„Jeigu bus pradėti masiniai teisminiai procesai, ar šie žmonės ir toliau tvarkys savivaldą likusius trejus su puse metų?

Jeigu jie bus masiškai įtarinėjami dėl dokumentų klastojimo, dėl piktnaudžiavimo,ar mums okay, kad jie toliau trejus metus priiminės sprendimus dėl to, kaip gyvens Pagėgiai, Šilutė, Jonava?“ – klausė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.