E. Gentvilo ultimatumas G. Landsbergiui liko neišgirstas: turi vieną dieną

Liberalų frakcijos Seime seniūno Eugenijaus Gentvilo iškelto ultimatumo iki birželio 1 dienos pateikti duomenis, įrodančius, jog jis nepagrįstai naudojosi savivaldybės tarybos nario kanceliarinėmis išmokomis, konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis vis dar neišgirdo.

Gabrielius Landsbergis, Eugenijus Gentvilas.<br>D.Umbraso nuotr.
Gabrielius Landsbergis, Eugenijus Gentvilas.<br>D.Umbraso nuotr.
Eugenijus Gentvilas ir Gabrielius Landsbergis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas ir Gabrielius Landsbergis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>D.Umbraso nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 31, 2023, 11:19 AM, atnaujinta May 31, 2023, 2:49 PM

E.Gentvilas nurodė, kad G.Landsbergis dar turi vieną dieną pagrįsti savo žodžius, tačiau vis dar neatskleidė, ko imsis, jeigu konservatorių lyderis šio prašymo taip ir neįvykdys.

Prašo įrodyti kaltę

Praėjusią savaitę Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas G.Landsbergis Seimo frakcijų vadovams išsiuntė kvietimą susitikti dėl siūlymo rengti pirmalaikius parlamento rinkimus – anot jo, dėl savivaldos lėšų įsisavinimo kilęs skandalas yra ne tik Vyriausybės, bet ir viso Seimo problema.

„Didelė dalis Seimo narių turi lygiai tą pačią problemą. Jų yra opozicijoje, jų yra valdančiojoje daugumoje“, – argumentavo G.Landsbergis.

G.Landsbergis nurodė, kad „net 52 skirtingų partijų ir frakcijų Seimo nariai yra buvę savivaldybių tarybų nariais, taip pat daug Seimo narių karantino metu naudojo parlamentines lėšas transportui“.

Netrukus E.Gentvilas atviru laišku kreipėsi į G.Landsbergį, prašydamas atsakyti į du klausimus: kada jam nepagrįstai ar neteisėtai buvo išmokėtos savivaldybės tarybos nario kanceliarinės išmokos bei parlamentinės lėšos transportui karantinų metu bei kokia šių lėšų suma.

Į šiuos klausimus E.Gentvilas prašė G.Landsbergio atsakyti iki birželio 1 dienos.

„Net ir konservatorių partijos pirmininkas nėra nei teisėjas, nei prokuroras, todėl aš ginsiu savo garbę ir orumą – kol kas ne teisinėmis priemonės, o reikalaudamas, kad G.Landsbergis pateiktų duomenis“, – tąkart aiškino liberalas.

Seimo narys įsitikinęs, kad konservatorių partijos pirmininkas, apkaltinęs dalį parlamentarų neskaidriu Seimo lėšų panaudojimu, pažeidė nekaltumo prezumpciją.

Imsis veiksmų

Trečiadienį, paskutinę dieną iki birželio 1-osios, E.Gentvilas portalui lrytas.lt pasakojo iš G.Landsbergio jokios žinios nesulaukęs.

„Vieną komentarą esu matęs – kad aš nesu didesnis vagis negu mano deleguotas ministras Simonas Kairys. Kitų komentarų aš nesu matęs, jokių įrodymų.

Labai aiškiai esu paprašęs pateikti įrodymus, kada netinkamai ar neteisėtai naudojau išmokas, ir kokia suma. To ir laukiu“, – pabrėžė E.Gentvilas.

Kokių žingsnių ketina imtis, G.Landsbergiui toliau nereaguojant į išsakytą prašymą, E.Gentvilas neatsakė, pabrėžęs, kad dar liko viena diena.

„(Veiksmų – aut.past.) imtis visokie kodeksai leidžia nebūtinai tą pačią dieną. Žiūrėsime“, – kalbėjo E.Gentvilas.

„Net su žmona nesidalinu tais planais“, – juokėsi jis.

E.Gentvilas priminė dar vieną pavyzdį, įrodantį, kodėl konservatoriai neturėtų kalbėti apie kolektyvinę čekių skandalo atsakomybę.

Europarlamentaras, konservatorius Andrius Kubilius, pirmadienį kalbėdamas apie čekių skandalą ir pirmalaikius Seimo rinkimus, aiškino, kad tai – visos politinės sistemos krizė, kuri liečia ir opoziciją.

Kaip pavyzdį jis pateikė „Mažeikių tarybos narę, ten buvusią 13 metų“ – dabartinę demokratų frakcijos Seime narę Laimą Nagienę, ir laidos metu retoriškai teiravosi, ar „bent buvo paklausta, kokias išmokas jie buvo gavę? Ar buvo pasiūlyta kurti Seime kokią nors komisiją, kuri duotų atsakymą dėl visų tų 50 Seimo narių?“.

Netrukus L.Nagienė paaiškino, kad per 12 metų savivaldoje jai jokios išlaidos, susijusios su tarybos nario veikla, nebuvo kompensuotos, ir išmokų politikė nėra gavusi.

„Nesu įsiutęs, tiesiog kaip L.Nagienė turėjo reaguoti į A.Kubiliaus pasakymą, gal reikia parodyti, kad nekaltumo prezumpcijos principas turi veikti Lietuvoje, o kolektyvinė atsakomybė negali atsirasti. Kiekvienu konkrečiu atveju tegul kiekvienas Seimo narys ir apsigina.

Pavyzdžiui, L.Nagienė pasakė, kad ji nėra gavusi kanceliarinių išmokų, aš tą patį galiu patvirtinti apie save. Bet įrodinėti mano kaltę turi tas, kuris užmeta kaltę“, – įsitikinęs E.Gentvilas.

„Šiaip neprivalau niekam nieko aiškintis, ką dariau Klaipėdos miesto taryboje praėjusiame tūkstantmetyje – pavyzdžiui, 1995-aisiais.

Bet esu apkaltintas, tai tas, kas kaltina prokuroro tonu, tegul ir pateikia duomenis, kokia ta mano kaltė“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.