Pasieniečiai įspėja, kad liepos viduryje keliautojai susidurs su papildomais reikalavimais: ką reikia žinoti

Vidaus reikalų ministerija (VRM) siūlys Vyriausybei savaitei atstatyti vidaus sienų kontrolę, pranešė ministrė Agnė Bilotaitė. Vidaus sienų kontrolė būtų vykdoma liepos 7–13 dienomis. Tokių priemonių numatyta imtis dėl Vilniuje vyksiančio NATO viršūnių susitikimo.

Rustamas Liubajevas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rustamas Liubajevas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rustamas Liubajevas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rustamas Liubajevas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 31, 2023, 1:41 PM, atnaujinta May 31, 2023, 1:56 PM

„Įvertinus visą kontekstą, geopolitinę situaciją, tai, kad nelegali migracija nėra pasibaigusi ir visus kitus galimus scenarijus, mes priėmėme sprendimą siūlyti Vyriausybei atstatyti vidinių sienų kontrolę nuo liepos 7 dienos iki liepos 13 dienos“, – informavo A.Bilotaitė.

Anot ministrės, tokių priemonių 2022 metais buvo imtasi ir NATO viršūnių susitikimą organizavusioje Ispanijoje, 2010 metais – Latvijoje ir 2016 metais Lenkijoje.

„Reikia pažymėti, kad septynios šalys jau ir dabar dėl vienokių ar kitokių priežasčių yra priėmusios sprendimą atstatyti vidinę sienų kontrolę. Tai vyksta dėl renginių, kitų saugumo dalykų“, – tvirtino ji.

A.Bilotaitės teigimu, didesnių nepatogumų mūsų šalies piliečiai patirti neturėtų.

„Noriu pažymėti, kad tai neturėtų sukelti kažkokių didelių nepatogumų mūsų žmonėms, nes tikrai mūsų pareigūnai ruošiasi, buvo organizuotos netgi pratybos, taip pat bus pasitelkti papildomi pajėgumai“, – patikino ministrė.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas pabrėžė, kad pagrindinis dėmesys bus nukreiptas į atvykstančių asmenų ir transporto kontrolę.

„Kontrolė bus atliekama keleivių, kurie atvyksta vidiniais reisais į Lietuvos Respublikos teritoriją iš Europos Sąjungos arba Šengeno valstybių. Priminsiu, kad šiandien tokia kontrolė atliekama tik tų keleivių atžvilgiu, kurie atvyksta iš trečiųjų šalių.

Kontrolė bus atliekama ir keleivių atžvilgiu, kurie pas mus atvyksta keltais į jūrų uostų kontrolės punktus, taip pat tų asmenų atžvilgiu, kurie sausumos keliais vyks per Lietuvos ir Latvijos, Lietuvos ir Lenkijos sieną“, – vardijo R.Liubajevas.

Kokie keleiviai bus tikrinami?

„Pagal metodiką, nustatoma rizikingiausia keleivių, kurie vyksta, grupė. Tai yra normali praktika, kuri ir dabar taikoma prie kai kurių vidinių sienų. Transporto priemonės bus stabdomos pasirinktinai ir atliekama detalesnė kontrolė, kai arba keleivis, arba transporto priemonė atitinka tam tikrus kriterijus arba indikatorius“, – atsakė VSAT vadas.

„Dėl papildomų patikrinimo procedūrų gali šiek tiek užtrukti vykimas per valstybės sieną, tačiau didesnių problemų keleiviams neturėtų kilti“, – pastebėjo jis.

VSAT vadas nurodė, kad keleiviai, kertantys Lietuvos sieną, su savimi privalės turėti Lietuvos Respublikos piliečio pasą arba asmens tapatybės kortelę. Vairuotojo pažymėjimo nepakaks.

Dėl išliekančios sudėtingos situacijos pasienyje su Rusija ir Baltarusija, bus sustiprinta išorinių Lietuvos sienų apsauga – pasieniečiams talkins Lietuvos kariuomenė, Šaulių sąjunga, policija, Estijos ir Moldovos pasieniečiai.

Taip pat išorines sienas saugoti padės „Frontex“ pareigūnai.

R.Liubajevas neatmetė, kad NATO viršūnių susitikimo metu Baltarusijos režimas gali prieš Lietuvą vėl panaudoti neteisėtų migrantų kortą.

„Kartu su žvalgybos, kontržvalgybos institucijomis palaikome nuolatinį kontaktą, vertiname situaciją prie valstybės sienos. Šiai dienai labai konkrečių rizikų nenorėčiau įvardinti. Viena pagal mūsų kompetenciją galima rizika, tai panaudojimas neteisėtos migracijos, siekiant destabilizuoti situaciją renginio metu“, – sakė VSAT vadas.

Jis akcentavo, kad, nepaisant to, kad šiuo metu neteisėtų migrantų srautai prie Lietuvos sienos yra sumažėję, Baltarusijos režimas neteisėtą migraciją NATO susitikimo metu gali bandyti ir vėl atnaujinti.

„Galima tikėtis, kad A.Lukašenkos režimas ir jo parankiniai pabandys panaudoti tą ginklą prieš mus organizuojant neteisėtų migrantų išstūmimą į mūsų teritoriją arba prieš renginį, arba jo metu“, – kalbėjo R.Liubajevas.

„Čia kol kas tokia galima informacija. Tikėtina, kad tai gali būti panaudota“, – pridūrė jis.

NATO viršūnių susitikimas vyks liepos 11-12 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.