Pirmalaikių rinkimų iniciatyvą įvertino Seimo teisininkai

Seimo Teisės departamento nuomone, sprendimą dėl pirmalaikių Seimo rinkimų parlamentarai turėtų priimti ne anksčiau kaip šių metų birželio 10 d.

Pirmalaikių rinkimų iniciatyvą įvertino Seimo teisininkai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pirmalaikių rinkimų iniciatyvą įvertino Seimo teisininkai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pirmalaikių rinkimų iniciatyvą įvertino Seimo teisininkai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pirmalaikių rinkimų iniciatyvą įvertino Seimo teisininkai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 31, 2023, 12:18 PM

Tokią pastabą Seimo teisininkai pateikė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narių įregistruotam nutarimo projektui, siūlančiam surengti pirmalaikius Seimo rinkimus šių metų rugsėjo 10 d.

„Laikantis Konstitucijos (...) nustatyto reikalavimo naujo Seimo rinkimus surengti ne vėliau kaip per 3 mėnesius nuo sprendimo dėl pirmalaikių rinkimų priėmimo, projektu teikiamas Seimo nutarimas turėtų būti priimtas ne anksčiau kaip birželio 10 d., kartu sudarant prielaidas tinkamai pasirengti šiems rinkimams nepažeidžiant Rinkimų kodekse nustatytų rinkimų organizavimo terminų“,– įvertinęs projekto atitiktį Konstitucijai, įstatymams, teisėkūros principams savo išvadoje pažymi Teisės departamentas.

Praėjusį penktadienį konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis, premjerė Ingrida Šimonytė bei grupė TS-LKD frakcijos narių įregistravo nutarimo projektą, siūlantį paskelbti pirmalaikius Seimo rinkimus 2023 m. rugsėjo 10 d.

Nutarimo projekto autoriai nurodo, kad „visuomenei kyla abejonių dėl savivaldybių tarybų narių veiklos vykdymui skiriamų lėšų panaudojimo bei galiojančios tvarkos teisinio reglamentavimo skaidrumo ir pagrįstumo, o tai neigiamai veikia pasitikėjimą visomis parlamentinėmis partijomis ir visomis politinėmis valdžios institucijomis“. Ši ydinga sistema, kaip pažymima dokumento projekte, „sudaro prielaidas kvestionuoti Seimo, Vyriausybės ir politinės sistemos legitimumą“.

Todėl Seimui siūloma siekiant „aukščiausio skaidrumo ir politinės atskaitomybės standarto bei piliečių pasitikėjimo mandato atnaujinimo“, paskelbti pirmalaikius Seimo rinkimus 2023 m. rugsėjo 10 d.

Kaip ELTA jau skelbė, gegužės 25 d. Seimas atmetė parlamentaro Petro Gražulio iniciatyvą šių metų rugsėjo 3 d. surengti pirmalaikius Seimo rinkimus, o sprendimą dėl rinkimų paskelbimo priimti birželio 6 d.

Už tai siūlantį nutarimo projektą balsavo rekordiškai mažai– tik 8 parlamentarai, prieš buvo 51, susilaikė 20.

Kilus skandalui dėl galimo savivaldos politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, TS-LKD prezidiumas pasiūlė Seimui surengti naujus rinkimus – priešingu atveju, Vyriausybė atsistatydintų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.