Rusijos propagandistų V. Solovjovo ir A. Krasovskio – L. Kasčiūno žingsnis

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas antradienį kreipėsi į Lietuvos generalinę prokurorę Nidą Grunskienę dėl Rusijos Federacijos piliečių Vladimiro Solovjovo ir Antono Krasovskio patraukimo baudžiamojon atsakomybėn dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui kurstymo pagal universalią jurisdikciją.

Seimas, Justas Džiugelis, Laurynas Kasčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas, Justas Džiugelis, Laurynas Kasčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2023, 11:43 AM

„Šie Rusijos valstybės propagandos skleidėjai sistemiškai, metodiškai ir nuolat viešai ragina Rusijos Federacijos kariuomenės vadovybę bei karius ir sukarintų grupuočių kovotojus vykdyti tarptautinės teisės draudžiamą elgesį su žmonėmis ir tarptautinės teisės saugomų asmenų žudymą Ukrainoje“, – asmeninėje „Facebook“ paskyroje trečiadienį dalijosi L. Kasčiūnas.

NSGK pirmininkas pažymi, kad Lietuvos Respublikos Baudžiamojo Kodekso 101 straipsnis numato, kad „tas, kas karo, ginkluoto konflikto, agresijos, okupacijos ar aneksijos metu (…) kurstė (…) žudyti (…) tarptautinės humanitarinės teisės saugomus asmenis, baudžiamas laisvės atėmimu nuo dešimties iki dvidešimties metų arba laisvės atėmimu iki gyvos galvos“.

„O LR BK 100 straipsnis teigia, kad „tas, kas tyčia, vykdydamas ar remdamas valstybės ar organizacijos politiką dideliu mastu (…) juos žudė arba sunkiai sutrikdė jų sveikatą; sudarė tokias gyvenimo sąlygas, kad jos lėmė žmonių žūtį; pavergė žmones; deportavo ar prievarta perkėlė gyventojus; neteisėtai įkalino ar kitaip apribojo fizinę žmonių laisvę pažeidžiant tarptautinės teisės normas; kankino; žagino ar seksualiai prievartavo žmones, įtraukė juos į seksualinę vergovę ar vertė juos užsiimti prostitucija; (…) žmones sulaikė, areštavo, pagrobė ar kitaip atėmė jų laisvę, (…); vykdė apartheidą, baudžiamas laisvės atėmimu nuo penkerių iki dvidešimties metų arba laisvės atėmimu iki gyvos galvos“, – pabrėžia L. Kasčiūnas.

Be kita ko, pažymėtina, sako parlamentaras, kad V. Solovjovas kursto vykdyti karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui ir kitų Europos valstybių ir tautų atžvilgiu, tame tarpe Lietuvos, Lenkijos ir Vokietijos. „Atsižvelgiant į tai, kad įstatymai numato, kad baudžiamojo proceso paskirtis yra ginant žmogaus ir piliečio teises bei laisves, visuomenės ir valstybės interesus, greitai, išsamiai atskleisti nusikalstamas veikas ir tinkamai pritaikyti įstatymą, kad nusikalstamą veiką padaręs asmuo būtų teisingai nubaustas ir niekas nekaltas nebūtų nuteistas, kreipiausi į Generalinę prokuratūrą dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo minimų asmenų atžvilgiu“, – sakė L. Kasčiūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.