Konservatorių stovykloje – vis gausesnės kibirkštys: į vadovybę su aiškiu prašymu kreipėsi TS-LKD skyrius

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijoje vis garsiau šnekant apie nepasitenkinimą prezidiumo sprendimu siūlyti pirmalaikius Seimo rinkimus, konservatorių Naujamiesčio skyrius prašo šaukti partijos Tarybos posėdį.

Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

May 31, 2023, 1:08 PM, atnaujinta May 31, 2023, 1:14 PM

Oficialiame partijos vadovybei išsiųstame kreipimesi teigiama, kad „siūlymas partijai atsisakyti rinkimuose gauto mandato ir forsuoti kuo greitesnius Seimo rinkimus yra itin svarbus politinis žingsnis, dėl kurio turėtų spręsti platesnis TS-LKD narių ratas“.

„TS-LKD Vilniaus Naujamiesčio skyrius visuotiniame susirinkime aptarę G. Landsbergio ir I. Šimonytės laišką partijos nariams, išklausę skyriaus nario ir TS-LKD Garbės pirmininko prof. Vytauto Landsbergio minčių, vienbalsiai priėmė sprendimą, remiantis partijos įstatų 123 straipsniu, kartu su skyriais, kurie palaikytų, inicijuoti partijos Tarybos posėdį. Tai būtų proga Tarybos nariams imtis atsakomybės už partijos likimą“, – rašoma dokumente.

Panašūs argumentai buvo akcentuojami ir Eltai susisiekus su Naujamiesčio skyriaus pirmininku Edmundu Jakubausku.

„Pagrindinis dalykas – reikia kalbėtis ir girdėti tai, ką kiti kalba. Ir, man atrodo, čia ir pas mus visuomenėje, ir mūsų partijoje lygiai tas pats. Prezidiumas sprendimą padarė, bet mums atrodo, kad dialogas reikalingas žymiai platesnis. (...) Mes turime, ką pasakyti. Ir tą pasakysime Taryboje“, – E. Jakubauskas.

Skyriaus pirmininkas pabrėžė, kad svarbu šiuos klausimus išsiaiškinti platesniame rate nei partijos prezidiumas, nes, pasak jo, tai susiję ne tik su konservatoriais, bet ir su pačia valstybe.

„Norisi išsiaiškinti šioje situacijoje, ką partijos vadovai turi galvoje, nes ta situacija neaiški. Kad jie dirba puikiai, mes tai suprantame. Bet reikėtų pasiaiškinti platesniame rate, nes tai yra ir mūsų partijos reikalas, ir valstybės reikalas“, – pabrėžė jis.

Visgi, Naujamiesčio skyriaus pirmininkas pripažįsta, atsakymo kol kas iš partijos vadovybės negavęs.

P. Saudargas: pats Tarybos posėdžio neinicijuoju, bet visada pasisakau už diskusijas

TS-LKD partijos pirmininko pavaduotojas Paulius Saudargas teigia, kad prašymas sušaukti Tarybos posėdį yra normali bendrapartiečių iniciatyva, kurią jis palaikytų.

„Tai yra labai normali partijos narių iniciatyva, siūlant svarbiais klausimais surengti Tarybos posėdį. Nes iš tikrųjų tarp suvažiavimų Taryba yra aukščiausias valdymo organas, kuris ir turėtų reaguoti į tikrai sudėtingas situacijas šalyje ir galbūt duoti kryptį, kaip partijos nariams elgtis“, – Eltai teigė P. Saudargas.

„Aš neprieštaraučiau tam. Pats aš neinicijuoju to, bet jeigu partijos nariai eiliniai mano, kad reikalinga tokia platesnė diskusija partinėje struktūroje, tai aš visada pasisakau už diskusijas“, – taip pat pažymėjo jis.

Visgi dėl Tarybos posėdžio, atkreipia dėmesį P. Saudargas, turėtų apsispręsti partijos prezidiumas.

„Pirmiausiai turbūt turėtų susirinki prezidiumas. Aš manau, kad tikrai turbūt dar iki kokių nors reikšmingų sprendimų priėmimų Seime turėtų susirinkti prezidiumas ir apsispręsti dėl tarybos posėdžio. Aš manau, kad padiskutuoti gal ir būtų verta“, – sakė jis.

Kilus skandalui dėl galimo savivaldos politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis prakalbo apie visos politinės sistemos perkrovą. Pasak jo, pastaroji problema liečia ne tik savo išlaidų negalinčius pagrįsti ministrus, bet visas politines partijas. Todėl TS-LKD pasiūlė rugsėjo 10 d. Seimui surengti naujus rinkimus. Priešingu atveju, Vyriausybė atsistatydintų.

Premjerė Ingrida Šimonytė ne kartą patikino, kad, parlamente pritrūkus politinės valios ir nesušaukus naujų rinkimų, ji pasitrauks iš pareigų.

Skandalo įkarštyje švietimo, mokslo ir sporto ministrė J. Šiugždinienė pripažino negalinti dokumentais pagrįsti savo išlaidų, dirbant Kauno miesto savivaldybėje. Oponentams keliant spaudimą politikė nutarė trauktis iš posto.

Laikinosios sostinės taryboje dirbę ministrai Gintarė Skaistė bei Simonas Kairys taip pat nurodė, kad neturi kaip pagrįsti savo išlaidų. Visgi, finansų ministrė pranešė, kad susiklosčius tokiai situacijai ji Kauno savivaldybei pervedė dalį išnaudotų lėšų – beveik 14 tūkst. eurų.

Tuo metu Prezidentūra ragina parlamentarus tobulinti teisinę bazę ir nustatyti aiškesnį reglamentą dėl savivaldos tarybos narių veiklai skirtų lėšų naudojimo. Šalies vadovas Gitanas Nausėda tvirtino, kad iš galimos krizės šalį gali išvesti tiek pirmalaikiai Seimo rinkimai, tiek Vyriausybės „perkrovimas“. Visgi, tokiu atveju, pabrėžė Daukanto aikštės lyderis, naujai formuojamame Ministrų kabinete neturėtų būti į vadinamąjį „čekiukų“ skandalą įsivėlusių Vyriausybės narių G. Skaistės ir S. Kairio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.