Išaušusi G. Nausėdos žvaigždžių valanda sukels dilemą: laukia ypatingai jautrus sprendimas dėl G. Landsbergio

Išmušė prezidento Gitano Nausėdos žvaigždžių valanda, – taip šalies vadovo padėtį dėl vadinamojo „čekiukų skandalo“ įsisukusioje politinėje krizėje apibūdina ekspertai.

Politologai sutinka, kad, jei I.Šimonytė trauksis ir pati vėl imsis formuoti naują Vyriausybę dabartinės valdančiosios koalicijos užnugaryje, G.Nausėda neturės kito pasirinkimo, kaip tik suteikti jai palaiminimą.<br>Lrytas.lt montažas
Politologai sutinka, kad, jei I.Šimonytė trauksis ir pati vėl imsis formuoti naują Vyriausybę dabartinės valdančiosios koalicijos užnugaryje, G.Nausėda neturės kito pasirinkimo, kaip tik suteikti jai palaiminimą.<br>Lrytas.lt montažas
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Jun 1, 2023, 8:00 AM

Nors vieni jų mano, kad prezidentas turėtų imtis žadėto moderatoriaus vaidmens ir bandyti stabilizuoti kilusį chaosą, kiti tvirtina, esą jam nenaudinga veltis į konservatorių pinkles, o geriau šioje rūgtelėjusioje politinėje mišrainėje išlikti savotiška konstanta.

Be kita ko, politologai vieningai sutinka, kad, jei premjerė Ingrida Šimonytė iš tiesų trauksis ir pati vėl imsis formuoti naują Vyriausybę dabartinės valdančiosios koalicijos užnugaryje, šalies vadovas neturės kito pasirinkimo, kaip tik suteikti jai palaiminimą.

Tiesa, jų nuomonė išsiskiria dėl to, ar geriausia išeitis likusiam ne tokiam ir ilgam politiniam sezonui būtų premjero kėdėje įtaisyti žmogų iš šalies, nesusijusį nė su viena partija.

Kaip turėtų elgtis prezidentas?

Kol kas tik šešėlyje kas vyksta Seime ir Vyriausybėje stebintis prezidentas G.Nausėda šią savaitę pareiškė, kad, formuojant naują Ministrų kabinetą, dabartinių ministrų, įsivėlusių į vadinamąjį čekių skandalą – Simono Kairio ir Gintarės Skaistės – kandidatūros neturėtų būti teikiamos.

Pradėta diskutuoti, koks prezidento vaidmuo kilusios politinės krizės akivaizdoje – kilo klausimas, ar jis turėtų labiau kištis ir sklaidyti susiformavusius audros debesis. O gal šalies vadovui naudinga, kad šiuo metu „tarkuojami“ būtent konservatoriai, su kuriais, ne paslaptis, normalių santykių jam taip ir nepavyko užmegzti?'

Politologas Saulius Spurga sako, kad atsakymas į šį klausimą priklauso nuo to, ko tikimasi.

„Jeigu kalbėtume apie tai, kaip turėtų būti, tai prezidentas turėtų būti aistrų nuramintojas ir visų pirma rūpintis valstybės interesais. Jis turėtų siūlyti konstruktyvias išeitis, kad būtų išlaikytas valstybės stabilumas. Ar taip yra? Ne. Jis dalyvauja visame šiame bruzdesyje, pažerdamas tam tikrus kaltinimus, iš anksto keldamas sąlygas.

Kitaip sakant, jis nėra pakilęs virš šio proceso“, – portalui lrytas.lt aiškino S.Spurga.

Tačiau ekspertas atkreipė dėmesį, kad, nežiūrint į valstybės interesus, pačiam G.Nausėdai yra naudinga susiklosčiusi situacija, kai politiniai oponentai žmonių akyse praranda stabilumą ir pasitikėjimą – prezidentas iš šios krizės išeis kaip laimėtojas.

„Kita vertus, manau, kad istoriškai ilgainiui prezidento vaidmuo bus įvertintas per tai, kiek jis įnešė stabilumo į politinę sistemą“, – pastebėjo S.Spurga.

Savo ruožtu politologė Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili mano, kad G.Nausėda elgiasi protingai. Nors ir akcentuoja, kad vienytojo vaidmuo būtų sveikintinas, pasak jos, sunku įsivaizduoti, jog prezidentas staiga imtų ir pakeistų savo vadovavimo stilių, nes tikru vienytoju jis niekuomet ir nebuvo.

„Kažkokių didesnių priekaištų prezidentui tikrai nemanau, kad galėtume išsakyti. Jis laikosi pakankamai nuosaikiai. Pagal Konstituciją, šią akimirką jis nelabai ką ir galėtų padaryti. Jis turi laukti realių veiksmų, kuriuos turėtų žengti arba Seimas, arba Vyriausybė.

Tuomet mes ir pamatysime, kiek prezidentas iš tikrųjų turi galios paveikti politines jėgas, partijas, siekiant suvaldyti įsisukusią krizę. Man atrodo, dabar jo užimta pozicija yra normali, paaiškinama ir kažko daugiau mes negalėtume tikėtis“, – portalui lrytas.lt sakė G.Burbulytė-Tsiskarishvili.

Ji sutiko, kad G.Nausėdai kilusi politinė krizė išėjo į naudą, nes jis niekuomet nedirbo savivaldoje, todėl tamsią dėmę paliekančios prožektorių šviesos į jį nekrypsta.

„Tai, ką prezidentas pasakė dėl ministrų – G.Skaitės ir S.Kairio – yra logiška pozicija. Nepamirškime, kad Prezidentūroje žmogus atsistatydino dėl panašaus įvykio. Manau, prezidentas galbūt ir tikėjosi, kad ir tie likę ministrai atsistatydins. Dėl to tai yra labai nuosekli jo pozicija“, – kalbėjo politologė.

Ar įveiks prezidento barjerą?

Kai kurie ekspertai jau viešai kalba, esą, jei naują Ministrų kabinetą vėl formuoti ryžtųsi pati I.Šimonytė, ji galėtų nesulaukti G.Nausėdos užtarimo. Tačiau S.Spurga taip nemano. Anot jo, prezidentas paprasčiausiai neturės svarių argumentų nesuteikti jai dar vienos progos.

„Dėl I.Šimonytės skaidrumo, kompetencijos nekyla tokių aštrių klausimų. Priekaištai yra reiškiami ne jai, todėl prieštarauti valdančiųjų valiai, kuri atitinka ir valstybės interesus, nebūtų labai išmintinga“, – svarstė politologas.

G.Burbulytė-Tsiskarishvili pastebėjo, kad visuomenė linkusi kiek pervertinti prezidento galias.

„Vienas dalykas, kai mes pažodžiui skaitome Konstituciją, kitas dalykas – kokia yra reali susiklosčiusi politinė situacija. Jeigu yra labai aiški dauguma, kuri turi savo kandidatą, prezidentui nelabai lieka kitas kelias, kaip tik tą kandidatūrą ir teikti. Jeigu yra labai tvirta, monolitinė, aiški dauguma, kurios balsai parlamente tą kandidatūrą tvirtintų.

Jeigu tos daugumos aiškios nėra, atsiranda keletas pasiūlymų iš visiškai skirtingų politinių polių, tuomet būtų labai įdomu matyti prezidento pasirinkimą. Viskas priklausys nuo parlamento“, – dėstė ji.

Paklaustas, ar gali nutikti taip, kad šalies vadovo barjero gali nepraeiti konservatorių lyderis, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, S.Spurga pabrėžė, jog tuomet susiklostytų praktiškai beprecedentė situacija.

„Tai yra labai jautrus ir sudėtingas klausimas. Tai – situacija, kuri, matyt, neturi ir daug analogų ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio mastu. Standartas yra toks, kad partijos pirmininkas užima svarbiausią – premjero – postą. Šiuo atveju partijos pirmininkas yra ministras.

Jeigu prezidentas priima, tvirtina ir paskiria tos partijos ministrą pirmininką, tai reiškia, kad jis pasitiki šita partija, o jeigu pasitiki, taip išeina, jog pasitiki ir partijos pirmininku“, – komentavo pašnekovas.

Nuomonės dėl žmogaus „iš šalies“ išsiskyrė

O kas nutiktų, jei I.Šimonytė nebesutiktų vadovauti Vyriausybei? G.Burbulytė-Tsiskarishvili neslėpė šiuo metu konservatorių partijoje nematanti lygiavertės jos pamainos, todėl neatmeta, kad likusiems kiek daugiau nei metams vienas iš variantų būtų žmogaus „iš šono“ paieška.

„Tiesiog gali ateiti žmogus iš šalies ir būti neutralus politinių partijų atžvilgiu. Šią akimirką aš nelabai įsivaizduoju, koks žmogus tai galėtų būti, bet, kad toks variantas yra viena iš išeičių – manau, kad taip“, – teigė ji.

Pastebėjus, kad joks rimtas asmuo gali nenorėti „deginti“ savo karjeros ir reputacijos dėl metų ministro pirmininko kėdėje, kurie, be kita ko, nenusimato lengvi, politologė siūlė pažvelgti į teigiamą tokio žingsnio scenarijų.

„Jeigu pavyktų surinkti gerą komandą, aš manau, kad yra visai nemenka tikimybė, jog net ir prognozuojamoje nekokioje situacijoje (...) jeigu ateitų žmogus, turintis gerų derybinių gebėjimų, jis galėtų ne tik „nesusidegint“, bet galbūt net atvirkščiai, pasidaryti sau gerą politinę karjerą – siekti prezidento posto“, – svarstė G.Burbulytė-Tsiskarishvili.

Tuo tarpu S.Spurga nemano, kad žmogus iš šalies būtų tinkamiausias variantas.

„Tokios kalbos yra neatsakingos ir tokiam trumpam laikui bet kuris ministras, šiuo metu einantis pareigas, būtų tinkamesnė kandidatūra, nei žmogus iš šalies. Nėra prasmės ateiti metams į ministro pirmininko postą. Vadybiškai ir logiškai tai yra visiškai nepagrįsta.

Tai yra begalinio sudėtingumo, didelės atsakomybės klausimai, kuriuos reikia pažinti, matyti jų pradžią, vystymąsi, reformų tikslus. Susivokti žmogui iš šalies super sudėtinguose reikaluose, kur yra įstatymų raizgalynė, Europos Sąjungos reikalavimai, Vyriausybės programa, politiniai interesai, prezidento pozicija, socialiniai partneriai...

Tokį darbą patikėti žmogui iš šalies būtų tikrai neatsakinga“, – konstatavo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.