Lietuvos laukia ir purtymai, ir supurtymai: stebint G. Nausėdą kyla klausimų ir dėl G. Landsbergio ateities

Premjerės Ingridos Šimonytės vadovaujami ministrai vis dar savo postuose, tačiau prezidentas Gitanas Nausėda jau iš anksto įspėjo: dalis jų bet kokiu atveju privalės krautis daiktus. Kaip į tai sureaguos valdantieji?

Vis garsiau imama spėlioti, kokie bus tolesni šalies vadovo G.Nausėdos ir premjerės I.Šimonytės žingsniai.<br> lrytas.lt montažas.
Vis garsiau imama spėlioti, kokie bus tolesni šalies vadovo G.Nausėdos ir premjerės I.Šimonytės žingsniai.<br> lrytas.lt montažas.
Vis garsiau imama spėlioti, kokie bus tolesni šalies vadovo G.Nausėdos ir premjerės I.Šimonytės žingsniai.<br>T.Bauro nuotr.
Vis garsiau imama spėlioti, kokie bus tolesni šalies vadovo G.Nausėdos ir premjerės I.Šimonytės žingsniai.<br>T.Bauro nuotr.
Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonyė.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonyė.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonyė.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonyė.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Jun 1, 2023, 11:59 AM, atnaujinta Jun 1, 2023, 12:12 PM

Vienas realiausių pastaruoju metu aptariamų išeities iš politinės krizės scenarijų – bandyti suformuoti vadinamąją seną naują Vyriausybę ir jos vairą vėl patikėti I.Šimonytei.

Bet ar iš premjero posto liepos viduryje pažadėjusi trauktis I.Šimonytė persigalvos, ypač girdėdama apie šalies vadovo G.Nausėdos užmojus iš peties papurtyti būsimąjį ministrų kabinetą?

Apie tai prezidentas užsiminė LNK televizijai. G.Nausėda įvardijo, kad būsimosios Vyriausybės slenksčio jis neleis peržengti į čekių skandalą įsivėlusiems dviem ministrams.

Šaltinių teigimu, už naujosios Vyriausybės borto gali būti bandoma palikti ir šiandieninės politinės suirutės užkūrėją – Užsienio reikalų ministerijai vadovaujantį Gabrielių Landsbergį.

Trauktis esą gali tekti ir krašto apsaugos ministrui Arvydui Anušauskui. Užsimenama, kad tarp šių konservatorių nuolat kylantys ir valstybės prestižui kenkiantys vaidai daugiau nebus toleruojami.

Tiesa, dar nežinia, kuo baigsis kitą savaitę planuojamas balsavimas dėl Seimo paleidimo.

Vis dėlto, atrodo, tokia galimybe netiki nei prezidentas, nei patys politinę šalies sistemą supurtyti bandantys konservatorių vedliai.

Kandidatus žada persijoti

Šią savaitę G.Nausėda leido aiškiai suprasti, kad jei valdantieji rinksis mažiausiai skausmingą krizės scenarijų ir įkalbės premjerę dar kartą bristi į tą pačią upę, skaudėti gali ne ką mažiau.

Šalies vadovas iš anksto pareiškė, kad tokiu atveju bent dviem čekių skandale minimiems finansų ir kultūros ministrams Gintarei Skaistei bei Simonui Kairiui jis nemato vietos naujoje Vyriausybėje.

Anot G.Nausėdos, nei dabartinės finansų, nei kultūros ministro kandidatūros nebūtų tvirtinamos: „Negali būti to, ką dabar kažkur tarp eilučių jau mėginama paskleisti, – jog gali būti taip, kad ir niekas nepasikeis, visą šitą ratą apsukę mes grįšime prie naujos senosios Vyriausybės.“

Vis dėlto prezidentas svarstė, kad jeigu valdančioji koalicija apsispręs vėl siūlyti I.Šimonytės kandidatūrą į premjerus, tokią teisę ji turės: „Tačiau atsistatydinus premjerei, atsistatydina ir visi kiti ministrai. Tad kabinetą teks formuoti iš naujo.

Ir kaip tą dariau atsakingai formuojant šią Vyriausybę, taip tą darysiu ir dabar.“

Pasiuntė rimtą signalą

Ar girdėdama tokius G.Nausėdos užmojus I.Šimonytė sutiks formuoti naują ministrų kabinetą?

„Tokiu pasakymu prezidentas mažina premjerės apetitą“, – neabejojo Eugenijus Gentvilas.

Seimo liberalų frakcijos vadovas mano, kad premjerė turėtų išgirsti siunčiamą signalą, jog prezidentas „dabar kabinėsis ir turi tam pagrindo labiau negu anksčiau“.

Pasak politiko, G.Nausėda leidžia aiškiai suprasti, kad į galimos naujos Vyriausybės formavimą jis kišis netgi labiau nei 2020 metais.

Tiesa, jau tada šalies vadovas sulaukė valdančiųjų pasipiktinimo, kad delsia priimti sprendimus, o ministrų kamantinėjimas Prezidentūroje esą buvo virtęs kone tardymu.

„Kai kam galėjo pasirodyti, kad G.Nausėda kišosi per daug stipriai, kai kam – per mažai. Bet faktas, kad tada šalies vadovas čekiukų dar neanalizavo“, – ironizavo E.Gentvilas.

Liberalas pripažino, kad G.Nausėda siunčia signalą valdantiesiems ir I.Šimonytei, kas jų laukia, tačiau nesiėmė analizuoti, ar šalies vadovas tai daro sąmoningai.

„Aš nežinau, ar I.Šimonytė kandidatuos antrą kartą, ar ne. Bet jei planuotų, tai turėtų girdėti pasakymą – bus problemų“, – svarstė E.Gentvilas.

Prognozuoti dar anksti

Vis dėlto vienas Liberalų sąjūdžio lyderių mano, kad G.Nausėda pernelyg anksti ėmė viešai kalbėti apie tai, ko neturėtų būti būsimoje Vyriausybėje.

Pasak politiko, per anksti dėlioti šeštą ar septintą žingsnį, kai dar nėra padarytas pirmas, ir nežinia, kokia padėtis bus konservatorių stovykloje: „Manau, kad pradėjus žaisti pirmąjį kėlinį nėra teisinga dėlioti ketvirtojo kėlinio schemas. Aš to nedarysiu.“

E.Gentvilas ragino palaukti pirmojo kėlinio pabaigos, kuris esą gali dar labiau išryškinti dešiniųjų nesutarimus: „Palaukime ir pažiūrėkime, ar konservatorių gretos aižės, skils, ar išliks vieningos, nepaisant skirtingo požiūrio į pirmalaikius Seimo rinkimus.“

Liberalas priminė 2001 metais vykusias politines batalijas, kai iš premjero pareigų pasitraukė Rolandas Paksas.

Tuomet dalis buvusių jo bendražygių nesutiko, kad laikinai šias pareigas ėjęs E.Gentvilas jas eitų nuolat.

„Įtampa tarp liberalų tuomet buvo tokia, kad dvylika R.Pakso žmonių tada pasakė, kad rems Algirdą Brazauską, o ne E.Gentvilą. Ir premjeru tapo A.Brazauskas, kaip norėjo mūsų tuometinės frakcijos mažuma. O visa frakcija atsidūrė opozicijoje.

Taigi šiandien aš nedrįsčiau prognozuoti, kas nutiks su konservatoriais, jeigu neįvyks pirmalaikiai rinkimai. Dalis jų tam nepritaria. Tai ten dar visko gali atsitikti.

Nesakau, kad jų frakcija gali formaliai suskilti, bet ten gali įvykti dvasinis susipriešinimas. Dalis jos narių tiesiog gali pasakyti, kad nepalaiko I.Šimonytės, kuri kartu su G.Landsbergiu buvo šių pirmalaikių rinkimų iniciatorė ir architektė.

Todėl, kalbant apie būsimus scenarijus, reikia įvertinti, kad nebūtinai visi penkiasdešimt konservatorių ir vėl pakeltų rankas už I.Šimonytę, kaip naują seną premjerę.

Bet klausimas, kiek tokių bus, – penki, penkiolika ar daugiau?“ – „Lietuvos rytui“ kalbėjo parlamentaras.

E.Gentvilas taip pat nebuvo linkęs svarstyti, ar jis įsivaizduotų būsimą Vyriausybę be G.Landsbergio užsienio reikalų ministro poste.

Tiesa, politikas abejojo, ar prezidentas galės valdančiajai koalicijai kelti tokias sąlygas: „Jis šiuo atveju neturi veto teisės. Žinoma, G.Nausėda gali bandyti tai daryti, bet tai ne jo prerogatyva.“

Susikalbėti bus sunkiau

Kaip iš G.Nausėdos lūpų jau skambantys įspėjimai dėl kandidatų į ministrus gali paveikti būsimas valdžios dėliones, kol kas nesiėmė atsakyti ir Seimo bei Laisvės partijos vicepirmininkas Vytautas Mitalas.

Jis mano, kad I.Šimonytės apsisprendimui įtakos turės ne tik G.Nausėdos keliami reikalavimai, bet ir jos nuovargis nuo pačių konservatorių viražų.

„Laisvietis“ pabrėžė, jog svarbu, kad po I.Šimonytės atsistatydinimo pavyktų užtikrinti minimalų stabilumą: „Tai svarbu ir užsienio partneriams, kurie dabar kraipo galvas norėdami išsiaiškinti, kas čia pas mus vyksta.“

V.Mitalas įsitikinęs, kad dabartinės dramos atomazga pirmiausia priklausys nuo to, kaip G.Landsbergiui pavyks suvaldyti jo vadovaujamos partijos viduje vykstančias „perturbacijas“.

Vis dėlto Laisvės partijos atstovas pabrėžė, kad net ir po visų šalį ištikusių kataklizmų konservatoriai išlieka svarbiausia politinė jėga, be kurios sunku įsivaizduoti naują daugumą.

„Mano ir mano atstovaujamos partijos interesas yra užtikrinti koalicijos darbingumą.

Yra dalykų, kuriuos reikia padaryti, o visa ši suirutė, kurią konservatoriai sukėlė dėl pirmalaikių rinkimų ir didesnių partijos reitingų, valstybei į naudą tikrai neišeis.

Kita vertus, atsitraukimui palikta per mažai erdvės.

Jau yra tiek visko prišnekėta ir pažerta tiek kaltinimų iš jų pusės, kad aš sunkiai įsivaizduoju, kaip konservatoriai galės rasti bendrą kalbą viduje, su koalicijos partneriais ar kitomis politinėmis jėgomis. Ypač po to, jei pirmalaikių rinkimų idėja Seime nebus patvirtinta, o jaučiu, kad taip ir atsitiks.

Tada turbūt dešinieji sakys, kad jie – vieninteliai teisūs, drąsiausi ir norėjo daugiau skaidrumo, o kiti kažką bloga slepia.

Jeigu imtų tai gilinti, aš, tiesą sakant, neįsivaizduoju, kaip koalicijos partneriai ims į juos žiūrėti. Nes jie po tokių pareiškimų aiškiai taps toksiška partija, kuri negali valdyti valstybės“, – atviravo V.Mitalas.

Ar „laisvietis“ dar įsivaizduoja, kad G.Landsbergis po sukeltų politinių audrų galėtų išsaugoti ministro postą?

„Mes einame į situaciją, kai kažkam tikrai teks nusileisti ir pripažinti, kad asmeninė ambicija nėra aukščiau už bendro sutarimo paieškas.

Ši taisyklė turi galioti ir koalicijos santykiams, ir jos santykiams su prezidentu. Tai čia reikės būti atvira širdimi“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo V.Mitalas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.