Arūnas Dumalakas. Istorinį įvykį primins tik asfaltas?

Taip, Vilnius turės naują pilį, „Litexpo“ vadinamą. Praėjusią savaitę parodų ir kongresų centras džiugiai informavo, kad laikinai stabdo parodų bei renginių sezoną ir pradeda pasirengimo NATO viršūnių susitikimui finalinį etapą.

LITEXPO, ruošiamasi NATO viršūnių renginiui<br>V.Ščiavinsko nuotr.
LITEXPO, ruošiamasi NATO viršūnių renginiui<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Arūnas Dumalakas<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Dumalakas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-06-06 14:35

Kad vyksta rimti darbai, matyti iš įspėjamųjų ženklų „Praėjimo nėra“, „Nefotografuoti“. Tiesa, gal reikėjo parašyti lietuviškai „Eiti draudžiama“, o ne pažodžiui išsiversti iš rusų kalbos – garbės tai nedaro.

Bet bala nematė tos klaidos, juk prasidėjo svarbiausias pasirengimo istoriniam renginiui etapas ir teritorija virto gigantiška statybų aikštele.

Susitikimui bus įrengtos 43 patalpos, kurių iki šiol nebuvo. Visos jos turės atitikti NATO tarptautinio sekretoriato reikalavimus – privalo būti užtikrinti saugumo, inžineriniai, technologiniai sprendimai.

Skaičiai pribloškia: „Litexpo“ turimų 5 ekspozicijų ir 10 konferencijų salių plotas sudaro 18 500 kvadratinių metrų, NATO viršūnių susitikimui iš viso bus įrengta 24 tūkst. kvadratinių metrų erdvių, tarp jų – ir laikini paviljonai lauko teritorijoje, be to, bus naujai įrengta 2 tūkst. darbo vietų. Parodų ir kongresų centro dabartinės erdvės bus pertvarkomos ir perstatomos iš esmės.

Atsižvelgiant į griežčiausius NATO reikalavimus bus pritaikyta visa „Litexpo“ infrastruktūra: vėdinimo ir IT sistemos, saugumo užtikrinimas.

Argi tai ne pilis su įtvirtinimais, kurias kadaise statė mūsų protėviai? Kodėl jos neišsaugojus ateities kartoms su pasididžiavimu parodant, ant kurio krėslo rymojo J.Bidenas ar V.Zelenskis, kur kavą gėrė J.Stoltenbergas? Žinoma, išardant ar paslepiant nuo priešo akių saugumo įrangą.

O parodoms skirtus beveidžius angarus galima pastatyti ir kur nors Vilniaus priemiestyje. Juk ne karvę kainuos.

Bet ne – pilies įtvirtinimai bus išardyti ir aplaupytose erdvėse vėl vyks grožio industrijos parodos „Pelenė“ ar knygų mugės. O istorinį įvykį vilniečiams keletą metų primins tik lygus asfaltas aplink „Litexpo“, kol jo vėl nenusės duobės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją