D. Gaižauskas: S. Skvernelis spjovė visiems lietuviams į veidą

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narys Dainius Gaižauskas teigia, kad buvusio bendražygio Sauliaus Skvernelio pareiškimai, esą valstiečiai siekia padėti konservatoriams išeiti iš krizės, yra absurdiški.

Dainius Gaižauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dainius Gaižauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas, Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas, Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dainius Gaižauskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Dainius Gaižauskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 6, 2023, 10:48 AM

„Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga vieningai baluos šiandieną už pirmalaikius rinkimus, nes tokia yra mūsų tautos valia. Kai Saulius Skvernelis pasakė, kad konservatoriams metamas gelbėjimosi ratas... Tai konservatoriai, jeigu priklausomi nuo valstiečių, tai čia yra kažkokia tragedija“, – antradienį Seime žurnalistams sakė D. Gaižauskas.

„Esmė tame, kad Saulius Skvernelis spjovė visiems lietuviams į veidą, kurie nori pirmalaikių rinkimų, kurie nebegali taikstytis su šitos Vyriausybės daromu chaosu valstybėje“, – aštrių žodžių ekspremjerui negailėjo Seimo narys.

D. Gaižauskas svarstė, kad dauguma opozicijos atstovų nepalaikys konservatorių prezidiumo iniciatyvos šaukti Seimo rinkimus, mat, anot parlamentaro, jie nėra pasirengę naujai politinei kampanijai – priešingai nei LVŽS, pažymėjo jis.

„Išdavikų partija yra išdavikų partija. (...) Jie nepasirengę rinkimams – nė demokratai, nė visi kiti. Ne apie tai reikia galvoti, reikia galvoti apie Lietuvą“, – aiškino D. Gaižauskas.

S. Skvernelis: inicijuodami pirmalaikius rinkimus konservatoriai nori išlikti valdžioje

Opozicinės partijos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas S. Skvernelis, priešingai nei valstiečiai žadėjo nepalaikyti pirmalaikių rinkimų idėjos. Pasak jo, tai būtų pagalba valdžioje išlikti siekiantiems konservatoriams.

„Ar kas nors išties ranką konservatoriams, kad jie užsitikrintų dar vieną kadenciją... Šiandien Seimo salėje pažiūrėsime, bet mes tikrai nebūsime tie, kurie tiesia ranką konservatoriams, kad jie užsitikrintų sekančią kadenciją“, – Seime antradienį sakė ekspremjeras.

Politikas svarstė, kad konservatoriai matydami, jog artėja ekonominis sunkmetis neatsitiktinai bando ankstinti Seimo rinkimus.

„Valdančioji koalicija ir valdančiosios partijos mato, kad artėja labai prasti rezultatai ekonomikoje ir kitose srityse ir kiti rinkimai gali būti katastrofiškiški, o šiandien juos surengus būtų dar galima išgyventi. Tada ir skelbia pirmalaikius rinkimus“, – sakė S. Skvernelis, valstiečių paramą pirmalaikiams rinkimams traktuodamas kaip paramą konservatoriams.

„2010 m. jie taip pat išgelbėjo vadinamąją Kubiliaus koaliciją, kada trys valstiečių frakcijos nariai buvo įpareigoti pasitraukti iš jau suformuotos naujos koalicijos ir palaikyti konservatorių Vyriausybę. Galbūt yra kartojamas tas pats variantas“, – samprotavo S. Skvernelis.

Dėl konservatorių iniciatyvos surengti pirmalaikius rinkimus nesutaria Seimo frakcijos. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) praėjusią savaitę įpareigojo parlamento valstiečius palaikyti pirmalaikius Seimo rinkimus. Apie paramą nutarimui yra užsiminę ir socialdemokratai. Tačiau mažieji valdančiosios daugumos partneriai – Laisvės partija ir Liberalų sąjūdis – išlieka skeptiški.

Tai, kad Seimo nariai jau antradienį turėtų spręsti dėl šios kontroversiškai vertinamos Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) prezidiumo iniciatyvos, pirmadienį pranešė konservatorių partijos lyderis Gabrielius Landsbergis.

Nors anksčiau buvo aiškinta, kad balsavimas už pirmalaikius rinkimus Seimo konservatoriams bus privalomas, G. Landsbergis teigė, kad TS-LKD nariai galės balsuoti laisvai.

Apie visos politinės sistemos pertvarką konservatorių pirmininkas G. Landsbergis prakalbo kilus skandalui dėl galimo savivaldos politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis. TS-LKD pasiūlė rugsėjo 10 d. Seimui surengti naujus rinkimus.

Premjerė Ingrida Šimonytė ne kartą patikino, kad, parlamente pritrūkus politinės valios ir nesušaukus naujų rinkimų, ji pasitrauks iš pareigų. Tai reiškia, kad atsistatydintų ir visas Ministrų kabinetas.

Vieningos nuomonės dėl siūlymo konservatorių gretose nėra. Keletas parlamentarų patikino nepalaikysią G. Landsbergio siūlymo paleisti Seimą ir rengti naujus rinkimus, o konservatorių Naujamiesčio skyrius reikalauja šaukti partijos tarybos posėdį ir, pasak jų, visai valstybei svarbius klausimus spręsti įsiklausius į visos politinės bendruomenės pozicijas.

Kritikos pirmalaikių rinkimų iniciatyvai negaili ir TS-LKD garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis. Pasak jo, rinkėjų mandatą gavusi valdančioji dauguma privalo tęsti darbą, o „partijos ritualinis susideginimas“ tik pablogins padėtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.