R. Karbauskis: jeigu I. Šimonytė nepadarys to, ką sakė, jos žodžiai man bus tuščia vieta

Seime jau po pirmojo balsavimo subliuškus konservatorių siūlytai pirmalaikių rinkimų idėjai, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis kritikos strėles meta ne tik į valdančiuosius, bet ir į prieš tokius rinkimus nusiteikusią opoziciją.

Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Konservatoriai<br>T.Bauro nuotr.
Konservatoriai<br>T.Bauro nuotr.
I.Šimonytė<br> T.Bauro nuotr.
I.Šimonytė<br> T.Bauro nuotr.
G.Landsbergis <br>T.Bauro nuotr.
G.Landsbergis <br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jun 6, 2023, 2:06 PM, atnaujinta Jun 6, 2023, 2:10 PM

Pastaroji, pasak valstiečių vedlio, balsuodama prieš pirmalaikius Seimo rinkimus, naudos siekė tik sau, o ne valstybei.

R.Karbauskis tikino su nekantrumu laukiantis ir to, kaip toliau elgsis Vyriausybė – mat neištesėjusi savo žodžio atsistatydinti premjerė Ingrida Šimonytė tiesiog „netektų garbės“.

Piktinasi ne tik dėl konservatorių

Antradienį diskusijų audrą sukėlusi Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) iniciatyva dėl pirmalaikių parlamento rinkimų žlugo – Seimas po pateikimo nepritarė konservatorių partijos siūlymui. Už konservatorių siūlymą balsavo 66 parlamentarai, prieš – 61, susilaikė 8 Seimo nariai.

LVŽS pirmininko R.Karbauskio tokie balsavimo rezultatai visiškai nenustebino, nors valstiečių frakcija pirmalaikių rinkimų idėją palaikė.

„Buvau tikras, kad konservatoriai patys tų rinkimų nenori. Kai jie priėmė sprendimą dėl laisvo balsavimo, buvo akivaizdu, kad jie žaidžia tam tikrą žaidimą su mūsų visų sąmone ir bando vaidinti atsakingus, nors iš tikrųjų patys galvoja tik apie savo interesą.

Labai lauksiu, ką darys I.Šimonytė – čia jau dabar jos garbės reikalas. Ar ji jos turi, ar ne, pamatysime po kurio laiko“, – portalui lrytas.lt sakė R.Karbauskis.

Tiesa, dar didesnį jo pyktį iššaukė net ne patys valdantieji, o dalis Seimo opozicinių frakcijų, kurios balsavo prieš pirmalaikius rinkimus. Pasak LVŽS lyderio, dalies šios idėjos nepalaikiusių parlamentarų pozicija yra tiesiog nelogiška, tačiau turi aiškų tikslą.

„Visi argumentai, kurie sakomi „prieš“, yra argumentai, kurie logiškai turėtų būti „už“. Jeigu tu matai, žinai, jauti, kad bus blogai, kad šita valdžia beviltiška, kokį sprendimą tu turi daryti? Tai aišku, kad išankstiniai rinkimai yra vienintelis sprendimas, kuris gali kažką pakeisti. Akivaizdu, kad šitai valdžiai likus blogi laikai bus.

Kodėl dabar S.Skvernelis ir kitų kompanijos balsavo „prieš“? Nes jie skaičiuoja, kaip jiems geriau. Jie paskaičiavo, kad jiems dabar visai blogai, jie rinkimus už trijų mėnesių pralaimi, ir atitinkamai balsuoja „prieš“, nors argumentai, kuriuos sako, yra „už“. Ir šioje situacijoje aš pabrėžiu, kad jie yra išdavikai. Jie yra žmonių ir tautos išdavikai, nes tauta viliasi, kad bus nauja valdžia.

Kokia ji bus, aš irgi nežinau, bet akivaizdu, kad žiūrint į reitingus ši valdžia nelieka – ar tai bus po kelių mėnesių, ar po pusantrų metų“, – aiškino R.Karbauskis.

Jei nesitrauks, I.Šimonytės žodis bus „tuščia vieta“

LVŽS vedlys tikino esąs nusivylęs, jog opozicijoje yra žmonių, kurie esą savo asmeninius interesus ir politines ambicijas „iškelia aukščiau už valstybės interesus“.

„Jie pasiruošę, kad valstybė patirtų daugiau nuostolių, ir galvoja, kad S.Skverneliui ir jo draugeliams bus geriau po pusantrų metų. Konservatorių dalis, kurie balsavo prieš, turbūt irgi vadovaujasi kažkokiais savo interesais.

Laisvės partijai ir liberalams yra gerai dabar, ir jie nežino, kas bus po to, o konservatoriai žaidžia savo žaidimą, galvoja, kad politiškai išloš, bet pralošė visais variantais. Tai yra žaidimas, kurio jie nesugebėjo sužaisti“, – vertino R.Karbauskis.

Valstiečių lyderis akcentavo, kad jų frakcija Seime dėl balsavimo buvo vieninga – esą tie parlamentarai, kurie nebalsavo už pirmalaikius rinkimus, jau yra apsisprendę kitos kadencijos su LVŽS partija nebesiekti. Pirmalaikių rinkimų idėjos nepalaikė valstietis A.Vinkus, susilaikė S.Tumėnas.

„Mes šioje vietoje neduodame abejonių, kokia yra partijos nuostata, o ji yra viena – ši valdžia turi pasitraukti, nes nuostoliai valstybei dėl šios valdžios yra per dideli“, – tvirtino R.Karbauskis.

Paklaustas, kokio žingsnio dabar tikisi iš Vyriausybės ir jos vadovės, LVŽS pirmininkas pabrėžė, kad savo žodžio I.Šimonytė turės laikytis.

„Jeigu ji nepadarys to, ką pasakė, tai reiškia, kad jokios garbės, kaip politikas ir žmogus, kuris atsako už savo žodžius, ji nebeturės. Mano akyse I.Šimonytės žodis bus tuščia vieta. Tai, ką mes matėme, buvo bandymas kažką suvaidinti, bet buvo suvaidinta labai blogai“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Pati I.Šimonytė iškart po balsavimo atsitraukė nuo ankstesnio savo pareiškimo, esą jei Seimas nepritars pirmalaikiams rinkimams, ji atsistatydins. Dabar ministrė pirmininkė teigė, kad šis klausimas spręsis su koalicijos partneriais ir partijos prezidiume.

„Seimas pasakė, ką jis mano apie šitą situaciją. Tokia nuomonė irgi gali būti, nes tai yra Seimo kompetencija priimti šitą sprendimą. Dabar toliau tarsimės“, – dėstė premjerė.

„Aš turbūt, kad pasisakydama leidau sau šiek tiek per daug, nes aš nesu Vyriausybėje pati sau, bet prezidiumas yra priėmęs sprendimą svarstyti šitą klausimą, tai prezidiumas šitą klausimą bet kuriuo atveju ir svarstys“, – sakė I.Šimonytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.