Prokurorai prašo pripažinti neteisėta kontrabandai gabenti įsteigtą fiktyvią įmonę

Panevėžio apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorė Rima Špokevičienė, gindama viešąjį interesą, pateikė ieškinį miesto apylinkės teismui prašydama juridinį asmenį – panevėžiečio N. V. individualią įmonę pripažinti neteisėtai įsteigta nuo registravimo Panevėžio miesto savivaldybės Rejestro tarnyboje momento ir jos likvidatoriumi paskirti Valstybės fondą.

Įmonė pakulų pakuotėse slėpė tabaką.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Įmonė pakulų pakuotėse slėpė tabaką.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 2, 2012, 11:33 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 3:56 PM

„Juridinio asmens įsteigimas pasinaudojus suklastotais dokumentais, neteisėta jo veikla iškreipia teisinius ir ekonominius santykius, kenkia jų stabilumui ir plėtrai.

Neteisėta veikla taip pat pažeidžia viešąjį interesą, turtinius ir neturtinius interesus asmens, kurio vardu buvo pasinaudota. Individualios įmonės steigėjas turi išreikšti tikrąją valią verstis ūkine komercine veikla ir prisiimti visus su ja susijusius įsipareigojimus, už juos savininkas atsako visu savo turtu, kadangi individuali įmonė yra neribotos civilinės atsakomybės juridinis asmuo“,- teigia Panevėžio apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorė Rima Špokevičienė.

Prokuratūros pateiktame ieškinyje rašoma, kad N. V. teigia nesteigęs individualios įmonės ir nebuvo tapęs jos savininku. Tokia įmonė buvo įsteigta fiktyviai po to, kai 2002 metų žiemą iš automobilio, palikto Berčiūnų pušyne, buvo pavogta striukė su šio asmens pasu, kitais dokumentais, pinigais ir daiktais.

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai nustatė, kad po pusmečio Panevėžio miesto savivaldybėje rejestro tarnyboje buvo fiktyviai įregistruotos dvi įmonės, tarp jų ir N. V. vardu.

Šio juridinio asmens statuso – individualios įmonės ir jos savininko dokumentų prireikė dviem asmenims, kurie buvo kaltinami prieš dešimt metų kovo 5 d. per Klaipėdos tarptautinį uostą į Didžiąją Britaniją pasikėsinę išgabenti vieną tūkstantį 242 kilogramus rūkomojo tabako, paslėpto 65 pakulų pakuotėse.

Fiktyviai įsteigta įmonė, savininko anketiniai duomenys, firmos spaudas ir suklastoti parašai pravertė pateikiant muitinei eksporto dokumentus, padėjo išnuomoti sandėlį, kuriame buvo laikomas, presuojamus į atskirus paketus ir slepiamas pakulų pakuotėse rūkomasis tabakas.

Ginti viešąjį interesą ir pateikti ieškinį teismui dėl juridinio asmens pripažinimo neteisėtai įsteigtu Panevėžio apygardos prokuratūros paprašė Teisingumo ministerija ir asmuo, kurio vardu buvo pasinaudota.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.