Dėl 15 centų vertės maišelio – į teisiamųjų suolą (papildyta)

Vyras, kuris dėl savo išsiblaškymo ar klaidos nesumokėjo už pirkinių maišelį 15 centų, yra priverstas aiškintis teisme. Taip nutiko 63 metų vilniečiui Rimui Kančiui, nusprendusiam apsipirkti sostinės S. Stanevičiaus gatvėje esančiame „Iki“ prekybos centre.

Sunkiai sergantis R. Kančys į teismą priverstas vaikščioti dėl neva pavogto 15 centų vertės maišelio.<br>A. Kuznecovaitė
Sunkiai sergantis R. Kančys į teismą priverstas vaikščioti dėl neva pavogto 15 centų vertės maišelio.<br>A. Kuznecovaitė
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Aug 23, 2012, 11:45 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 4:47 AM

Ketvirtadienį Vilniaus miesto 1-ajame apylinkės teisme turėjo būti nagrinėjama R. Kančiui iškelta administracinė byla dėl smulkaus svetimo turto pagrobimo. Tačiau jos nagrinėjimas buvo atidėtas iki rugsėjo 12 dienos.

Nenagrinėti bylos paprašė vagyste apkaltintas vyras. Kadangi už šį nusikaltimą jam gresia bauda nuo 300 iki 700 litų, R. Kančys paprašė pertraukos valstybės skiriamam advokatui susirasti.

Nemalonumai R. Kančiui prasidėjo liepos 18 dieną.

Į parduotuvę apsipirkti atėjęs vyras net įtarti negalėjo, kad netrukus iš jos bus išvestas kaip nusikaltėlis. Nutemptas į kitoje gatvės pusėje esančią policijos nuovadą joje vyras praleido dvi valandas.

Pasak R. Kančio, jis, kaip įprastai, apėjo visą parduotuvę, pasiėmė sau reikalingas prekes, nuėjo prie kasos susimokėti. Kadangi jokio krepšio neturėjo, prie kasos paėmė parduotuvės maišelį.

„Prie kasos paėmiau maišelį, tikrai prisiminiau, kad laikiau jį rankose, tačiau negaliu pasakyti, ar kasininkė jį priskaičiavo prie kitų prekių, ar ne, nes čekis iš manęs buvo atimtas, o apsaugos darbuotojas, mane apkaltinęs 15 centų kainuojančio maišelio vagyste, nutempė į policijos nuovadą“, - portalui lrytas.lt po neįvykusio teismo posėdžio pasakojo R. Kančys.

Parduotuvėje buvo stebimas

Policijos komisariate peržiūrėjus parduotuvės vaizdo kamerų užfiksuotus vaizdus vilnietis nustebo dar labiau – pasirodo, apsaugos darbuotojai stebėjo kiekvieną jo žingsnį parduotuvėje. „Nežinau, kuo aš jiems nepatikau, tačiau tai pats tikriausias žmogaus teisių pažeidimas“, - kalbėjo R. Kančys.

Vyrui buvo surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas. Byla perduota nagrinėti teismui.

„Tai visiškas pasityčiojimas iš žmogaus. Juk aš to maišelio neslėpiau kišenėje, laikiau jį rankose, netgi, jei sakysime, ir būčiau jį pavogęs, negi nebuvo galima tokio incidento išsiaiškinti vietoje. Jie mane sužlugdė ir žlugdo psichologiškai“, - piktinosi vyras.

R. Kančys neabejoja, kad pasibaigus šios administracinės bylos nagrinėjimui, jis pats kreipsis į teismą ir iš „Iki“ parduotuvių tinklą valdančios bendrovės „Palink“ reikalaus moralinės žalos atlyginimo. „Sergu vėžiu, ne vienerius metus – depresija, vartoju stiprius vaistus. Ir taip gyvenimas nelengvas, o čia dar toks pasityčiojimas“, - sakė R. Kančys.

Pats pirkėjas iškvietė policiją

Kaip lrytas.lt sakė „Iki“ viešųjų ryšių departamento vadovas Valdas Lopeta, jų turimais duomenimis, pirkėjo nupasakota situacija šiek tiek skiriasi nuo realios.

„Apsaugos darbuotojas paprašė pirkėjo, kad šis sumokėtų už maišelį, į kurį jau pradėjo krauti prekes. Galbūt situaciją būtų pavykę išspręsti gražiuoju, tačiau pirkėjas nesutiko sumokėti ir galiausiai pats iškvietė policiją“, - sakė „Iki“ atstovas.

Anot V. Lopetos, atvykus policijos pareigūnams buvo surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas ir prasidėjo administracinės bylos procesas, kurio sustabdyti „Iki“ negali. „Atsižvelgdami į situaciją, mes teismui pasiruošę patvirtinti, kad šiam asmeniui neturime pretenzijų dėl šio įvykio“, - sakė V. Lopeta.

Nors „Iki“ ir yra pasiryžusi pretenzijų nebuvimą patvirtinti teisme, kol kas nei „Palink“, nei „Iki“ atstovų dalyvavimas Vilniaus 1-ajame apylinkės teisme, kur nagrinėjama ši administracinė byla, nenumatytas. Ketvirtadienį R. Kančys teismo prašė iškviesti šio prekybos centrų atstovus, tačiau bylą nagrinėjantis teisėjas Mindaugas Striauka tokį prašymą atmetė.

Vienintelis į bylą, be paties R. Kančio, kviečiamas asmuo yra „Iki“ apsaugos darbuotojas Adas Kraniauskas. Jis bus apklaustas kaip liudininkas.

„Aš net nežinojau, kad jis - apsaugos darbuotojas, jis buvo be jokios uniformos, be prisegtos kortelės, kuri patvirtintų jo pareigas, neparodė ir savo pažymėjimo“, - tvirtino į nemalonumus dėl 15 centų patekęs vyras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.