Teisme įklimpusi ligoninės teisininkė paskui save tempia ir vadovą

Už neskaidrią veiklą rengiant viešųjų pirkimų konkursus kaltinama Klaipėdos jūrininkų ligoninės teisininkė Raminta Petkutė įtarimų šešėlį metė ir ant savo tiesioginio vadovo – vyriausiojo gydytojo Jono Sąlygos. Moteris neigė protegavusi vieną bendrovę už dosnų atlygį, o gindamasi atskleidė, kaip daugelį metų šioje įstaigoje visus konkursus esą laimi tos pačios kelios įmonės, o neteisėtoms deryboms neva diriguoja pats ligoninės vadovas.

R. Petkutė (antra iš kairės) prieš savaitę dalyvavo verslininkės D. Bosas vadovaujamo pramogų komplekso atidaryme. Kalbama, kad R. Petkutės vyras su Antanu Bosu yra geri bičiuliai.<br>S. Jankauskas
R. Petkutė (antra iš kairės) prieš savaitę dalyvavo verslininkės D. Bosas vadovaujamo pramogų komplekso atidaryme. Kalbama, kad R. Petkutės vyras su Antanu Bosu yra geri bičiuliai.<br>S. Jankauskas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 31, 2012, 4:11 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 12:55 AM

Pareigūnai 2010 metų birželį R. Petkutę sulaikė Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai, gavę žinių, kad Jūrininkų ligoninės viešųjų pirkimų komisijos narė R. Petkutė neva atskleidžia neskelbtinus duomenis apie numatomų statybų, remonto, aplinkotvarkos darbų pirkimo sąlygas. Pareigūnai išsiaiškino, jog teisininkė duomenis apie viešųjų pirkimų konkursus nutekindavo Ilonai Surgelienei, UAB „Satrus“ direktorei, kad ši lengviau gautų užsakymų. Darbų įkainius, ligoninės finansines galimybes žinojusi verslininkė laimėjo tris konkursus. Užsakymų vertė – 400 tūkstančių litų.

Draugės tapo kaltinamosiomis

2010 metų birželį sulaikyta ir I. Surgelienė. Ji iš karto pripažino kaltę. Ligoninei pervedus avansą, verslininkė esą iš karto atsiskaitydavo su jai padėjusia R. Petkute. Ši savo kaltę nuo pradžių neigė. Penktadienį duodama parodymus ji tvirtino su I. Surgeliene kurį laiką palaikiusi draugiškus santykius, moterys kartu ne kartą pietavo, važinėjo į sporto klubą, keitėsi rūbais. „Tai aš maniau, kad mūsų santykiai seseriški, dabar suprantu, kad buvau naivi“, - kalbėjo kaltinamoji.

Ji teismui teigė, jog duomenys, kuriuos ji neva atskleidusi, buvo vieši ir juos žinojo daugelis. R. Petkutė sakė buvusi tiesiogiai pavaldi ligoninės vyriausiajam gydytojui J. Sąlygai, vykdydavusi visus jo nurodymus ir per daug nesigilinusi, ar jie atitinka jos pareigas. Moteris teisininke šioje įstaigoje dirba nuo 2008 metų spalio.

Teismas ėmėsi aiškintis, kaip vykdyti kelis viešieji pirkimai laikotarpiu nuo 2009 metų rugpjūčio iki 2010 metų birželio. R. Petkutė pasakojo dalyvavusi viešųjų pirkimų komisijos posėdžiuose, o apie jame priimtus sprendimus informuodavusi vadovą. Ji taip pat rengdavo sutartis, tačiau pačiame viešųjų pirkimų procese esą nedalyvavo. Iki jos atėjimo į įstaigą čia neva vyravo daug netvarkos – nebuvo sutarčių rengimo ir derinimo tvarkos, o kartu ir atsakomybės. „Kai aš pradėjau dirbti, daug kas pasikeitė, nuo tada visos sutartys prieš duodant pasirašyti vadovui, turėjo būti suderintos su manimi – įstaigos teisininke“, - tikino kaltinamoji. R. Petkutės teigimu, daug konkursų įstaigoje buvo vykdomi apklausos būdu, o tam nereikia skelbti konkurso, nereikia ir komisijos pritarimo. Tereikėjo, kad planus pirkti paslaugas palaimintų vyriausiasis gydytojas.

Susitarė neteisėtai?

R. Petkutė teisme atskleidė, kaip vyko konkursas, siekiant išrinkti rangovą Nefrologijos skyriaus patalpų remontui. Konkurso sąlygose išdėstytos labai griežtos sąlygos, kurias atitiko kelios bendrovės, tačiau, pasak kaltinamosios, pasirinkta ne mažiausią kainą pasiūliusi įmonė.

„Vieną dieną mane pasikvietė vyriausiasis gydytojas. Jis informavo, jog gautas teismo ieškinys – viena bendrovė skundžia konkurso sąlygas. Vadovas paprašė jam atiduoti visus konkurso dokumentus ir pasiėmęs juos išvyko į tą bendrovę, nors ji konkurse net nedalyvavo. J. Sąlyga su įmonės vadovu susitarė, kad skelbia aną konkursą neįvykusiu mainais į tai, kad bendrovė atsiima ieškinį iš teismo“, - pasakojo R. Petkutė. Jos vadovas esą paprašęs parengti raštišką susitarimą, kurį pasirašė abu vadovai. Paprašyti pagalbos rengiant dokumentus, kurie pagrįstų sprendimą naikinti konkurso rezultatus R. Petkutė buvusi pasiųsta pas Artūrą Mažrimą, tuo metu dirbusį viešųjų pirkimų srityje. Šis žmogus jau kurį laiką vadovauja Jūrininkų ligoninės Švėkšnos psichiatrijos departamentui.

Tačiau netrukus įstaigą pasiekė dar vienas ieškinys – konkurso rezultatus teismui apskundė kita bendrovė. Tačiau Jūrininkų ligoninė teismą laimėjo, nes sugebėjo įtikinti, jog viešųjų pirkimų konkurso atsisakė dėl sunkmečio ir įstaigą slegiančio nepritekliaus. R. Petkutė tebedirba ligoninėje, nors jos vadovas siekia ją atleisti. Tačiau to padaryti negali, nes moteris augina mažą vaiką ir iki kitų metų sausio pratęsė motinystės atostogas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.