Už sukčiavimą ir dokumentų klastojimą L. Karalius nuteistas pinigine bauda

Vilniaus apygardos teismas supaprastinto proceso tvarka priėmė baudžiamąjį įsakymą byloje, kurioje buvęs Seimo narys Linas Karalius pripažintas kaltu dėl netikrų dokumentų pagaminimo, jų panaudojimo ir svetimo turto įgijimo apgaule.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 3, 2012, 3:26 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 11:54 PM

Tyrimas šioje baudžiamojoje byloje buvo pradėtas kilus įtarimams, kad valstybės biudžeto lėšos buvo panaudotos neteisėtai, dėl to sveikatos apsaugos ministras kreipėsi į prokuratūrą. Įtarimai pasitvirtino ir teismas juos pripažino įrodytais. Pasak ikiteisminiam tyrimui vadovavusios Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokurorės Indrės Kupcikevičiūtės, ši nusikalstama veika buvo išaiškinta Vilniaus apskrities VPK Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnams atliekant daugybę proceso veiksmų: atliktos rašysenos ekspertizės, ištirti juridinių asmenų ūkinės finansinės veiklos dokumentai, išanalizavus banko sąskaitų pinigų judėjimą paaiškėjo pinigų gryninimo aplinkybės, operatyvinėmis paieškos priemonėmis buvo surasti ir nustatyti su nusikalstama veika susiję asmenys, kurių vardu buvo pasinaudota pridengiant sukčiavimo mechanizmą. Teisme konstatuota, kad tuo metu Seimo nariu buvęs L. Karalius kreipėsi į Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministeriją savo motinos Irenos Mažeikienės vadovaujamos VšĮ „Gyvenimas džiaugsme“ vardu.

Žinodamas, kad realiai jokio projekto VšĮ „Gyvenimas džiaugsme“ neorganizuos, o Sveikatos apsaugos ministerijos lėšos, skirtos tariamo jaunimo fizinio aktyvumo skatinimo projekto „Sniego parkas“ daliniam finansavimui ir pervestos į VšĮ „Gyvenimas džiaugsme“ sąskaitą, jokiam projektui finansuoti panaudotos nebus, tuometis Seimo narys šios viešosios įstaigos vardu pagamino netikrus dokumentus, susijusius su projekto „Sniego parkas“ organizavimu ir vykdymu, bei juos pateikė ministerijai.

Sveikatos apsaugos ministerija, suklaidinta L. Karaliaus pateiktų dokumentų, skyrė 20 tūkst. litų jaunimo fizinio aktyvumo skatinimo programos „Sniego parkas“ daliniam finansavimui ir šiuos pinigus pervedė į VšĮ „Gyvenimas džiaugsme“ banko sąskaitą. Tą pačią dieną pinigai buvo išgryninti. L. Karalius prisipažino padaręs nusikalstamas veikas, dėl savo veiksmų apgailestavo ir įsipareigojo atlyginti visą padarytą žalą. Teismas už įvykdytas nusikalstamas veikas jam paskyrė 10,4 tūkst. litų (80 MGL) dydžio baudą. Taip pat teismas patenkino Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos civilinį ieškinį ir iš L. Karaliaus ministerijos naudai priteisė 20 tūkst. litų turtinei žalai atlyginti. Prokuratūra ir Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai operatyviai reaguoja į bet kokius galimus pažeidimus, kuriais siekiama neteisėtai gauti valstybės lėšų, pasinaudojant įvairių projektų fondais. Nors tokie tyrimai dėl objektyvių priežasčių užtrunka, kalti asmenys neišvengia baudžiamosios atsakomybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.