Kyšio ėmimu įtariamas R. Adomavičius: „Kaltinti nėra kuo“ (papildyta)

Penktadienio popietę Romas Adomavičius atėjo paaiškinti žurnalistams, kaip pateko į nemalonią situaciją. "Kol kas nėra pareikšti įtarimai, nežinau, ką komentuoti. Temą žinau, bet kuo konkrečiai kaltinta, nežinau. Mano nuomone, kaltinti nėra kuo", - apie užgriuvusius įtarimus sakė socialdemokratas.

Sostinės vicemeras socialdemokratas Romas Adomavičius teigia, kad nesupranta, kuo yra įtariamas.<br>D. Umbrasas
Sostinės vicemeras socialdemokratas Romas Adomavičius teigia, kad nesupranta, kuo yra įtariamas.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 28, 2012, 3:20 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:18 PM

Penktadienį politikas sustabdė narystę partijoje.

Specialiųjų tyrimų tarnyba pranešė pradėjusi ikiteisminį tyrimą gavus duomenų, kad Vilniaus miesto vicemeras priėmė didesnės nei 250 MGL vertės kyšį.

 „Tiesa  pasakius, norėčiau jums prisipažinti, kad jūs žinote daugiau už mane, todėl norėčiau iš jūsų išgirsti", - tokia buvo politiko pozicija per akistatą su žiniasklaidos atstovais.

Jis aiškino, kad viešuose pirkimuose jokių sprendimų nepriiminėja: " Tokius dalykus sprendžia Aplinkos apsaugos ministerija, speciali agentūra kartu sus Viešųjų pirkimų tarnyba ir įmonės viešųjų pirkimų komisija. Su jais tomis temomis nesu diskutavęs, jokių su tuo susijusių dokumentų neturiu“.

Generalinė prokuratūra svarsto dėl kreipimosi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) su prašymu panaikinti kyšio ėmimu įtariamo Vilniaus vicemero R. Adomavičiaus teisinę neliečiamybę, penktadienį sakė Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vadovė Vilma Žemaitytė.

Prokuratūra taip pat dar neapsisprendusi, kokią kardomąją priemonę siūlys taikyti politikui.

Nusišalina nuo pareigų

Penktadienį vidurdienį pranešta, kad R. Adomavičius laikinai traukiasi iš užimamų pareigų.

Vilniaus miesto savivaldybė pranešė, kad Vilniaus meras Artūras Zuokas susitiko su R. Adomavičiumi. Mero pavaduotojas įteikė prašymą dėl leidimo neatlikti pareigų iki spalio 12 dienos.

Meras patvirtino R. Adomavičiaus prašymą dėl laikino nušalinimo nuo vicemero pareigų ir laukia daugiau informacijos iš teisėsaugos institucijų dėl tolesnio tyrimo.

Paėmė 32,5 tūkst. litų?

Penktadienį Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pranešė, kad R. Adomavičius įtariamas paėmęs 32 tūkst. 500 litų kyšį.

„Ikiteisminis tyrimas pradėtas gavus duomenų, kad Vilniaus miesto vicemeras R. A. priėmė didesnės nei 250 MGL vertės kyšį“, - rašoma STT pranešime spaudai. 

Anot pranešimo, įtariama, kad kyšis priimtas pažadant paveikti vienos Vilniaus miesto savivaldybės įmonės darbuotojus, kad šie priimtų palankų sprendimą organizuojamame 8 milijonų litų vertės darbų pirkimo viešajame konkurse.

STT nurodoma suma - 250 minimalių gyvenimo lygių - atitinka 32 tūkst. 500 litų.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas pagal Baudžiamojo kodekso straipsnius, kurie numato atsakomybę už kyšininkavimą ir prekybą poveikiu. Už pastarąjį nusikaltimą numatoma bausmė nuo dvejų iki aštuonerių metų.

Kiek anksčiau sostinės įmonė „Vilniaus vandenys“ BNS patvirtino, kad joje ketvirtadienį lankėsi korupcines bylas tiriančios STT pareigūnai.

„Vakar (ketvirtadienį - red.) lankėsi, tai teisybė. Niekas nėra sulaikytas“, - BNS sakė „Vilniaus vandenų“ atstovė spaudai Eglė Rimkutė. Pasak jos, penktadienį visi įmonės vadovai yra darbe.

Tyrimą kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai. 

Atliktos kratos

Socialdemokratų partijos atstovai patvirtino faktą, kad ketvirtadienį LSDP Vilniaus skyriaus būstinėje buvo atlikta krata.

Partijos vadovybė laikosi pozicijos nekomentuoti šios situacijos, kol vyks ikiteisminis tyrimas.

„LSDP informacijos centras patvirtina faktą, kad vakar (ketvirtadienį. - Red.) LSDP Vilniaus skyriaus būstinėje buvo atlikta krata. Partijos vadovybė laikosi pozicijos nekomentuoti šios situacijos, kol vyks ikiteisminis tyrimas“, - rašoma pranešime spaudai.

„Socialdemokratai nesieja kratų su rinkimine kampanija ir tikisi, kad teisėsaugos pareigūnai operatyviai ir objektyviai atliks savo pareigas“, -  teigia partija.  

Stabdo narystę LSDP

Pradėjus tyrimą dėl kyšininkavimo, sostinės vicemeras R. Adomavičius stabdo narystę Lietuvos socialdemokratų partijoje.

„Man pranešė, kad ką tik gavome R. Adomavičiaus prašymą stabdyti narystę partijoje, kol viskas išaiškės. Kaip suprantu, jis sako, kad kaltinimai nepagrįsti“, - BNS sakė LSDP rinkimų štabo vadovas Juozas Olekas.

Pasak J. Oleko, ar R. Adomavičius liks kandidatuoti su partija Seimo rinkimuose, dar anksti vertinti.

„Kol kas mes nesame gavę jokios oficialios informacijos, kai gausime, spręsime. Labai apgailestaujame, jei tai yra teisybė“, - sakė J. Olekas.     

Turi teisinį imunitetą

R. Adomavičius LSDP rinkimų sąraše yra įrašytas 48 vietoje, taip pat jis iškeltas kandidatu vienmandatėje Lazdynų apygardoje sostinėje. Jam taikomas teisinis imunitetas. Prokurorai šiuo metu svarsto dėl kreipimosi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) dėl R. Adomavičiaus neliečiamybės panaikinimo.

VRK vadovas Zenonas Vaigauskas BNS penktadienį sakė, kad įtarimų kandidatui į Seimą teisėsauga pateikti negali.

„Kandidatas, kuris turi imunitetą, gali būti sulaikytas nusikaltimo vietoje arba apklaustas liudytoju. Pateikti jam įtarimų teisėsauga negali“, - sakė Z. Vaigauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.