Nuteistas buvusios žmonos mylimojo nužudymą užsakęs biržietis

Panevėžio apygardos teismas penktadienį paskelbė nuosprendį 57 metų biržiečiui ūkininkui Povilui Bulkauskui. Vyriškis buvo kaltinamas savo buvusio samdinio, tapusio jo žmonos mylimuoju, nužudymo organizavimu bei neteisėtu šautuvo ir šaudmenų įsigijimu bei laikymu. Už tokį nusikaltimą biržiečiui grėsė įkalinimas iki gyvos galvos.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

2012-09-28 15:45, atnaujinta 2018-03-16 12:16

Konstatavęs, kad žiaurus nusikaltimas nebuvo įvykdytas tik dėl to, kad žmogžudystės vykdytojas apie ūkininko sumanymą pranešė policijai, teismas P. Bulkauską pripažino kaltu ir skyrė jam 8 metų laisvės atėmimo bausmę.

Smurtas tęsėsi ilgus metus

Kai pernai lapkritį į kaimą Pasvalio rajone atvažiavę kriminalistai 54 metų Petro Gasiūno paklausė, kas gali taip norėti jo mirties, kad net užsakytų jį nužudyti, vyriškis nedvejodamas ištarė: „Bulkauskas“. Į jau iki tol girdėtas kalbas, kad jo žmonos Stasės Gasiūnienės buvęs vyras P. Bulkauskas ketina su juo susidoroti, vyriškis dėmesio nekreipė – galvojo, kad tai tušti grasinimai. Tačiau paaiškėjo, kad biržietis ūkininkas jau net buvo susiradęs žmogžudystės vykdytoją, pažadėjęs jam už „darbą“ 5 tūkst. litų ir raginęs kuo greičiau užsakymą įvykdyti.

Su metais vyresne dabartine savo žmona Stase P. Gasiūnas susipažino 2007 metų pabaigoje pradėjęs dirbti Biržų rajono Pačeriaukštės seniūnijoje įsikūrusiame Bulkauskų ūkyje. Tuo metu ši moteris buvo P. Bulkausko žmona. Per 28 vedybinius metus su ja ūkininkas užaugino du sūnus, dar 3 vaikus moteris turėjo iš ankstesnės santuokos.

Duodama parodymus teisme moteris pasakojo, kad buvęs sutuoktinis P. Bulkauskas yra labai žiauraus būdo ir nuolat prieš ją vartodavo psichologinį bei fizinį smurtą – ne kartą buvo sumušęs, subadęs, smaugęs, netgi davęs virvę ir liepęs pasikarti.

“Kartą be sąmonės pusantros paros išbuvau“, – pasakojo S. Gasiūnienė. Ji dėl sutuoktinio smurto ir į policiją yra kreipusis, tačiau vėl su juo susitaikydavo ir likdavo darbuotis bendrame ūkyje.

„Neturėjau kur eiti, gėda buvo“, – į teisėjo klausimą, kodėl ne vienerius metus namuose kentė sutuoktinio smurtą atsakė S. Gasiūnienė.

Iš ligoninės namo nebegrįžo

Moters kantrybė trūko 2008 metų gegužę. Tuomet Bulkauskų ūkyje prie gyvulių dirbęs P. Gasiūnas pasiūlė kartu su juo išgerti kavos. Porai sėdint sodybos kieme prie lauko virtuvės ir geriant kavą, atėjo P. Bulkauskas. Moters teigimu, nors ji vyrui pasiūlė prisijungti ir kartu išgerti kavos, šis iš pradžių apuostė puodelius, ar juose nėra alkoholio, o po to žmonai ir samdiniui papurškė į akis ašarinių dujų.

Teismui P. Gasiūnas pasakojo, kad žmonos pavyduliaujantis ūkininkas jį dar buvo nusivedęs į rūsį ir liepęs prisipažinti, kad su Stase jie yra meilužiai, žadėjo dosniai atsilyginti, jei šis prisipažins.

„Tačiau nebuvo ką prisipažinti, mes tikrai su Stase jokių santykių neturėjom“, – teisme sakė buvęs Bulkauskų samdinys. Supratęs, kad pavydus šeimininkas gali ir toliau nesiliauti jį kaltinęs nebūtais dalykais, P. Gasiūnas iš darbo Bulkauskų ūkyje išėjo.

Maždaug po savaitės P. Bulkauskas, grįždamas iš turgaus, nusivežė žmoną į mišką ir, kaltindamas neištikimybe, grasino su ja susidoroti. Parvežtai namo moteriai pasidarė bloga, ji buvo išvežta į ligoninę.

Iš medikų globos į šeimos ūkį Stasė nebegrįžo. Iš pradžių glaudėsi pas vieną iš dukterų, tačiau vėliau nuvažiavo pas P. Gasiūną. „Ji sakė, kad namo tikrai negrįš, jau geriau su mašina po sunkvežimiu palįs, nes ją namuose vyras ir vėl muš“, – prisiminė pokalbį buvęs samdinys. Pora nusprendė tolimesnį gyvenimą kurti drauge – išsikraustė į Pasvalio rajoną, abu įsidarbino vienoje žemės ūkio bendrovėje.

2009 metų vasario pabaigoje moteris oficialiai išsiskyrė su P. Bulkausku, o šiemet gegužę susituokė su buvusiu samdiniu ir tapo S. Gasiūniene.

Sekė buvusią žmoną?

Pasak S. Gasiūnienės, nors po jos išėjimo iš namų P. Bulkauskas turėjo ne vieną sugyventinę, buvusios žmonos gyvenimu nuolat domėjosi. Moteriai vaikai yra sakę, kad tėvas giriasi žinantis kiekvieną jos žingsnį. Maždaug pusantrų metų praėjus po to, kai ūkininkų šeima iširo, moteriai paskambino svainis, kurio sūnus dirbo pas jos buvusį sutuoktinį ūkyje.

Vyriškis perspėjo ją ir P. Gasiūną pasisaugoti, nes P. Bulkauskas nori pastarąjį sužaloti. Svainio sūnui ūkininkas siūlęs tūkstantį litų, kad šis buvusį samdinį, paveržusį jo žmoną, sužalotų taip , kad šis atsidurtų invalido vežimėlyje. Tačiau vaikinas tapti budeliu nesutiko ir darbo Bulkauskų ūkyje atsisakė.

„Galvojom, kad tai tik grasinimai, kurie nebus įgyvendinti“, – aiškino teismui Gasiūnai, paklausti, kodėl tuomet nesikreipė į policiją.

Todėl didelis netikėtumas porai buvo, kai pernai lapkritį kriminalinės policijos pareigūnai jiems pranešė apie P. Bulkausko planuotą P. Gasiūno nužudymą.

Seife – nupjautavamzdį

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, P. Bulkauskas jo ūkyje dirbusiam Gražvydui V. pasiūlė 5 tūkst. litų už tai, kad šis nužudytų P. Gasiūną. Iš pradžių ūkininkas buvo nusprendęs, kad žmonos sugyventinį, einantį iš darbo, samdinys turėtų suvažinėti automobiliu. Jis buvo nuvežęs vaikiną į Pasvalio rajoną, rodė, kur jo buvusi žmona su mylimuoju gyvena, kur dirba, kokiu keliu šis grįžta namo.

Vėliau P. Bulkauskas persigalvojo. Nusprendęs, kad avarijoje P. Gasiūnas gali likti gyvas, Gražvydui V. liepė jį negyvai uždaužyti metaliniu strypu. Tačiau vaikinas apie rengiamą nusikaltimą pranešė policijai ir ūkininkas buvo sulaikytas. Vėliau P. Bulkauską teismas leido suimti, jis iki pat nuosprendžio paskelbimo leido dienas už grotų.

Be kaltinimo nužudymo organizavimu, P. Bulkauskui buvo pateikti kaltinimai ir dėl neteisėto šaunamojo ginklo bei šaudmenų laikymo. Jį sulaikę dėl planuojamo P. Gasiūno nužudymo, kriminalistai kratos jo namuose metu miegamajame įrengtame seife rado 24 šovinius, o namo palėpėje – nelegaliai laikomą nupjautavamzdį 16-o kalibro šautuvą.

Žmonos nukentėjusiąja nepripažino

Prasidėjus pirmajam teismo posėdžiui, prokuroras teismui perdavė P. Gasiūno civilinį ieškinį. Vyriškis prašė pripažinti jį civiliniu ieškovu ir priteisti iš teisiamojo 60 tūkst. litų neturtinei žalai atlyginti. Tokia suma jis įvertino savo išgyvenimus, patirtus sužinojus apie planuojamą jo nužudymą, sušlubavusią sveikatą. Jis prisipažino iki šiol bijantis dėl savo ir sutuoktinės saugumo.

P. Gasiūnas taip pat prašė šioje byloje nukentėjusiąja pripažinti ir jo sutuoktinę S. Gasiūnienę. Tačiau advokato neturinti kaimo moteris, teisėjų kolegijos paklausta, kodėl ji turėtų būti šioje pripažinta nukentėjusiąja, sutriko ir pradėjo pasakoti apie ilgus metus kentėtą buvusio sutuoktinio smurtą. Todėl teismas S. Gasiūnienei pasiūlė dėl to bylinėtis privataus kaltinimo tvarka, o šiame teismo procese ją apklausė tik kaip liudytoją.

Akibrokšto sulaukė ir teisiamojo advokatas Žygimantas Rutkauskas. Jam paprašius prie bylos medžiagos prijungti išrašus iš medicinos dokumentų, bylojančius apie jo ginamojo sveikatos būklę, teisėjų kolegija atsisakė tai padaryti.

Peržvelgę gynėjo paduotą dokumentų pluoštą, teisėjai konstatavo, kad dėl neįskaitomo braižo ranka gydytojos rašytų dokumentų perskaityti neįmanoma. „Galėsit sakydamas baigiamąsias kalbas juos pacituoti“, – pasiūlė baudžiamųjų bylų kolegijos teisėjai.

Sūnus už tėvą

Į teismą Panevėžyje su žmona atvykęs 31 metų Bulkauskų sūnus Aidas tvirtino esąs tėvo pusėje. Kol šis už grotų laukė nuosprendžio, jis valdė šeimos ūkį.

A. Bulkauskas tvirtino, kad motina beveik viską išsigalvojo. Jam prieš vieną posėdį žurnalistams pradėjus pasakoti, kad motina yra nestabilios psichikos ir ne kartą pasiėmusi virvę bėgusi į mišką kartis, S. Gasiūnienė neiškentė ir ėmė jį gėdinti. „Ką tu, Aidai, kalbi? O ar neprisimeni, kaip mane sumuštą vežei?“, – priminė ji savo atžalai.

Kai Gasiūnai teismui tvirtino iki išėjimo iš Bulkauskų ūkio artimų santykių neturėję, A. Bulkauskas replikavo, kad motina su samdiniu tuomet jau buvo meilužiais.

„Netikiu, kad tėvas būtų susidėjęs su tuo vaiku“, – vėliau sakė A. Bulkauskas, turėdamas omeny, kad nužudymui tėvas pasamdė jauną samdinį.

S. Gasiūnienę labai skaudina, kad sūnus stojo ne jos, bet tėvo pusėn. Ji spėja, kad sūnus taip daro dėl turto, norėdamas tapti ūkio paveldėtoju.

Kaltu neprisipažino

P. Bulkauskas teisme sakė savo kaltę dėl jam inkriminuojamų nusikaltimų pripažįstantis iš dalies – vien dėl neteisėto šaunamojo ginklo laikymo. Parodymus jis davė tik išklausęs visų liudytojų pasakojimus. Ūkininkas tvirtino, kad visą nužudymo istoriją jo buvęs samdinys Gražvydas V. išsigalvojęs. Neva jis kerštavo už tai, kad šeimininkas jį pagavęs vagiant degalus ir reikalavęs už padarytą žalą atidirbti.

Valstybės kaltinimą šioje byloje palaikantis Panevėžio apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Aurelijus Navickas teigė, kad surinkta pakankamai duomenų, jog kaltinamasis organizavo, rengėsi ir siekė padaryti labai sunkų nusikaltimą – atimti kito žmogaus gyvybę. Nors jis nusikalstamos veikos nebaigė dėl nuo jo valios nepriklausančių aplinkybių, tačiau tokiais atvejais prašoma paskirti bausmę kaip už baigtinį nusikaltimą dėl savanaudiškų paskatų.

Įstatymas už nužudymą dėl savanaudiškų paskatų arba pasikėsinimą tą padaryti numato laisvės atėmimo bausmę nuo 8 iki 20 metų arba iki gyvos galvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.