Buvusiems policijos vadovams V. Račkauskui ir T. Ulpiui pareikšti kaltinimai dėl nusikaltimų (papildyta)

Buvusiems aukštiems policijos pareigūnams Visvaldui Račkauskui ir Tomui Ulpiui pareikšti kaltinimai dėl nusikaltimų. Tarp jų - ir dėl dokumento suklastojimo. 

Įtarimai pareikšti ir buvusiam Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojui V. Račkauskui.<br>V. Balkūno nuotrauka iš archyvo
Įtarimai pareikšti ir buvusiam Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojui V. Račkauskui.<br>V. Balkūno nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 11, 2012, 5:05 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 4:31 AM

Generalinė prokuratūra antradienį baigė tyrimą ir Vilniaus miesto pirmojo apylinkės teismui perdavė baudžiamąją bylą dėl Lietuvos kriminalinės policijos pareigūnų veiksmų tiriant teisėjo Jono Furmanavičiaus ir Violetos Naruševičienės nužudymą.

Iš viso penkiems asmenims pateikti kaltinimai dėl tarnybos pareigų neatlikimo, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir dokumento suklastojimo bei disponavimo juo. Tarp jų - ir buvusiam biuro vadovo pavaduotojui T. Ulpiui bei buvusiam Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojui V. Račkauskui.

Tyrimą atliko pareigūnų grupė, sudaryta iš Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokurorų, Policijos departamento Imuniteto valdybos ir Specialiųjų tyrimų tarnybos tyrėjų.

Per 2011 metų rudenį pradėtą ikiteisminį tyrimą buvo aiškinamasi, ar Policijos departamento ir Kriminalinės policijos biuro pareigūnai ėmėsi visų įstatyme numatytų priemonių, kad būtų užkirstas kelias teisėjo J. Furmanavičiaus ir V. Naruševičienės nužudymams. Taip pat ar nuo prokurorų nenuslėpė nužudymui išsamiai atskleisti ir ištirti reikšmingų aplinkybių, asmenų, žinančių kokių nors bylai išspręsti reikšmingų aplinkybių.

Pernai rudenį V. Račkausko ir T. Ulpio namuose buvo atliktos kratos. Policijos departamento teigimu, iš viso atlikta apie 15 kratų. Paimta dokumentų, kurie buvo nagrinėjami tyrėjų.

Imuniteto valdyba tyrė, ar iš tiesų aukšti pareigūnai žinojo apie dviem žmogžudystėmis įtariamo Drąsiaus Kedžio planus žudyti ir neužkirto tam kelio.

Pernai į žurnalistus kreipęsis kauniečio D. Kedžio draugu prisistatęs Mindaugas Žalimas yra pareiškęs, kad žudynių išvakarėse 2009-ųjų spalio 4-ąją buvo atvykęs į Policijos departamentą Vilniuje ir pranešė, jog kaunietis D. Kedys planuoja žudynes.

Vyras tvirtino pranešęs policijos generalinio komisaro pavaduotojams V. Račkauskui ir Algirdui Stončaičiui, tuomečiam kriminalinės policijos pareigūnui T. Upiui apie D. Kedžio ketinimus 2009 metų spalį nušauti Kauno apygardos teismo teisėją J. Furmanavičių, savo dukters motiną Laimutę Stankūnaitę, jos seserį V. Naruševičienę, buvusį Seimo pirmininko Viktoro Muntiano visuomeninį padėjėją Andrių Ūsą.

D. Kedys šiuos asmenis kaltino pedofilija ir sąvadavimu.

Pernai lapkričio 14 dieną prokurorai įtarimus pareiškė generalinio komisaro pavaduotojui V. Račkauskui, kuris iškart atsistatydino. Iš pareigų į pensiją pasitraukė ir įtariamuoju tapęs T. Ulpis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?