Rokiškio rajone iš bažnyčios pavogtas varpas

Suvainiškio miestelyje (Rokiškio r.) įvykdyta įžūli vagystė –iš Šv. Apaštalo Jokūbo bažnyčios pavogtas varpas. Nuostolį šios bažnyčios kunigas įvertino 1 tūkst. litų. Manoma, kad varpas galėjo sudominti metalo vagis.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Oct 19, 2012, 11:02 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:22 AM

Suvainiškio Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčios klebonas Virginijus Šimukėnas apie 20 kg sveriančio metalinio varpo pasigedo spalio 8 dieną. Varpas buvo laikomas bažnyčios pagalbinėse patalpose, sandėliuke. Jau senokai ten gulėjusį varpą buvo sumanyta įkelti į bažnyčios bokštą, tuomet ir buvo jo pasigesta.

Iš pradžių klebonas pats bandė ieškoti varpo manydamas, kad jį kažkas iš bažnyčią padedančių prižiūrėti žmonių tiesiog sumanė perkelti į kitą vietą. Tačiau paaiškėjus, kad niekas varpo nelietė, apie vagystę pranešė policijai.

Apie tai, kad iš Suvainiškio miestelio centre stūksančios bažnyčios pavogtas varpas, Rokiškio dekanas Vilnis Viktoras Cukuras, kurio vadovaujamam dekanatui priklauso Suvainiškio parapija, sužinojo tik iš lrytas.lt korespondentės. Klebonas V. Šimukėnas jo apie tai nebuvo informavęs.

Ši naujiena nustebino ir Rokiškio rajono savivaldybės paveldosaugos specialistę Audronę Gavėnienę, kuri taip pat nieko nebuvo girdėjusi apie vagystę bažnyčioje. Tiesa, pasitikslinusi paveldosaugos objektų sąraše ji įsitikino, kad varpas istorinės vertės neturėjo ir į šį sąrašą nebuvo įtrauktas.

Apie apvogtą bažnyčią tik iš žurnalistės sužinojo ir Pandėlio seniūnas Romualdas Varanius. Seniūnas neabejoja, kad varpas greičiausiai suviliojo metalo vagis. „Anksčiau pro bažnyčią eidami žmonės kepurę nusiimdavo, o dabar jokios pagarbos nebelikę“, – sakė R. Varanius.

Apie Suvainiškio Šv. Apaštalo Jokūbo bažnyčią rašėme ir prieš metus. Tada per visą Lietuvą nuskambėjo istorija, kaip grupė vietos jaunuolių, linksmindamasi miestelyje, baikere buvo pavertę minėtos bažnyčios šventoriuje stovinčią Švč. Mergelės Marijos statulą – užmaukšlino jai motociklininko šalmą. Pasipiktinę tikintieji kreipėsi į policiją ir jaunuoliai sulaukė nemalonumų.

Iš šventosios statulos jaunuoliai tyčiojosi beveik prieš metus, spalio 29 d. Tuomet Šv. Apaštalo Jokūbo bažnyčios šventoriuje penki neblaivūs jaunuoliai,ant Šv. Marijos statulos uždėjo autobuso stotelėje rastą seną, apsilupusiais dažais motociklininko šalmą ir su ja fotografavosi.

Ikiteisminį tyrimą dėl šio tikinčiuosius papiktinusio incidento atlikę Rokiškio rajono policijos komisariato pareigūnai nustatė, kad nederamai linksminosi 20–23 metų jaunuoliai, gimę ar augę Suvainiškyje. Kai kurie jų jau mokėsi ar gyveno kitur, o į gimtą miestelį buvo grįžę savaitgaliui.

Netrukus Rokiškio rajono apylinkės teismas už įžūliais veiksmais ir patyčiomis pademonstruotą nepagarbą aplinkai Panevėžyje besimokančiam 22-ejų metų suvainiškiečiui K. B. paskyrė 5 MGL – 650 litų dydžio baudą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.