Nesugaunamųjų sąraše didžiausia mįslė tebėra R. Zamolskis

Diena, kai bus atsakyta į klausimą, kur tiek laiko buvo ieškomiausias Lietuvos nusikaltėlis Romas Zamolskis, greičiausiai taps antra profesine policijos švente po Angelų sargų dienos. „Kada nors mes tikrai įminsime R. Zamolskio mįslę. Tik negalime pasakyti, kad jis bus rastas būtinai gyvas“, - šiuos žodžius išgirdau iš Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato kriminalistų. Kalbėjomės apie ieškomiausius Lietuvos nusikaltėlius, kurių sąrašą neseniai papildė dar keli pavojingi asmenys.

Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Činkienė

Oct 25, 2012, 9:51 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 9:35 PM

Ieškomiausiu Lietuvos nusikaltėliu vadinamas recidyvistas R. Zamolskis prieš dešimtmetį dingo kaip į vandenį.

Už sunkius nusikaltimus ieškomas vyras yra vienas tų, kurių nuotrauka skelbiama policijos departamento tinklapyje. Jis, taip pat kiti septyni tame sąraše, vadinami labiausiai policijos ieškomais nusikaltėliais.

Ieškomi ir Medininkų budeliai

Policijos pareigūnų ieškomiausi nusikaltėliai šioje kategorijoje atsidūrė dėl to, kad rasti jų nepavyksta ilgą laiką, o jų nusikaltimai sukėlė didelį atgarsį visuomenėje.

Šis sąrašas kartais keičiasi, po Kauno žudynių antru numeriu čia buvo įrašytas ir vėliau negyvas rastas Drąsius Kedys.

Trys iš šiuo metu ieškomų asmenų – Rusijos piliečiai, kaltinami Medininkų žudynėmis.

„Kada juos pavyks suimti, priklauso ne nuo mūsų, o nuo kaimyninės šalies“, - portalui lrytas.lt sakė Policijos departamento pareigūnai.

Nužudė sugyventinę ir pats dingo

Nemenką mįslę tyrėjams užminė ir Algirdas Aleksa. Dėl sugyventinės nužudymo ieškomas vyras nuo teisėsaugos pasislėpė 2008 metais.

A. Aleksa Julijanavos kaime (Trakų r.) medžiokliniu šautuvu nušovė savo sugyventinę. Po to ginklą nukreipė į jos motiną ir dukrą. Abi moterys buvo sužeistos. Viena iš jų, nors ir būdama sužeista, sugebėjo pabėgti ir paskambinti į policiją.

Į kaimą suskubo gausios policijos pajėgos, kinologai su tarnybiniais šunimis. Buvo spėjama, kad žudikas slapstosi aplinkiniuose miškuose. Pareigūnai tąkart ramino, kad sulaikyti žudiką nebus sunku. Tačiau jų prognozės nepasitvirtino – vyras tiesiog prapuolė.

Jei A. Aleksa gyvas, dabar jam – 61 metai.

Giminėms nusibosta slapstyti

Kitų policijos ieškomų asmenų pavardės visuomenėje nėra taip gerai žinomos. Andrius Gelčius, Gediminas Kietis - šie du jauni vyrai ieškomi už nužudymus. Kadangi ikiteisminiai tyrimai nebaigti, policijos pareigūnai jų padarytų nusikaltimų nelinkę komentuoti.

Dar vienas policijos ieškomas vyras – 38 Linijus Motejūnas. Nuo 2000 metų vyras ieškomas kaip organizuotos grupės, kuri sukčiaudama įgijo apie 4 milijonus litų valstybės biudžeto lėšų, narys.

Kaip portalui lrytas.lt pasakojo šalies policijos pareigūnai, ilgai besislapstantys nusikaltėliai kartais gyvena net ne užsienyje, o Lietuvoje.

„Nors toks scenarijus – kur kas retesnis. Dažnai žmonės pasislepia užsienyje. Jei toks žmogus gyvena Lietuvoje, jam sudėtinga atlikti kokius nors sandėrius, jo galimybės – labai apribotos.

Bet pasitaiko atvejų, kai žmonės „slepiasi“ prisidengdami savo artimųjų dokumentais – gyvena, tarkime, naudodamiesi brolio vardu ir pavarde. Tačiau būna ir taip, kad pavargę dangstyti savo artimuosius, juos policijai įduoda ir patys giminaičiai“, - kalbėjo tyrėjai.

Gyvas ar negyvas?

Tačiau ar Lietuvoje gyvena policijos ieškomiausiu nusikaltėliu vadinamas R. Zamolskis, pareigūnai spėlioti nedrįsta. Nors gyvenimas kartais pamėtėja sunkiai protu suvokiamų reiškinių ir bylų baigtis būna netikėta, tačiau manyti, kad R. Zamolskis, jei yra gyvas, slapstosi Lietuvoje - itin drąsu.

Iš Kauno rajono Ramučių gyvenvietės kilęs žiaurumu garsėjantis nusikaltėlis, jei gyvas, dabar yra 42 metų.

Policija jo pėdomis seka nuo 2001 metų. Tais metais kartu su bendrininku Virginijumi Savickiu Vilniuje, prie parduotuvės „Maxima bazė“, jis užpuolė Lietuvos žemės ūkio banko inkasatorius. Vienas inkasatorius buvo peršautas, tačiau medikams jo gyvybę pavyko išgelbėti.

Abiejų vyrų grobis sudarė apie 70 tūkst. litų. Bendrininkai ir toliau vykdė nusikaltimus, o kitais metais Panevėžyje abu nusikaltėliai įsivėlė į susišaudymą su policijos pareigūnais. R. Zamolskiui pavyko pasprukti, o jo bendras paėmė įkaitais du žmones – pensininkę ir keturiolikos metų vaiką. Įkaitų drama baigėsi snaiperio šūviu – V. Savickas buvo nušautas. Nuo to laiko R. Zamolskis dingo. Po šio įvykio pareigūnai svarstė, kad vyras per susišaudymą buvo sužeistas ir gali būti, jog yra nebegyvas. Tačiau kiek vėliau tyrėjai nuomonę pakeitė ir visuomenei pranešė, kad žiaurumu garsėjantis nusikaltėlis yra gyvas.

Šalies policijos pareigūnai patikrino aibę informacijos apie tai, kur gali būti ieškomas nusikaltėlis, tačiau visi patikrinimai buvo nesėkmingi.

Tiesa, vieną kartą įtariamojo nusikaltėlio sučiupti nepavyko tik per plauką. 2002 metais tyrėjai gavo informacijos, kad R. Zamolskis yra Šiauliuose.

Pareigūnai ruošėsi jo sulaikymo operacijai ir šturmavo butą, kuriame vyras buvo. Tačiau šis jau buvo pasprukęs – atsitiktinumas, tačiau prieš buto šturmą į namą užsuko vietos apylinkės inspektorius, tikrindamas informaciją dėl naminės degtinės laikymo.

Šiaulių pareigūnas nežinojo nei apie rengiamą šturmą, nei apie tai, kad čia slepiasi ieškomiausias šalies nusikaltėlis. Tačiau pabūgęs uniformuoto pareigūno R. Zamolskis paspruko.

Išvaizdą pakeisti nesunku

Po kelerių metų paieškų tyrėjai fotorobotu sudarė ir naują R. Zamolskio portretą – kaip galimai gali atrodyti nusikaltėlis. Iš nuotraukos žvelgiantis draugiško veido vyras nė iš tolo neprimena žiauraus nusikaltėlio.

Tiesa, pareigūnai įspėja, kad R. Zamolskio išvaizda toli gražu nebūtinai yra tokia.

„Vyrams nėra sunku pakeisti savo išvaizdą – galima užsiauginti plaukus, barzdą, ūsus“, - pasakojo tyrėjai. Vienas iš pastarųjų pavyzdžių – Bulgarijoje sulaikyto Henriko Daktaro pasikeitimas: savo išvaizdą šis Kauno banditas buvo pakeitęs neatpažįstamai.

Socialiniame tinkle – trys „zamolskiai“

Atrodo, kad R. Zamolskio istorijos nepamiršo ir internautai. Socialiniame tinkle „Facebook“ yra sukurtos net trys ieškomiausio Lietuvos nusikaltėlio anketos.

Vienoje iš jų R. Zamolskis skiltyje apie save parašęs vos du žodžius - „Surask mane“, kitoje – „Esu beveik dešimtmetį nuo policijos besislapstantis vienas ieškomiausių šalies nusikaltėlių“.

Portalo lrytas.lt žurnalistė vienam iš „zamolskių“ pabandė parašyti laišką. Tačiau atsakymo nebuvo. Naivu manyti, kad bent už vienos iš šių anketų iš tiesų slepiasi R. Zamolskis. Tačiau, kaip sako patys tyrėjai, kriminalai kartais baigiasi labai netikėtai, net menkiausios abejonės yra tikrinamos, o atomazga gali nustebinti ne tik visuomenę, tačiau ir daug ko mačiusius pareigūnus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.