Kedžių giminės žaidimai tęsiasi – pareikštas nušalinimas Vilniaus apygardos teismui

Ne kartą jiems neįtikusius teisėjus, teismus, prokurorus ir prokuratūras šalinę Garliavos istorijos kūrėjai tęsia nušalinimų maratoną.

Ar Vilniaus apygardos teismas nusišalins nuo L. Kedienės ir jos gynėjo apeliacinio skundo nagrinėjimo, paaiškės lapkričio 29 d.<br>J. Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
Ar Vilniaus apygardos teismas nusišalins nuo L. Kedienės ir jos gynėjo apeliacinio skundo nagrinėjimo, paaiškės lapkričio 29 d.<br>J. Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Nov 23, 2012, 7:38 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 4:24 AM

Penktadienį už nepagarbą teismui nuteistos Laimutės Kedienės žentas, advokatas Aidas Venckus pareiškė nušalinimą jo paties apeliacinį skundą nagrinėjančiam Vilniaus apygardos teismui.

A. Venckaus nuomone, Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus kolegijos teisėjai Artūras Šumskas, Audronė Kartanienė ir Angelė Ikasalienė negali šališkai išnagrinėti bylos, nes praėjusiame teismo posėdyje liudytoja apklausė „Lietuvos ryto“ televizijos žurnalistę Jurgitą Kasperavičiūtę, kuri dalyvavo daugelyje teismo posėdžių bylą nagrinėjant pirmosios instancijos teisme.

Anot jo, J. Kasperavičiūtė girdėjo kitų liudytojų parodymus, taip pat tai, ką kalbėjo proceso dalyviai, todėl negalėjo būti kviečiama liudyti.

„Palaikau“, - vieną vienintelį žodį ištarė L. Kedienė, teismo paklausta, ar palaiko savo gynėjo pareikštą nušalinimą teismui.

Prokuroras Vytautas Lukaitis su A. Venckaus pareiškimu nesutiko. Anot jo, J. Kasperavičiūtė, teismo posėdžiuose dalyvavo kaip žurnalistė ir teisme neliudijo to, ką kiti asmenys kalbėjo teismo salėje.

Ji papasakojo tik tai, kaip ir kokiomis aplinkybėmis buvo sukurtas reportažas, po kuriame ištartų žodžių L. Kedienė atsidūrė teisiamųjų suole ir užsidirbo 2,6 tūkst. litų baudą.

Ar Vilniaus apygardos teismas nusišalins nuo L. Kedienės ir jos gynėjo apeliacinio skundo nagrinėjimo, paaiškės lapkričio 29 d.

Utenos rajono apylinkės teismas baudą L. Kedienei skyrė šių metų kovo 21 d. Moteris buvo pripažinta kalta dėl 2010 metų lapkričio 17 d. Panevėžio miesto apylinkės teisme ištartų žodžių: „Čia nė vieno teisėjo nėra, čia trys banditai atėjo ir paskaitė nutartį.“

Nors iškart L. Kedienė prisipažino ištarusi nepagarbius žodžius teisėjų atžvilgiu, vėliau savo parodymus pakeitė.

Apeliaciniame skunde L. Venckus teigia, kad jo uošvei pirmosios instancijos teisme nebuvo suteikta teisė apsiginti. Esą jis prašė moteriai atlikti psichologinę ekspertizę, tačiau teismas tai atmetė.

A. Venckus teismui bando įrodyti, kad L. Kedienė Panevėžio teisme žodžius ištarė pati nesuprasdama, ką kalbėjo. Taip pat jis abejoja, ar „Lietuvos ryto“ televizijos reportaže pasakyti L. Kedienės sakiniai nebuvo sumontuoti po vieną žodį.

Kad tai būtų patvirtinta arba paneigta, teismas liudyti iškvietė reportažą rengusią žurnalistę. Ši paneigė bet kokio montažo galimybes.

A. Venckus Vilniaus apygardos teismo taip pat paprašė atlikti L. Kedienei psichologinė ekspertizę. Penktadienį į teismo posėdį atvyko teismo psichologė-ekspertė, tačiau, A. Venckui pareiškus nušalinimą teisėjams, jai pasisakyti nebuvo leista. Lapkričio 17 d. Panevėžio miesto apylinkės teismo sprendimas nutraukti baudžiamąją bylą mirusio Andriaus Ūso atžvilgiu įsiutino ir N. Venckienę.

„Čia ne pabaiga. Aš netylėsiu ir tuo niekas nesibaigs, jūs pamatysite, praeis dveji, treji, penkeri metai, ir viskas išlįs. Tegul jie negalvoja, kad jie čia dabar užgesino viską, būdami korumpuoti, kyšininkai ir iškrypėlių klaną dengdami, čia taip nebus“, - kalbėjo N. Venckienė.

Tyrimas dėl nepagarbos teismui buvo pradėtas ir jos atžvilgiu, tačiau tuo metu moteris dirbo Kauno apygardos teisme, todėl norint pareikšti įtarimus jai reikėjo kreiptis į teismą dėl imuniteto panaikinimo.

Generalinis prokuroras Darius Valys tai padarė tik šių metų gegužę, kai kaltinimų N. Venckienei padaugėjo nuo vieno iki šešių.

Dėl Panevėžio miesto apylinkės teisme pasakytų žodžių N. Venckienei buvo iškelta drausmės byla. Teisėją buvo pasiūlyta atleisti iš pareigų, tačiau N. Venckienę užstojo prezidentė Dalia Grybauskaitė, pareiškusi, kad už tokius mažus nusižengimus ji iš darbo nieko neatleidžia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.