Čigonai stengiasi kuo daugiau užsidirbti iš narkomanų, todėl pardavinėja nuodus

Vien aplink taborą Kirtimuose policija šiemet aptiko 13 narkomanų lavonų. Mat įžūlėjantys čigonai į heroiną įmaišo chemikalų bulvių derlingumui didinti, veterinarinių vaistų ar net skalbimo miltelių.

Prie autobuso Kirtimuose, kur keičiami švirkštai, sutiktas vaikinas tikino, kad švirkštų jam reikia kvaišalų prekybai.<br>V. Balkūnas
Prie autobuso Kirtimuose, kur keičiami švirkštai, sutiktas vaikinas tikino, kad švirkštų jam reikia kvaišalų prekybai.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas („Sostinė“)

2012-11-26 10:04, atnaujinta 2018-03-15 03:23

Policijos spaudžiamas čigonų taboras sėja mirtį – tiek nuo nekokybiško heroino mirusių asmenų dar nebuvo.

Anksčiau į kvaišalus prekeiviai įmaišydavo paracetamolio ir kitų vaistų, o dabar grūda chemikalus.

Išsiaiškinę, kuris prekeivis sukčiauja, anksčiau jį paauklėdavo patys narkomanai. Išvilkę tokį čigoną iš trobos prilupdavo.

Tačiau senieji narkomanai išmirė, o jaunimas ne toks aršus. Be to, mieste narkotikų prekybos vietų smarkiai sumažėjo, tad narkomanai supranta, kad lieka tik taboras.

Adata nepataikydavo į veną

Apie 25–30 metų narkomano lavoną miške prie taboro policininkai aptiko ir pirmadienio popietę.

Miręs 52 metų narkomanas negyvenamoje lūšnoje taboro pakraštyje rastas ir prieš porą savaičių. Tada jau buvo pasklidusios kalbos apie blogą narkotikų partiją.

Rugsėjį nuo priemaišų heroine, kuriomis prekeiviai padidina narkotikų kiekį, mirė net 3 narkomanai – vienas trisdešimtmetis, kiti dar jaunesni.

„Tą vyrą pažinojau. Visi jį tabore dieduku vadindavo, atrodė dešimčia metų vyresnis. Pats jis nebesugebėdavo adata pataikyti į veną, tai dozę čigonai sušvirkšdavo.

Gal tyčia jam ko primaišė, kas dabar žino?” – svarstė prie mikroautobuso, iš kurio dalijami nemokami švirkštai, sustojęs Dmitrijus.

Pasikeitė narkotikų kvapas

Kaip ir kiti narkomanai, Dmitrijus žino, kad heroine – vis daugiau priemaišų: „Girdėjau, kad vienoje konfiskuotoje partijoje policija per ekspertizę nerado jokių opiatų.”

Dmitrijus guodėsi bent tuo, kad po kelių mirties atvejų čigonai išsigando ir vietoj įvairiausių chemikalų į heroiną ėmė pilti klofeliną ir juodąją arbatą, kurie ne tokie pavojingi.

„Čigonai visai suįžūlėjo. Kam jiems parduoti heroiną, jei į jį galima primaišyti visokio šlamšto ir taip daugiau uždirbti? Juk mieste visi bijo prekiauti kaifu, nes bausmės žiaurios”, – tvirtino kitas narkomanas Igoris.

Neseniai jis žiūrėjo televizijos laidą, kurioje buvo pasakojama apie Rusijoje paplitusį narkotiką, pavadintą „krokodilu”.

„Krokodilą” vartojantys žmonės ima pūti iš vidaus. Pas mus ne ką geriau. Žodžiais nepapasakosi, ką jauti, kai į veną susišvirkšti žiurkių nuodų. Ne tik žiurkė, arklys jau būtų nudvėsęs. O mes dar gyvi”, – liūdnai šyptelėjo Igoris.

Ir narkotikų kvapas nebe toks. Beveik visi vadinamieji „čekiai” smirdi benzinu.

Narkomanai spėlioja, kad taip yra dėl to, kad platintojai kvaišalus į taborą veža degalų bakuose.

Abstinencija vis sunkesnė

Kad heroinas buvo su priemaišomis, Igoris pajuto per abstinencijos priepuolį, žargonu vadinamą „lomkėmis”.

Nuo įprasto heroino krečia drebulys, purto šaltis, pila prakaitas. O nuo priemaišų skauda visą kūną, prasideda rankų ir kojų traukuliai.

„Stogas važiuoja nuo tos jų chemijos. Žmonės labai greitai susidėvi. Nesunku pastebėti, kaip tabore keičiasi veidai”, – kalbėjo nuo 1999 metų narkotikus vartojantis Aleksejus.

Kad abstinencija labai sunki, yra pastebėję ir švirkštus tabore kasdien dalijantys socialiniai darbuotojai.

„Anksčiau prie langelio dar pasikalbėdavome. O dabar, gavęs švirkštų, narkomanas skuodžia į taborą. Nieko jie mums nebepasakoja”, – sakė vienas jų.

Kiekvieną dieną prie mikroautobuso apsilanko 50–70 narkomanų, kurie nemokamai gauna po tris švirkštus. Jei atneša naudotus – dar daugiau.

Švirkštus dalijantys socialiniai darbuotojai taip pat pastebėjo, kad narkomanų veidai tabore ėmė greičiau keistis. Senųjų liko vos vienas kitas, o jaunų – vis daugiau.

Uždarbis skaičiuojamas milijonais

Čigonų tabore nuolat narkotikus perka apie 1300 asmenų. Kvaišalais prekiauja 15 namų.

Vadinamasis „čekis” kainuoja 20 litų. Vienas narkomanas ima mažiausiai du „čekius”, o kai kurie – net ir 10. Vidutiniškai vienas narkomanas per parą tabore palieka 100 litų.

Per parą taboras iš narkotikų prekybos gauna maždaug 100 tūkstančių litų pajamų. Skaičiuojama, kad čigonų uždarbis per metus siekia 30 mln. litų.

13

Tiek šiais metais aptikta narkomanų lavonų prie čigonų taboro Kirtimuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.