Šeši nusikaltėliai pinigus grobė naudodami virusą

Lietuvos kriminalinės policijos

Bendradarbiauta su dviem Lietuvoje veikiančiais bankais - SEB ir „Swedbank“.<br>R. Neverbicko nuotrauka iš archyvo
Bendradarbiauta su dviem Lietuvoje veikiančiais bankais - SEB ir „Swedbank“.<br>R. Neverbicko nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 18, 2013, 3:21 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 6:19 PM

Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Algirdas Matonis per spaudos konferenciją Policijos departamente penktadienį sakė, kad įtariamieji pinigus grobė naudodami virusą, jie veikė kaip gerai organizuota grupė.

Pasak Policijos departamento pranešimo, nusikaltimas atskleistas operatyviai reaguojant ir tikrinant iš banko gautą informaciją. Tyrimą pernai pradėjo policija kartu su Vilniaus apygardos prokuratūra.

Pasak A. Matonio, bendradarbiauta su dviem Lietuvoje veikiančiais bankais - SEB ir „Swedbank“.

Sulaikyti 1990-1993 gimę studentai, kurie, kaip manoma, buvo ne nusikaltimo organizatoriai, o tik pinigų grynintojai.

30-metis organizatorius, kurį teismas leido suimti mėnesiui, anksčiau buvo teistas, tačiau, pasak A. Matonio, „nebuvo žinomas kaip rimtas nusikaltėlis ar grupuotės narys“. Vienas įtariamasis ieškomas ir yra ne Lietuvoje. Jis laikomas taip pat vienu iš organizatorių.

„Turime pakankamai naujoviškai vykdomą nusikaltimą, naujoviškai vykdomas nusikalstamas veikas. Tyrimas pradėtas pagal keletą Baudžiamojo kodekso straipsnių - dėl didelės vertės turto užvaldymo apgaule, įsiskverbiant į piliečių naudojamas finansines operacijas elektroninėje erdvėje“, - žurnalistams sakė Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas.

Pasak A.Matonio, pinigams savintis naudotas virusas, kuris buvo įdiegiamas į privatų kompiuterį, įdiegiamas žmogui naudojantis internetu, naršant po tinklalapius.

„Jis gauja nuorodą, kad operacija dėl finansinių kliūčių negalima, prašo iš naujo pradėti operaciją. Kai atlieka naują, jam negalima atlikti, o tuo metu iš jo sąskaitos pinigai pumpuojami į kitas sąskaitas“, - pasakojo A. Matonis, kaip vykdytas nusikaltimas.

„Noriu informuoti Lietuvos žmones, kad atsakingiau naudotųsi elektronine bankininkyste - jeigu mato neatitikimus, nekasdienes situacijas, vaizdus arba prašoma pateikti visus kodus, operacijos metu atsiranda paveikslėliai - visi šie požymiai rodo, kad kažkas netvarkoje, viruso veiklos pasekmė. Reikia kreiptis į banką ir informuoti banko specialistus, kad jie sustabdytų pinigų nuėmimo operaciją“, - įspėjo A. Matonis.

Jis pasakojo, kad sukčii gali už pavogtus pinigus nupirkti daiktų ir siųsti juos paštu.

„Žmogui pašto darbuotojas atneša kompiuterį, telefoną, nors jis nei pirko, nei užsakė tokią prekę. Paskui atėję nusikaltėliai į paštą sako, kad mes jos nepasiėmėme, čia mūsų prekė“, - pasakojo A. Matonis ir paprašė gyventojų įspėti apie tokius atvejus.

Lietuvos kriminalinės policijos vadovas sakė, kad viruso platinimui policija negali užkirsti kelio - ji gali sulaikyti tik įtariamuosius jo platinimu.

„Mes identifikavome šešis asmenis, organizatorius yra suimtas, bet tai ne reiškia, kad eliminuojame viruso veikimą. Kitose šalyse tokie sukčiavimai vyksta didesniu mastu. Siūlyčiau, kad žmonės nuolat naudotų antivirusines programas. Tai nėra įsilaužimas į banko sistemą - virusas įdiegtas į vartojojo sistemą, bankas bejėgis“, - sakė A. Matonis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.