Sunaikinta Kauno Agurkinių grupuotė, sulaikytas ir lyderis S. Velečka (atnaujinta)

Teisėsaugininkai sudavė mirtiną smūgį pavojingai Kauno Agurkinių gaujai. Antradienį sulaikyti tos nusikalstamos grupuotės lyderiai ir nariai. Tarp jų - ir vadeiva Saulius Velečka. Ši sudėtinga operacija nutraukė vienos pavojingiausių Lietuvos nusikalstamų grupuočių veiklą. „Tai yra labai rimtas smūgis organizuotam nusikalstamumui Lietuvoje“, - neeilinę pergalę apibūdino generalinis policijos komisaras Saulius Skvernelis.

Teisėsaugininkai sulaikė Kauno Agurkinių gaujos lyderius. Tarp jų ir S. Velečką.<br>Policijos departamentas
Teisėsaugininkai sulaikė Kauno Agurkinių gaujos lyderius. Tarp jų ir S. Velečką.<br>Policijos departamentas
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Jan 22, 2013, 10:09 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 11:12 AM

Nusikaltėlių sulaikymai ir kratos vyko visą antradienį. Operacija baigėsi tik apie 16 valandą. Nusikaltėlius ant grindų guldė ir Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ kovotojai. 

Agurkinių gaujos lyderiai ir nariai buvo sulaikyti skirtinguose Lietuvos miestuose. Daugiausia Vilniuje ir Kaune. Sulaikytieji buvo pristatyti į Lietuvos kriminalinės policijos biuro patalpas. Portalo lrytas.lt duomenimis, iš viso sulaikyti šeši asmenys.

Jiems įteikti pranešimai apie įtarimus dėl nusikalstamo susivienijimo veiklos, neteisėto disponavimo labai dideliais kiekiais narkotinių ir psichotropinių medžiagų. Taip pat neteisėto praturtėjimo.

Pareigūnų duomenimis, tiriami nusikaltimai padaryti ne tik Kauno apskrityje ar kituose šalies regionuose, bet ir užsienio valstybėse. Aiškėja vis naujų nusikalstamos veiklos epizodų. Todėl šis ikiteisminis tyrimas bus sudėtingas ir didelės apimties.

„Šita operacija rodo, kad Lietuvos kriminalinės policijos biuras yra stiprus ir turi visus įrankius kovoti su organizuotu nusikalstamumu. Pavyzdžiui, Kriminalinės žvalgybos įstatymą“, - antradienio vakarą sakė Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Andžejus Roginskis. 

Pareigūnai prašo atsiliepti Kauno regiono ir visos Lietuvos gyventojus, nukentėjusius nuo Agurkinių gaujos veiksmų. Taip pat prašo atsiliepti asmenis, kurie žino ir gali suteikti bet kokios reikšmingos informacijos apie Agurkinių grupuotės narius, jų nusikaltimus, ryšius, nusikalstamu būdu įgytą turtą, kitas reikšmingas aplinkybes. Vienas svarbiausių Lietuvos kriminalinės policijos biuro uždavinių yra labai sunkių ir sunkių nusikaltimų tyrimas ir atskleidimas. Tie pareigūnai kovoja su organizuotomis nusikalstamomis grupuotėmis ir susivienijimais. Taip pat tiria ir atskleidžia didelį atgarsį sulaukusius nusikaltimus. 

Pasak Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnų, pastaruoju metu buvo skiriamas ypatingas dėmesys Kauno regione veikiančioms grupuotėms.

Čia, palyginti su kitomis apskritimis, didžiausią nerimą kelia įvykiai, susiję su šaunamųjų ginklų panaudojimu. Pareigūnų duomenimis, Kauno Agurkinių grupuotė gali būti susijusi su visuomenei pavojingais nusikaltimais, padarytais panaudojant šaunamuosius ginklus ir smurtą.

Prieš tai teisėsaugininkai sudavė mirtinus smūgius tokioms gaujoms, kaip Telšiuose susikūrusiai Vinco Šilio, Plungėje Garbinių, Panevėžyje Tulpinių, Klaipėdoje Sigito Gaidjurgio, Vilniuje Lapinų, Dančenkovo, Taraškevičiaus, Kauno mieste Ramaškės, Daktarų ir kitoms nusikalstamoms grupuotėms.

Kauno gaujų karą lydėjo šūviai

Agurkinių gauja – jaunosios nusikaltėlių kartos atstovai. Pasižymėjo brutulumu. Į Kauno nusikalstamo pasaulio viršūnę užkopė tada, kai subyrėjo Daktarų ir Daškinių galia.

S. Velečkos suburtos gaujos nariai užsiėmė tokiais nusikaltimais, kurie nešė itin didelį pelną. Daugiausiai – prabangių automobilių vagystėmis Vakarų Europoje ir narkotikų gamyba. Nusikalstamą veiklą jie vykdė ir tarptautiniu mastu.

Dėl įtakos Kaune Agurkiniai kovojo su Kamuolinių grupuote. Šie nusikaltėliai taip pat grobė prabangius automobilius ir platino narkotikus. Gaujų karą lydėjo šūviai, o ne derybos. Agurkinių lyderis S. Velečka savo kriminalinę karjerą pradėjo kaip vogtų daiktų pardavimų tarpininkas. Pasižymėjo kaip puikus organizatorius. Pravardę Agurkas gavo dar jaunystėje, dėl savo pailgo veido. Jo dešinioji ranka - Norbertas Tučkus. Kitas gaujos lyderis Aidas Petrošius išgyveno pasikėsinimą – į jį buvo šaudyta iš „Kalašnikov“ automatų.

Todėl pastaruoju metu S. Velečkos saugumą užtikrino samdyti apsauginiai. Savo klientą jie gynė koviniais ginklais. Greičiausiai, dėl to antradienį vykdytoje operacijoje dalyvavo ir „Aro“ kovotojai. Agurkiniai išsiskyrė tuo, kad mėgavosi prabanga. Dėvėjo brangius, garsių dizainerių vardais pažymėtus drabužius. Vairavo brangius automobilius. Tuo jie skyrėsi nuo sportinę aprangą mėgusių Kamuolinių. Dalis S. Velečkos gaujos narių net gyveno prabangiuose apartamentuose Kauno centre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.