Agurkinių lyderis siejamas ir su D. Kedžiu

Teisėsauga sudavė triuškinantį smūgį Kauno Agurkinių gaujai. Už grotų atsidūrė visa jos viršūnė. Tarp sulaikytųjų – grupuotės vadeiva Saulius Velečka, pravarde Agurkas, ir dar penki įtakingi jo bendrininkai. Nuo amfetamino cechų įkūrimo savo kriminalinę karjerą pradėjęs Agurkas buvo tapęs ir Drąsiaus Kedžio taikiniu. 

Agurkinių vadeivai S. Velečkai iki šiol vis pavykdavo išvengti griežtų bausmių.<br>A. Barzdžiaus nuotrauka iš archyvo
Agurkinių vadeivai S. Velečkai iki šiol vis pavykdavo išvengti griežtų bausmių.<br>A. Barzdžiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė, Arvydas Lekavičius („Lietuvos rytas")

Jan 23, 2013, 3:07 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 10:07 AM

Ėmė vengti viešumos

40-metis S. Velečka save vadino verslininku, užsiimančiu prekyba ir nekilnojamuoju turtu.

Pastaruoju metu jis stengėsi kuo mažiau rodytis viešai.

Su nuolat asmens sargybinių saugomu S. Velečka galėjo bendrauti tik artimiausi draugai.

Kaip paaiškėjo, dingimas iš visuomenės netrukdė Agurkui toliau daryti nusikaltimų ir vadovauti nusikalstamai grupuotei.

Plėšikavo ir žudė?

Lietuvoje išnaikinus didžiausias nusikalstamas grupuotes, tyrėjų akys nukrypo į Kauno rajoną, kur daugiau nei kitur buvo įvykdoma nusikaltimų panaudojant šaunamuosius ginklus.

Surinkus pakankamai įrodymų, kad prie ginkluotų užpuolimų ir galbūt net žmogžudysčių gali būti prisidėję Agurkiniai, nuspręsta juos suimti.

Ką galėjo nužudyti S. Velečkos gaujos nariai?

„Tai tyrimo detalės. Galime pasakyti tik tiek, kad įvairiuose šalies regionuose buvo įvykdyta nusikaltimų, kurie siejami su S. Velečkos vadovaujamo Agurkinių nusikalstamo susivienijimo veikla. Tie nusikaltimai kurį laiką buvo įvardijami kaip neištirti.

Jie įvykdyti ne tik Kauno apskrityje ar kituose šalies regionuose, bet ir užsienio valstybėse. Aiškėja vis naujų nusikalstamos veiklos epizodų, tyrimas bus sudėtingas ir didelės apimties”, – vakar kalbėjo S. Skvernelis.

Lygina su pavojingiausiais

Visi įtariamieji vakar buvo sulaikyti 48 valandoms. Šiandien ir rytoj bus prašoma teismo leisti juos suimti.

Policija taip pat kreipėsi į visuomenę.

Suteikusiems vertingos informacijos garantuojamas slaptumas ir netgi žadama valstybės apsauga.

Teisėsaugininkai Agurko grupuotę vadina viena pavojingiausių Lietuvoje ir lygina ją su tokiomis praeityje garsiomis gaujomis kaip Telšiuose veikusia Vinco Šilio, Plungėje gyvavusia Garbinių, Panevėžyje – Tulpinių, Klaipėdoje – Sigito Gaidjurgio, Vilniuje – Lapinų, Dančenkovo, Taraškevičiaus, Kauno – Ramaškės ir Daktarų nusikalstamomis grupuotėmis.

Bandė išvengti nelaisvės

S. Velečka buvo ne kartą sulaikytas dėl įvairių nusikaltimų, tačiau praleisti daugiau laiko už grotų jam neteko.

Pastarąjį kartą jis nuosprendį išklausė 2010 metų spalio 26 dieną.

Agurkui ir jo artimiausiam bendražygiui Norbertui Tučkui teismas skyrė 2 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, tačiau kol nuosprendis neįsiteisėjo, abu kauniečiai liko laisvėje.

Kartu su juo teisiami broliai Andrius ir Antanas Obelieniai laisvės neteko 8 metams ir 6 mėnesiams, o Nidas Korsakas – 3 metams ir 6 mėnesiams.

Agurkiniai tada buvo kaltinami prievartavę turtą, plėšikavę, pagrobę didelės vertės svetimą turtą, neteisėtai naudojęsi banko mokėjimo kortelėmis.

Šie nusikaltimai buvo įvykdyti 2002–2004 metais Kauno, Jonavos, Jurbarko ir Kaišiadorių rajonuose.

Tyrimo pradžioje gaujai buvo pareikšti įtarimai dėl dviejų žmonių nužudymo, tačiau prokurorams to įrodyti nepavyko. Šis teismo nuosprendis buvo apskųstas, skundas iki šiol nagrinėjamas Aukščiausiajame teisme.

Žudikas tykojo prie namų

Kartu su Agurku ir kitais gaujos nariais į teisiamųjų suolą turėjęs sėsti N. Korsako brolis Rytis Korsakas nuosprendžio nesulaukė.

Jį iki šiol nežinomo žudiko kulkos pakirto 2010 metų sausio 21-ąją Kaune, Baltų prospekte, prie namų.

Dešiniąja S. Velečkos ranka vadintas R. Korsakas turėjo neįgalumą, kurį laiką vaikščiojo tik su vaikštyne.

Agurkinis buvo sužalotas 2004 metais, antrąją Kalėdų dieną, Kauno motelyje „Sandija”.

Jis su dar dviem savo bičiuliais linksminosi motelio kambaryje, kai į jį įsiveržęs kaukėtas užpuolikas pradėjo šaudyti.

Labiausiai nukentėjo R. Korsakas. Jam kulkos pataikė į pilvą, krūtinę. Buvo pažeistas stuburas.

Vyras neteko 85 proc. darbingumo.

Buvo D. Kedžio taikinys?

Nuo amfetamino cechų įkūrimo savo kriminalinę karjerą pradėjęs Agurkas buvo tapęs ir Drąsiaus Kedžio taikiniu.

Likus keliems mėnesiams iki garsiųjų žudynių Kaune, 2009 metų vasarą buvę geri pažįstami ne juokais susipyko ir susimušė vienoje Klaipėdos degalinėje.

Dėl ko įvyko muštynės, tyrėjai nei vieno, nei kito nepaklausė, bet pats D. Kedys po šio santykių aiškinimosi Kaune gyrėsi, kad Agurką sumušė dėl pinigų neapsikentęs, kad šis jam už skolą įjungė „skaitiklį”.

Priešais vyrai liko iki pat D. Kedžio mirties.

Anot liudytojo Mindaugo Žalimo, D. Kedys planavo pašalinti ne tik pedofilijos istorijos dalyvius Andrių Ūsą, Joną Furmanavičių, Violetą Naruševičienę, buvusią savo sugyventinę Laimutę Stankūnaitę, buvusį Kauno apygardos teismo pirmininką Albertą Milinį, bet ir S. Velečką.

Prokurorams apklausiamas S. Velečka papasakojo apie savo santykius su D. Kedžiu, bet atsisakė būti pripažintas nukentėjusiuoju Kauno žudynių byloje. Joje įtarimai padėjus nužudyti du žmones bei pasikėsinus nužudyti dar du yra pareikšti D. Kedžio draugui Raimundui Ivanauskui bei jo buvusiai sugyventinei Eglei Barauskaitei.

Kai Kaune buvo nušautas S. Velečkos draugas R. Korsakas, imta kalbėti, kad tai gali būti D.Kedžio darbas – negalėdamas susidoroti su pačiu Agurku, garliaviškis esą atkeršijo jam šūviais į vieną jo ištikimiausių pagalbininkų.

Ar su šiuo nužudymu tikrai susijęs D. Kedys, neįrodyta, nors žudikas ir nerastas.

Ginklas, iš kurio buvo nušautas R. Korsakas, daugiau neminimas nė vienoje byloje, o D. Kedžiui mirus neįmanoma išsiaiškinti, ar jis turėjo dar vieną ginklą ir ar galėjo keršyti mirtinu priešu tapusiam S. Velečkai.

Reikalų su Agurku turėjo ir D. Kedžio pusbrolis Vismantas Markauskas.

Už turto prievartavimą ir kitus nusikaltimus teistam V. Markauskui Kauno vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai net oficialiai buvo uždraudę susitikinėti su S. Velečka.

Nors ir konfliktavęs su D. Kedžiu, ilgą laiką S. Velečka tikėjo jo sukurta pedofilijos istorija ir, „Lietuvos ryto” duomenimis, su tariamu pedofilijos klanu kovojusią šeimą ne kartą yra parėmęs finansiškai.

Kad Kedžiai ir Venckai ji apkvailino, A. Velečka suprato tik praėjusią vasarą.

Kas užims atsilaisvinusią vietą?

Manoma, kad sutriuškinus Agurkinius jų vietą Kauno nusikaltėlių pasaulyje užims Kamuoliniai. Šios abi grupuotės jau keleri metai nuolat konfliktavo.

Palyginti su Kamuoliniais, S. Velečkos vadovaujamos grupuotės lyderiai buvo tikri intelektualai. Jie jau planavo iš šešėlinės veiklos pereiti į legalų verslą, per tarpininkus buvo įkūrę įmonių. Kilusius konfliktus jie iš pradžių bandydavo išspręsti derybomis.

Su Kamuoliniais siejami nusikaltimai ypač brutalūs. Šios gaujos nariai su savo priešininkais elgiasi žiauriai. Yra žinoma atvejų, kai prieš nužudydami aukas jie varstotais sulaužydavo rankas ir kojas.

Galimas dalykas, kad atsiradusią nišą užims buvęs Daškinių grupuotės lyderio Remigijaus Daškevičiaus pavaduotojas Rolandas Dromantas, pravarde Ilgas. Buvo kalbama, kad po R. Daškevičiaus nužudymo Ilgas pats prisidėjo, kad Kauno nusikalstamame pasaulyje įsitvirtintų Agurkiniai. Pareigūnai Ilgą net vadino savotišku šios greitai iškilusios grupuotės „stogu”.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.