Kauno Agurkiniai buvo įtakingiausia Lietuvos nusikalstama grupuotė

Kauno Agurkinių grupuotė buvo pavojingiausias, įtakingiausias ir stipriausias nusikalstamas susivienijimas Lietuvoje. Gaujos vardas buvo žinomas ne tik Lietuvos teisėsaugai, bet ir užsienio valstybių. Tai trečiadienį sakė Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Andžejus Roginskis. Jis ir generalinis policijos komisaras Saulius Skvernelis trečiadienį dalyvavo „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

S. Skvernelis (kairėje) ir A. Roginskis teigė, kad Agurkinių ir Šiaulių pareigūnų sulaikymo operacijos nėra susijusios.<br>T. Bauras
S. Skvernelis (kairėje) ir A. Roginskis teigė, kad Agurkinių ir Šiaulių pareigūnų sulaikymo operacijos nėra susijusios.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Jan 24, 2013, 7:16 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 9:16 AM

Agurkiniai - ir užsienio teisėsaugos galvos skausmas

Kriminalistai Kauno Agurkinių grupuotę laikė įtakingiausia Lietuvoje. Todėl tyrimas buvo ilgas ir sudėtingas. Agurkinių lyderiai naudojosi konspiracijos priemonėmis, samdė koviniais ginklais apsiginklavusius apsauginius. Juos konsultavo konspiracijos specialistai. „Jiems pareikšti įtarimai dėl narkotinių medžiagų platinimo, kontrabandos, neteisėto praturtėjimo. Jų nusikalstamos veikos nesiskiria nuo kitų grupuočių“, - sakė policijos vadovas S. Skvernelis. „Tokia nusikalstama grupė yra siejama su visu spektru nusikaltimų. Lietuvos organizuotas nusikalstamumas yra lankstus, bando išnaudoti visas galimybes užsidirbti. Tai nebuvo klasikinė grupuotė, kaip, pavyzdžiui, Daktarai. Jie nesilaikė tradicinių nusikalstamo pasaulio taisyklių, buvo itin žiaurūs“, - pasakojo pareigūnas A. Roginskas. Nusikalstamas veikas tie Kauno nusikaltėliai vykdė ne tik Lietuvoje ar Europos Sąjungoje, bet ir trečiosiose šalyse. Grupuotė buvo gerai žinoma ir užsienio valstybių teisėsaugai. „Kitos šalys neturi Kriminalinės žvalgybos įstatymo. Todėl mes kartais net sulaukiame kolegų iš užsienio priekaištų. Įstatymai Lietuvoje griežti, bausmės griežtos, įkalinimo sąlygos nėra geros, todėl mūsų nusikaltėliai išvyksta dirbti į užsienį. Vakarų Europos šalių teisėsauga mažiau žino tokių nusikaltėlių mentalitetą, todėl jie kreipiasi pagalbos į mus“, - pasakojo generalinis policijos komisaras S. Skvernelis. Pastaruoju metu Agurkiniai bandė legalizuotis. „Jie bandė legalizuoti nusikalstamu būdu įgytas lėšas“, - paaiškino vienas iš Lietuvos kriminalinės policijos biuro vadovų. Pareigūnas A. Roginskis pripažino, kad Agurkinių vadeiva Saulius Velečka išties buvo siejamas su kauniečiu Drąsiumi Kedžiu. Tačiau plačiau tų ryšių nekomentavo.

Policijos pareigūnai veikė lyg nusikaltėlių gauja

Trečiadienį Šiauliuose sulaikyti Narkotikų kontrolės skyriaus pareigūnai disponavo labai dideliu kiekiu narkotikų. Pašnekovai neįvardino konkretaus skaičiaus, tačiau nurodė, kad kalbama apie kilogramus. Taip pat dešimtis tūkstančių litų uždarbio. Kalbėdamas apie situaciją Šiauliuose, generalinis policijos komisaras S. Skvernelis sakė, kad tie pareigūnai buvo organizuoto nusikalstamumo dalimi. „Tai - beprecedentis atvejis. Labai gaila, kad taip yra. Aš ne kartą esu sakęs ir dar kartą pakartosiu - tokiems žmonėms tikrai nėra vietos policijoje. Mes darėme, darome ir darysime viską, kad tokių žmonių mūsų struktūroje neliktų“, - pabrėžė policijos vadovas. Generalinis policijos komisaras atskleidė, kad bus siekiama griežčiausios kardomosios priemonės sulaikytiems pareigūnams. S. Skvernelis teigė, kad greta atliekamo ikiteisminio tyrimo yra stebima ir Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato veikla. Aiškinamas, ar buvo žinoma apie tų pareigūnų veiklą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.