Kol motina kalės, tėvas vienas augins neįgalų vaiką

Motina atsidurs kalėjime, o tėvas vienas augins neįgalų kūdikį. Taip baigėsi vilniečių šeimos drama, kurią kone metus narpliojo teismas.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas”)

Feb 21, 2013, 7:43 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 10:27 AM

„Kas dabar vaiką augins? Aš vienas?” – Vilniaus apygardos teismo salėje vakar rankomis skėsčiojo 58 metų Jonas Žemaitis.

Teismas paskelbė, kad jųdviejų sūnų sunkiai sužalojusi buvusi jo sugyventinė 31 metų Eglė Endriukaitytė dvejus metus turės praleisti už grotų.

Į posėdžius nešasi vaiką

Lyg suprasdamas, ką tai reiškia, niurzgėti ir ašaroti pradėjo iki tol ramiai ant motinos rankų buvęs trimetis berniukas.

E. Endriukaitytė vesdavosi mažametį sūnų ir į kitus teismo posėdžius. Dėl to į teismą yra tekę kviesti ir Vaiko teisių apsaugos tarnybos atstovus.

Išgirdusi, kad vėl reikės skirtis su sūnumi, E. Endriukaitytė tramdė emocijas ir skubėjo išeiti iš posėdžių salės.

Tėvai tiesiai iš teismo ruošėsi važiuoti į ligoninę – berniukas gali būti peršalęs.

Vaikas vos liko gyvas po traumos, patirtos per 2010 metų Kūčias. Teismas nutarė, jog tuomet vos 4 mėnesių kūdikį E. Endriukaitytė sužalojo tyčia.

Berniuką atidavė tėvui

Motinos sužalotas berniukas porą metų praleido Vilniaus sutrikusio intelekto kūdikių namuose, kur jį kasdien lankydavo tėvas.

Vyras „Lietuvos rytui” anksčiau guodėsi, kad iki sužalojimo visiškai sveikas atrodęs vaikas nevaikšto ir nekalba: „Jau būdamas keturių mėnesių įsikibdavo į mano rankas ir bandė stovėti. Vaikas buvo tvirtas, gražus.

Dabar berniukas nevaldo nei rankų, nei kojų.”

Po daugybės vizitų į įvairias tarnybas J. Žemaičiui pavyko išsikovoti, kad sūnų galėtų parsivežti namo. Vyresnę dukterį auginantis vilnietis buvo įsitikinęs: ligotam sūnui būtina namų aplinka. Vyras kasdien važiuodavo į globos namus, veždavo maisto, pats masažuodavo vaiką.

Tėvas piktindavosi griežtomis globos įstaigos taisyklėmis – darbuotojos kaskart tikrindavo iš namų atneštą maistą, nenorėdavo jo įleisti savaitgaliais ir per šventes.

„Kažkam ne darbo diena, tačiau neįgaliam vaikui nėra nei savaitgalių, nei švenčių”, – aiškino tėvas.

Vyrą vėl užgulė rūpesčiai

Sužinojęs, kad buvusiai draugei skirta laisvės atėmimo bausmė ir vaiku teks pasirūpinti jau vienam, J. Žemaitis neabejojo, kad tokį teismo nuosprendį apskųs.

Buvę sugyventiniai kartu negyvena, tačiau iki šiol bendrauja, drauge vaikšto į teismus ir rūpinasi neįgaliu sūnumi.

Nukentėjusiuoju pripažintas J. Žemaitis dėl sužaloto sūnaus moteriai nebuvo pareiškęs ieškinio ir nesiekė, kad kūdikio motina atsidurtų už grotų.

Vilnietis yra sakęs net pats nežinantis, ar tikėti buvusios sugyventinės versija, kad vaiką ji sužalojo netyčia.

Nuskriaudė ne vieną kartą

Šešerius metus kartu gyvenusi vilniečių pora išsiskyrė po nelaimės. Kai buvo sužalotas berniukas, J. Žemaičio namuose nebuvo. Sugrįžęs namo jis rado du medikų ekipažus.

Bylos duomenimis, E. Endriukaitytė 2010 metų gruodžio 13-ąją savo namuose mažamečiam sūnui pirštais stipriai suspaudė pilvą ir sukėlė skausmą.

Po poros savaičių – Kūčių dieną – jauna moteris kūdikį esą tyčia sviedė į sieną.

Pagalbine darbininke viename sostinės restoranų dirbanti E. Endriukaitytė po vieno teismo posėdžio pasakojo, kad pargriuvo užkliuvusi už laido, o vaikas atsitrenkė į lovos kraštą.

Moteris pati iškvietė greitąją pagalbą, lydėjo sūnų į ligoninę.

Berniukas dešimt dienų buvo komos būsenos. Jam į smegenis išsiliejo kraujas, lūžo žastikaulis. Vėliau jam diagnozuotas ir cerebrinis paralyžius.

Po šio įvykio globos namuose buvo apgyvendintas ir dešimtmetis E. Endriukaitytės sūnus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.