Anekdotų pažiba „zapukas“ – jau ir vagių taikiklyje

Iki šiol apie sovietinius automobilius ZAZ („Zaporožec“) buvo kuriami

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Apr 9, 2013, 12:26 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 2:39 PM

Klaipėdoje, Jūrininko prospekte, esančiame metalinių garažų kvartale žmonės šeštadienį vakare išgirdo dunksėjimą. Pamanęs, kad vagys vėl braunasi į garažus, kuriuose saugomi automobiliai, žmonės iškvietė policiją. Greitai pasirodę patruliai prie vieno garažo išvydo tris vyrus.

Šie nuplėšę spyną ir atidarę duris jau buvo išvilkę į lauką „zapuką“ - 1977 metų gamybos automobilį ZAZ 969. Pamatę pareigūnus plėšikai spruko į šalis.

Šie leidosi paskui – priemiesčio laukais vijosi vagis tris kilometrus. Vieną jų pavyko nutverti.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnų žiniomis, plėšikai į metalinius garažus brovėsi pagal užsakymą – specialiai ieškojo seno automobilio ZAZ 969.

Tarp vagių buvo vyrų, atsibeldusių į pajūrį iš Kėdainių. Jie galėjo žinoti, kas įsigijęs tokius automobilius, kaip ir kur juos saugo.

Pareigūnai iš vagių rankų išplėšė Jūrininkų gatvės garažų kooperatyvo pirmininko klaipėdiečio Egidijaus Šakalio ZAZ 969. Veikiantį automobilį jis įsigijo prieš pusmetį, ketino pavasarį suremontuoti ir važinėti.

„Tokių „zapukų“ nėra daug, bet jie, kiek žinau, dar nėra tapę kolekcininkų medžiojama retenybe. Keista, kad vagims prireikė būtent tokios, o ne kitokios senienos“, – stebėjosi ZAZ 969 savininkas.

Sovietų liaudžiai skirti „zapukai“ po visą Sovietų Sąjungą sklido iš Ukrainos. Pirmieji buvo surinkti Zaporožės kombainų gamykloje. Ilgainiui lengvieji automobiliai ZAZ, kaip ir vokiečių „Wartburg“, tapo ne komunistinės gerovės, o žmonių pašaipos objektu.

Paklaustas, kiek kainavo ZAZ 969, E. Šakalys neatviravo: „Turguje už jį prašė 1000 litų, bet man pavyko nusiderėti. Žmonai apie tokį pirkinį neprasitariau, kad nesupyktų. Dar turiu įsigijęs seną motociklą „Java“.

Automobiliu „Hyundai“ važinėjantis E. Šakalys „zapuką“ nusipirko prisimindamas senus laikus. Sovietmečiu jam teko vairuoti tokį bei vėliau gamintus rusiškus automobilius „Moskvič“, „Žiguliai“.

Garažų kooperatyvo vadovas ne tik džiaugėsi išgelbėtu senu automobiliu, bet ir baiminosi, kad jis gali prišaukti nelaimę: „Jeigu Lietuvoje vagys jau grobia ir „zapukus“, garažai gali nukentėti dar labiau.“

E. Šakalys sakė, kad pastaruoju metu nuo plėšikų nukentėjo apie dešimt Jūrininkų gatvės garažų kooperatyvo narių. Jis nėra saugomas.

Nuo metalinių durų nuplėšę spynas vagys grobia garažuose paliktus įrankius, degalus, akumuliatorius, padangas, kitus daiktus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.