Vaiko kaina juodojoje rinkoje - 20 tūkst. eurų

Naujausiais Tarptautinės darbo organizacijos skaičiavimais, pasaulyje verčiami dirbti ir seksualiai išnaudojami 20,9 mln. žmonių, iš jų 5,5 mln. prekybos žmonėmis aukų – vaikai.

Teisėsaugos institucijos pripažįsta, kad Lietuva yra viena iš prekybos žmonėmis aukų kilmės šalių.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Teisėsaugos institucijos pripažįsta, kad Lietuva yra viena iš prekybos žmonėmis aukų kilmės šalių.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

May 15, 2013, 11:36 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 6:09 PM

Teisėsaugos institucijos pripažįsta, kad Lietuva yra viena iš prekybos žmonėmis aukų kilmės šalių. Italija – ir pristatymo, ir tranzitinė šalis, iš kurios koordinuojama prekyba žmonėmis iš Rytų Europos ir Afrikos. Tokie duomenys trečiadienį pristatyti Seime, tarptautinėje diskusijoje „Europos bendruomenė prieš prekybą žmonėmis“.

Diskusijoje dalyvavusių ekspertų teigimu, prekyba žmonėmis gali būti pačių įvairiausių formų ir, kintant socialinėms bei ekonominėms aplinkybėms, keičiasi pati.

„Nuo prekybos žmonėmis nukenčia moterys, vyrai, mergaitės, berniukai. Europolo duomenimis, vaikai verčiami užsiimti nusikalstama veikla, organizuotai elgetauti ir vogti iš parduotuvių. Vaikai parduodami kaip prekės už 20 tūkst. eurų“, – kraupius tyrimo duomenis pristatė Seimo narė Rimantė Šalaševičiūtė.

Lietuvos teisėsaugos institucijų duomenimis, 2012 metais šalyje buvo atliekami 44 ikiteisminiai tyrimai dėl prekybos žmonėmis. Dauguma tiriamų veikų buvo susijusios su jaunų moterų išvežimu į užsienio valstybes planuojant seksualiai išnaudoti ar įdarbinti prostitutėmis.

Tyrimas atskleidė, kad beveik visos nukentėjusiosios turėjo mažamečius vaikus, kuriems išlaikyti neturėjo lėšų, todėl sutiko vykti į turtingesnę valstybę dirbti bet kokį darbą.

2012 metais Lietuvoje septyniolikai asmenų pateikti kaltinimai dėl prekybos žmonėmis, septyni asmenys nuteisti laisvės atėmimo bausmėmis. Kaltinimai dėl vaikų pirkimo arba pardavimo pateikti devyniems asmenims. Deja, nuteistų asmenų už prekybą vaikais nėra.

Diskusijos dalyviai diskutavo apie bendradarbiavimo modelį, kuris leistų veiksmingai užkirsti kelią prekybos žmonėmis reiškiniui, atskleisti nusikalstamas veikas ir suteikti reikiamą pagalbą aukai, įtraukiant valstybinį ir nevyriausybinį sektorių, ugdant visuomenę, netoleruojančią prekybos žmonėmis.

2012 m. Lietuvoje pagalbos kreipėsi per 100 nukentėjusių nuo prekybos žmonėmis asmenų, tačiau ekspertai įsitikinę, kad oficiali statistika neatspindi realios situacijos. Esą, Lietuvoje nėra net apytikslių duomenų apie realų šios problemos mastą.

Ekspertai praneša, kad kasmet prekyba žmonėmis, pelninga nusikalstama veikla, atneša nusikaltėliams dešimtis milijardų eurų pajamų. Europos Komisijos duomenimis, 2008-2010 m. nuo prekybos žmonėmis nukentėjo 68 proc. moterų, 17 proc. vyrų, 12 proc. mergaičių ir 3 proc. berniukų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: įvykiai Sakartvele – nauja kova tarp Rusijos ir Vakarų?