Lietuvoje moterys sunkiai atskiria meilę nuo lytinės prievartos

Lietuvoje nėra užtikrinami net minimalūs Europos Tarybos (ET) standartai kovojant su lytine prievarta prieš moteris. Šalyje statistika apie smurtą prieš moteris nerenkama. Tyrėjai pastebi, kad net 60 proc. apklausoje dalyvavusių moterų patyrė seksualinį priekabiavimą ir 30 proc. buvo verčiamos turėti lytinių santykių su savo sutuoktiniais prieš jų valią.

Net 80 proc. apklausoje dalyvavusių moterų nemato skirtumo tarp normalių lytinių santykių ir sutuoktinio žaginimo.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka.
Net 80 proc. apklausoje dalyvavusių moterų nemato skirtumo tarp normalių lytinių santykių ir sutuoktinio žaginimo.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Jul 7, 2013, 2:16 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 8:46 PM

Anonimiška apklausa, kurioje dalyvavo 300 Vilniaus gimdymo namuose apsilankiusių susituokusių ar su partneriu gyvenančių moterų, parodė, kad net 80 proc. moterų nemato skirtumo tarp įprastų lytinių santykių ir sutuoktinio žaginimo.

Didžiausios skėtinės moterų teisių organizacijos Europoje „Europos moterų teisių atstovavimas“ (European Women Lobby – EWL) iniciatyva atliktas tyrimas „Lytinė prievarta prieš moteris Europoje 2013“ atskleidė, kad Lietuvoje taip pat netaikomi pažangiausi rodikliai, leidžiantys nustatyti skirtingas žaginimo kategorijas.

Tyrėjai klasifikuoja seksualinius nusikaltimus

Analizuodami žaginimo paplitimą ir šio reiškinio esmę tyrėjai paprastai identifikuoja keletą žaginimo kategorijų: kai žagina sutuoktinis, buvęs partneris, šeimos nariai, pažįstamas ar svetimas asmuo. Vis dėlto Lietuvoje, anot tyrėjų, žaginimas neklasifikuojamas pagal aukos ir prievartautojo ryšį.

Lygių galimybių plėtros centro ekspertės dr. Margaritos Jankauskaitės teigimu, tyrimo rezultatai ypač iškalbingi abortų draudimo kontekste: „Neturėdamos galimybės pasirinkti moterys iš esmės verčiamos turėti lytinių santykių. Vėliau jos neturi galimybės nutraukti nepageidaujamą nėštumą.“

Ekspertės įsitikinimu, Lietuva nuo Indijos skiriasi tik tuo, kad Indijoje moteris žagina gaujos, o Lietuvoje – sutuoktiniai ir partneriai.

Tyrimo autoriai pastebi, kad tik šešiose ES valstybėse, tarp kurių – ir Lietuva, įstatymai neatitinka minimalių standartų. „Lietuvoje smurtas prieš moteris baudžiamuosiuose įstatymuose menkai reglamentuotas“, – pastebima tyrimo išvadose.

Informatikos ir ryšių departamento duomenimis, 2011 metais registruotas 191 seksualinės prievartos prieš moteris atvejis, dėl 156 pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Pareigūnai neįvertina nusikaltimo žalos

M. Jankauskaitės teigimu, prievartą patiriančioms moterims formalūs įstatymai yra menka paguoda, kai teisingumą užtikrinti turintys pareigūnai nesuvokia šio nusikaltimo sunkumo ir žalos.

Belgijos statistika rodo, kad moterys, priešingai nei vyrai, ypač rizikuoja patirti partnerio prievartą (atitinkamai 30,8 proc. ir 5,4 proc. ), o vyrai dažniau nei moterys nukenčia nuo svetimų (atitinkamai 40,4 proc. ir 13,3 proc.).

Ekspertės teigimu, Lietuvoje nėra užtikrinama teisė į kūno neliečiamumą ir asmenybės integralumą. Esą moteris kėsinamasi padaryti priverstinio gimdymo inkubatoriais atimant iš jų galimybę atsakingai pasirinkti ir planuoti savo gyvenimą.

„Susiduriame su „įdomiu“ paradoksu, kai privalu moteris ginti nuo smurtautojų, kurie jas persekioja pačioje artimiausioje aplinkoje ir dažnai atima jų gyvybę. Tačiau kartu girdime postringavimų, esą svarbu puoselėti tradicijas ir užtikrinti, kad valstybė nesikištų į šeimos gyvenimą“, – kalbėjo ji.

Vyriausybė pritarė konvencijai dėl smurto prieš moteris

Birželio pradžioje Vyriausybė pritarė Lietuvoje prieštaringai vertinamai ET konvencijai dėl smurto prieš moteris. Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pasirašė šią konvenciją, dėl jos ratifikavimo spręs Seimas.

Vyriausybė, pritardama konvencijos pasirašymui, praėjusią savaitę pareiškė, kad Lietuva Konvencijos nuostatas įgyvendins vadovaudamasi Konstitucijoje įtvirtintais principais.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pažymėjo, kad kovoje su smurtu Lietuva turi prisiimti tarptautinius įsipareigojimus: „Smurtas netoleruotinas jokioje aplinkoje ir jokiomis aplinkybėmis. Lietuva turi prisiimti tarptautinius įsipareigojimus kovoti su smurtu.“

Katalikų bažnyčia priešinasi Konvencijai

Lietuvos vyskupai anksčiau paragino šalies vadovus neskubėti pasirašyti ir ratifikuoti Europos Tarybos konvencijos, kurioje, jų vertinimu, požiūris į lytį nesutampa su žmogaus biologine prigimtimi.

Dvasininkams susirūpinimą kelia ir dokumento nuostatos, kurios ją pasirašiusias šalis įpareigoja visų formaliojo švietimo lygių ugdymo programas papildyti mokymo medžiaga apie nestereotipinius lyčių vaidmenis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.