Mažametę mergaitę nužudžiusi kaimynė – į psichiatrijos ligoninę

Septynerių metų mergaitę surišusi ir kūdroje paskandinusi Telšių rajono gyventoja 26 metų Edita Dagytė bus priverstinai gydoma psichiatrijos ligoninėje.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Jul 18, 2013, 1:41 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 10:46 PM

Šiaulių apygardos teismas ketvirtadienį nusprendė, kad kraupų nusikaltimą įvykdžiusi nepakaltinama pripažinta E. Dagytė griežto stebėjimo sąlygomis bus priverstinai gydoma Rokiškio psichiatrijos ligoninėje.

Nužudytosios mergaitės tėvai prašė teismo iš E. Dagytės jiems priteisti 200 tūkstančių litų turtinei ir neturtinei žalai atlyginti.

Kadangi ieškinį galima priteisti tik iš kaltinamojo, kuriam paskelbiamas apkaltinamasis nuosprendis, nužudytosios tėvų ieškinio teismas nenagrinėjo.

Išklausyti teismo sprendimo E. Dagytė į teismą nebuvo atvesdinta.

Mergaitės ieškojo per 100 pareigūnų

Kraupi žmogžudystė Telšių rajone, Purplių kaime buvo įvykdyta pernai rudenį.

Daugiavaikėje šeimoje augusi Skaistė K. prapuolė pernai rugsėjo 4-ąją. Iš mokyklos sugrįžusi mergaitė netrukus išėjo iš namų ir nebegrįžo.

Dėl dukters dingimo jos tėvai - 39 metų Algirdas Kvietkaukas ir 37 metų Giedrė Bankovskaja - į policiją kreipėsi tik kitos dienos vakare.

Pradingusios septynmetės tėvai sakė iš pradžių manę, kad dukra svečiuojasi pas netoliese gyvenančią tetą.

Dingusios mergaitės ieškojo apie 100 policininkų bei specialiųjų tarnybų darbuotojų, buvo pasitelkti ir kinologai su tarnybiniais šunimis.

Surišo, o po to paskandino

Skaistės K. kūnas surištomis rankomis ir kojomis rugsėjo 6-osios vidurdienį buvo rastas maždaug pusę kilometro nuo jos namų esančioje kūdroje.

Ekspertai nustatė, kad surišta mergaitė į vandenį buvo įmesta dar būdama gyva.

Ikiteisminį tyrimą dėl mažametės nužudymo pradėję pareigūnai iš pradžių įdėmiai apžiūrėjo nužudytosios namus – tyrėjus pasiekė informacija, kad Skaistė K. iš namų galėjo išeiti susipykusi dėl kompiuterio su vienu savo broliu.

Daugiavaikėje šeimoje augusi Skaistė K. turėjo vieną vyresnę ir vieną jaunesnę seserį bei keturis vyresnius brolius.

Įtariamąją pripažino nepakaltinama

Tačiau netrukus tyrėjų akys nukrypo į tame pačiame daugiabučiame name gyvenančią nužudytosios kaimynę E. Dagytę, kuri jau anksčiau buvo gydyta psichiatrijos ligoninėje.

Sunkiu nusikaltimu įtarta E. Dagytė buvo sulaikyta.

Už grotų atsidūrusi įtariamoji prisipažino surišusi ir paskandinusi mergaitę. Moteris tvirtino, kad žudyti jai liepė balsai.

E. Dagytei buvo paskirtą teismo psichiatrinė ekspertizė, kurią atlikę specialistai nustatė, kad nusikaltimo padarymo metu ši moteris sirgo lėtine paranoidine šizofrenija, todėl negalėjo suvokti savo veiksmų ir juos kontroliuoti.

Ekspertams pripažinus E. Dagytę nepakaltinama, teismas jai skyrė priverčiamąsias medicinos priemones - žudikė griežto stebėjimo sąlygomis bus priverstinai gydoma Rokiškio psichiatrijos ligoninėje.

Motina netiki dukters kalte

Išklausyti jos dukrai skelbiamo sprendimo į teismą atvykusi E. Dagytės motina 48 metų Dalia Dagienė sakė netikinti, kad jos dukra įvykdė šį nusikaltimą.

„Tądien Edita buvo namuose su dviem savo seserimis ir niekur nėjo, o su Skaiste grybauti ji buvo išėjusi mergaitės dingimo išvakarėse“, - portalui lrytas.lt tvirtino D. Dagienė.

Moters teigimu, pareigūnai prisipažinimą iš jos dukters galėjo išgauti naudodami psichologinę prievartą.

„Paspaudus pareigūnams lengvą protinės raidos sutrikimą turėjusi dukra galėjo išsigąsti ir save apkalbėti.

Mano dukra buvo gydyta ir anksčiau, tačiau niekam - nei gydytojams, nei namiškiams - apie jokius žudyti liepiančius balsus nebuvo prasitarusi“, - tvirtino kraupų nusikaltimą įvykdžiusia pripažintos E. Dagytės motina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.