G. Černiauską melu kaltinantiems „drąsiečiams“ nepavyko nušalinti teismo

„Drąsos kelio“ partijos narių Birutės Vaikšnoraitės ir Sigito Martinavičiaus skundą dėl advokato Gintaro Černiausko esą melagingo liudijimo nagrinėjantis Klaipėdos apygardos teismas nusprendė nešokinėti pagal Neringos Venckienės šalininkų dūdelę.

G. Černiauskas paliudijo, kad pernai gegužės 17-osios rytą į Kedžių namus vyko savo klientės Laimutės Stankūnaitės prašymu.<br>M. Patašiaus nuotrauka iš archyvo
G. Černiauskas paliudijo, kad pernai gegužės 17-osios rytą į Kedžių namus vyko savo klientės Laimutės Stankūnaitės prašymu.<br>M. Patašiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Jul 19, 2013, 1:42 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 9:54 PM

Penktadienį teismas atmetė jų nušalinimą ir skundą išnagrinėjo per mažiau nei valandą.

Kaip lrytas.lt jau rašė, į skundo nagrinėjimą trečiadienį atėjusi D. Kedžio šalininkų susiginčijo su Klaipėdos apygardos teismo teisėja Dalia Kursevičiene ir pareikalavo jos nusišalinimo. Teisėjai atmetus jų prašymą, B. Vaikšnoraitė pareiškė nušalinimą visam teismui.

Ginčas kilo, kai D. Kursevičienė paprašė susirinkusiųjų palikti teismo salę, nes skundai dėl ikiteisminio tyrimo nepradėjimo dažniausiai yra nagrinėjami rašytinio proceso tvarka, pareiškėjams nedalyvaujant.

B. Vaikšnoraitė ir S. Martinavičius yra tik skundo padavėjai, bet ne proceso šalis, tačiau pradėjo reikalauti tik jiems vieniems suprantamų teisių, aiškinti, kad teisėja neišmano Baudžiamojo proceso kodekso (BPK).

Išnagrinėjus jų nušalinimą Klaipėdos apygardos teismui, paaiškėjo, kad įstatymų nežino jie patys – pareiškė nušalinimą visam teismui, nors BPK nenumato, kad nagrinėjant tokius skundus tai būtų įmanoma padaryti. Be to, nepateikė nė vieno argumento, kodėl teismas turėtų jų skundą perduoti nagrinėti kitos apygardos teismui.

Šis teismas yra paskutinė institucija, kuri nagrinėja „drąsiečių“ skundą dėl, kaip jiems atrodo, melagingų G. Černiausko parodymų duotų Klaipėdos apygardos prokuratūroje, kuri nagrinėjo N. Venckienės skundą dėl tariamo pareigūnų ir valstybės tarnautojų smurto jos tėvų namuose.

Tada G. Černiauskas paliudijo, kad pernai gegužės 17-osios rytą į Kedžių namus vyko savo klientės Laimutės Stankūnaitės prašymu.

Advokatas teigia, kad išvaduotą vaiką iš N. Venckienės tėvų namų išnešė pati L. Stankūnaitė, o jis ėjo šalia jos, kad reikalui esant prilaikytų nemažai sveriančią mergaitę.

Tą pati paliudijo ir L. Stankūnaitė.

D. Kežio šalininkai tokį G. Černiausko liudijimą pavadino melu ir kreipėsi į Kauno apygardos prokuratūrą prašydami jo atžvilgiu pradėti ikiteisminį tyrimą.

Jų skundas buvo persiųstas Klaipėdos apygardos prokuratūrai, kuri jau aiškinosi, kas vis dėlto gegužės 17-osios rytą įvyko Klonio gatvėje ir teismo sprendimo vykdytojų veiksmuose jokio nusikaltimo neįžvelgė.

Klaipėdos apygardos prokuratūra „drąsiečių“ skundą atmetė. Jokio nusikaltimo G. Černiausko veiksmuose neįžvelgė ir Klaipėdos rajono apylinkės teismas, kuriam buvo apskųstas prokuroro nutarimas.

Klaipėdos rajono apygardos teismas nutartį šioje istorijoje skelbs liepos 25 dieną. Jų nutartis bus neskundžiama. Tai jau ne pirmas nepavykęs „violetinių“ bandymas inicijuoti baudžiamąsias bylas asmenims, dalyvavusiems L. Stankūnaitės dukrą perduodant jos mamai.

Neskundžiama nutartimi yra atmestas N. Venckienės skundas, nieko nepešė ir Lietuvos žmogaus teisių gynimo asociacijos gegužės 17-osios grupe pasivadinę veikėjai, kurie prokurorams ir teismams teigė, jog tą rytą jie taikiai stovėjo, niekam nesipriešino, tačiau pareigūnai prieš juos naudojo jėgą.

Tiek N. Venckienei, tiek jos šalininkams buvo atsakyta, kad dėl to, kas įvyko Klonio gatvėje, yra kalti tik jie patys – nevykdę teismo sprendimo ir pasipriešinę policijos pareigūnams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?